1. yle.fi
  2. Uutiset

Asiantuntijat: Opposition vaihtoehtobudjeteissa toiveajattelua ja silmänkääntötemppuja – "Kokoomus konkreettisin, perussuomalaiset epämääräisin"

Suurinta kiinnostusta herättää kokoomus, joka ei ole tehnyt aiemmin muilta puolueilta nähtyjä vaihtoehtobudjetteja.

budjetit
Jussi Halla-aho, Petteri Orpo ja Sari Essayah vierekkäin yhdistelmäkuvassa.
Oppositiojohtajat Jussi Halla-aho (ps.), Petteri Orpo (kok.) ja Sari Essayah (kd.) peruisivat kaikki hallituksen polttoaineveron korotuksen ja kotitalousvähennyksen leikkauksen. Samppa Toivonen / AOP ja Pekka Tynell / Yle

Oppositiopuolueiden vaihtoehtobudjeteissa on epämääräisintä se, että jokainen nojaa liikaa yhteen suuren rahoituslähteeseen, sanoo ekonomisti Olli Kärkkäinen Nordeasta.

Kansanedustajat kiistelivät varjobudjeteista keskiviikkona täysistunnossa. Etenkin perussuomalaisten varjobudjetti sai hallitukselta täystyrmäyksen.

Olli Kärkkäisen mukaan perussuomalaisilla eniten ylimitoitettuja toiveita liittyy maahanmuutosta saataviin säästöihin.

Kokoomus puolestaan hakisi suuria säästöjä siitä, että puolue lopettaisi eläkkeen karttumisen ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta.

Kokoomuksen eläke-ehdotus voi Kärkkäisen mukaan näyttää positiivisemmalta kuin mitä se on, koska muutos ei näkyisi vielä ensi vuonna ihmisten arjessa. Se iskisi tulevaisuudessa kuitenkin työttömyydestä kärsineisiin, joilla olisi pienempi eläke kuin aiemmin.

Kristillisdemokraatit (KD) taas ehdottavat terveysperustaista veronkorotusta, jonka varaan on laskettu Kärkkäisen mukaan myös liikaa.

Myös palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Elina Pylkkänen sanoo, että KD odottaa liikoja terveysveroltaan, joka perustuisi elintarvikkeisiin lisättyyn sokeriin.

Hänen mukaansa vero on epärealistisen korkeatuottoinen, koska se on jo aiemmin todettu vaikeaksi ottaa käyttöön, etenkään KD:n esittämällä aikataululla.

KD keräisi terveysverolla 250 miljoonaa euroa, kokoomus eläkekertymästä 500 miljoonaa ja perussuomalaiset maahanmuutosta runsaat 300 miljoonaa.

Suurten rahoituspottien ongelma on se, että ne näyttävät Kärkkäisen mukaan isoilta tulolähteiltä. Niistä ei ole kuitenkaan kerrottu miten ne vaikuttavat yksilötasolla ja kotitalouksiin.

Kokoomuksen yritystukileikkaukset ihmetyttävät

Elina Pylkkänen sanoo silmänkääntötempuksi sitä, että kokoomus leikkaisi yritystukia yli 400 miljoonalla eurolla. Luvussa ei ole Pylkkäsen mukaan otettu huomioon sitä, että puolue alentaisi samalla myös teollisuuden sähköveroa, mikä vaikuttaa toiseen suuntaan.

Eli teollisuuden sähköveron alentaminen vähentää valtion tuloja enemmän kuin energiaveron palautusten lakkauttaminen vähentää valtion menoja, Pylkkänen selventää.

Hän ihmettelee myös, miksi lämmityspolttoaineiden veronkorotus on laskettu yritystukien leikkaukseksi, vaikka se lankeaa kotitalouksille.

Perussuomalaisten ehdotuksista Pylkkänen pitää oudoimpana uutta yhteisöveromallia, jolla puolue parantaisi pk-yritysten mahdollisuuksia työllistää ihmisiä. Hän huomauttaa, että yhteisövero on Suomessa jo kilpailukykyinen ja muihin maihin verrattuna matala.

Pylkkänen ihmettelee myös PS:n ehdotusta verotuksen lapsivähennyksen tuomisesta takaisin.

– Se oli hallinnollisellisesti raskas ja hankala menettely, ja siinä on kannustinloukkuelementti. Mitä enemmän ansaitsee tuloja, sitä pienemmäksi lapsivähennys kutistuu.

"Kokoomuksen vaihtoehto ehdottomasti kiinnostavin"

Olli Kärkkäinen arvostelee, että lähes kaikissa varjobudjeteissa rahoitetaan niissä jaettavaa hyvää suurellakin potilla, jonka arvio ei tule eduskunnan tietopalvelusta.

– Itse luotan eniten niihin osioihin varjobudjeteissa, jotka tulevat tietopalvelun arvioiden kautta.

Kärkkäinen sanoo, että konkreettisin kolmesta puolueesta on kokoomus, jonka vaihtoehtobudjettia hän pitää ehdottomasti kiinnostavimpana.

Syy on, että kokoomus on ollut oppositiossa viimeksi yli kymmenen vuotta sitten, jolloin nykyisenlaisia vaihtoehtobudjetteja ei vielä tehty. Se tarkoittaa, että hallituspuolue kokoomus arvosteli vuosia vaihtoehtobudjetteja niiden tekemisen sijaan.

Nyt mukana ei ole hallituskompromisseja.

Viime vaalikaudella varjobudjetteja tehneet perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit ovat puolestaan ehtineet jo toistaa samoja asioita.

Voittajia ja häviäjiä löytyy

Kärkkäinen pitää positiivisena, että kokoomus on käyttänyt paljon eduskunnan tietopalvelun asiantuntemusta ja arvioita työllisyysvaikutuksista.

Hän kiittää kokoomusta myös siitä, että varjobudjetista löytyy aidosti voittajia ja häviäjiä. Se on tarkoituskin, jotta erot saadaan tehtyä näkyviksi.

– Erotuksena hallitukseen kokoomus on valmis käyttämään myös keppiä. Varjobudjetissa on heikennyksiä sosiaalietuuksiin, sillä perusteella että näin parannetaan työnteon kannustimia. Häviäjäryhmästä löytyy työttömiä, Kärkkäinen sanoo.

– Ensimmäiseksi varjobudjetiksi annan kohtuullinen hyvän arvosanan, konkretiaan on selkeästi pyritty. Toki edelleen on suuria tulonlähteitä, joita ei ole suoraan vaikutusarvioitu tietopalvelulla.

Toisessa päässä ovat perussuomalaiset, joiden vaihtoehdosta löytyi Kärkkäisen mukaan kolmesta puolueesta vähiten taustalaskemia ja konkretiaa siitä kuinka nopeasti ehdotukset olisivat toteutettavissa.

– Kristillisdemokraattien varjobudjetti oli lyhin, ja joitakin erillisiä laskelmia oli tehty, mutta kattavaa kokonaislaskelmaa en siitäkään löytänyt.

Perussuomalaiset tosin toimittivat eduskunnan laskentapalvelun tekemiä vaikutusarvioita medialle tiistaina loppuiltapäivästä, mutta niitä ei ehditty ruotia tässä jutussa. Puolue julkisti varjobudjettinsa viime viikolla.

Pylkkänen: Oppositiota vaivaa itsenäisyyden puute

Elina Pylkkänen sanoo, että oppositiopuolueita yhdistää, että ne peruisivat hallituksen päättämän polttoaineveron korotuksen ja kotitalousvähennyksen leikkauksen.

– Kaikkia kolmea puoluetta vaivaa se, että ne haluavat reagoida hallitukseen budjettiin, eivätkä ole siksi kovin itsenäisiä.

Pylkkäsen mukaan puolueet jatkavat totutuilla linjoillaan, koska perussuomalaiset leikkaisi maahanmuutosta ja pitää ilmastonmuutoshuolia liioiteltuna, KD painottaa lapsiperheiden hyvinvoinnin turvaamista ja kokoomus keventäisi veroja.

Lue seuraavaksi