1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lukiolaiset

Hongkongin yliopistolta selkeä viesti: "Älkää tulko tänne" – lukiolaisten kauan odottama matka peruuntui viime hetkellä

Lappeenrantalaisten lukio-opiskelijoiden piti vierailla Hongkongissa yliopistolla. Kaupungin levottomuudet saivat lukiolaiset perumaan reissunsa.

Tia Haikarinen ja Aada Valtonen ovat harmissaan, ettei matka nyt onnistu. Toisaalta he ymmärtävät tilanteen, koska ovat seuranneet tarkasti uutisia Hongkongin tilanteesta. Kuva: Elli Sormunen / Yle

Lappeenrantalaisen lukiolaisryhmän piti lähteä opintomatkalle Hongkongiin ensi perjantaina. Matkaan olisi kuulunut vierailut muun muassa yliopistolla ja merivartiostossa. Nyt kuitenkin matka on peruttu Hongkongin mellakoiden ja levottoman tilanteen takia.

– Matkan käyntikohteet peruuntuivat viime viikon perjantaina levottomuuksien takia, kertoo apulaisrehtori Mari Tepponen Kimpisen lukiosta Lappeenrannasta.

Matka liittyy Kimpisen lukion Kiina-kurssiin. Matkalle mukaan olisi lähtenyt kymmenen opiskelijaa ja kaksi opettajaa.

– Harmittaa. Matkaa on odotettu paljon. Mutta kun näkee millainen meno siellä on, niin ehkä hyväkin ettei lähdetä, toteaa opiskelija Aada Valtonen Kimpisen lukiosta.

Apulaisrehtori Mari Tepponen on toinen opettajista Kiina-kurssilla. Englannin kielen opettajan lisäksi ainetta opettaa historia ja yhteiskuntatiedon opettaja. Kuva: Elli Sormunen / Yle

Kiinnostus uutisiin on kasvanut peruuntuneen reissun takia

Viime viikolla lukion apulaisrehtori Mari Tepponen sai toiveen Hongkongista, että matkan ajankohtaa kannattaisi siirtää. Siirtoa toivottiin sen takia, että vierailukohteet eivät voineet ottaa matkailijoita vastaan.

Esimerkiksi suunnitelmissa ollut yliopiston vierailu ei onnistu, koska yliopistot ovat suljettuna tammikuuhun asti Hongkongissa.

– Yliopistot ovat olleet viimeisen viikon aikana taistelutantereina Hongkongissa. Uutiskuvat sieltä ovat olleet kyllä hurjia, sanoo Tepponen.

Kiina-kurssilla olevat lukiolaiset ovat seuranneet uutisia Hongkongin tapahtumista. Kiinnostus on kasvanut kurssin ja suunnitellun opintomatkan myötä.

– Kyllä uutisten seuraaminen on lisääntynyt tämän kurssin takia. Jokaisen opiskelijan pitää etsiä viikottain uutinen Kiinaan liittyen ja niitä käydään tunnilla läpi, kertoo Kiina-kurssilla oleva lukiolainen Aada Valtonen.

Kiina-kurssia käyvä lukiolainen Tia Haikarinen on puolestaan innostunut seuraamaan Hongkongin tilannetta ulkomaalaisten medioiden kautta.

– Seuraan mitä englantilaiset tai jenkit kertovat Hongkongin tilanteesta. Sillä tavalla näkee, mitä muutkin maat ajattelevat Hongkongin tilanteesta, pohtii Haikurainen.

Levottomuudet Hongkongissa ovat kestäneet puolivuotta. Viimeisen viikon aikana tilanne on eskaloitunut entistä enemmän. Kuva: Miguel Candela / EPA

Matkustustiedote: "Noudata erityistä varovaisuutta"

Ulkoministeriön matkustustiedote kehottaa noudattamaan erityistä varovaisuutta, mikäli aikoo lähteä Hongkongiin.

Matkustustiedotteessa käsketään matkailijoita huomiomaan mielenosoitukset, jotka ovat jatkuneet kesäkuusta 2019 saakka. Tiedotteessa painotetaan, että mielenosoitusten yhteydessä voi olla väkivaltaisia yhteydenottoja poliisin ja mielenosoittajien välillä.

– Tultiin siihen tulokseen, että perutaan matka, jotta ei matkaohjelma muutu liikaa, toteaa apulaisrehtori Mari Tepponen, jonka piti myös lähteä reissuun.

Uusi aika reissulle on sovittu ensi kevääksi.

– Toivotaan, että saataisiin opiskelijoille kunnon kokemus reissusta, että he pääsisivät käymään myös Hongkongin keskustassa, eikä tarvitsisi olla vaan kaupungin laitamilla, jatkaa Tepponen.

Opiskelijoita reissun peruuntuminen harmittaa, mutta uusi matka-ajankohta antaa lohtua.

– Kyllä se vähän harmittaa, ettei lähdetäkään nyt reissuun. Nyt kun tiedän, että pääsen keväällä sinne, niin ei harmita niin paljoa, lukion kakkosluokkalainen Tia Haikarinen toteaa.

Aiheesta on kertunut myös sanomalehti Etelä-Saimaa (siirryt toiseen palveluun).

Lue lisää:

Turun yliopiston vaihto-opiskelijat palaavat levottomuuksien keskellä olevasta Hongkongista ennenaikaisesti takaisin Suomeen – loppuopinnot suoritetaan etänä

Toimittajalta: Milloin ne tankit tulevat? Tuskin seuraavaksi, sillä Hongkongin mielenosoitukset voisi lamauttaa muullakin tavalla

Ylen toimittaja Hongkongissa: "Yliopistolla käydään kaupunkitaistelua" – poliisi uhkasi käyttää kovia luoteja mellakoitsijoita vastaan