Pyöräilykautta voi hyvin jatkaa talven yli - oikeanlaisilla varusteilla talvipyöräily ei pelota

Pyöräily sujuu talvellakin helposti, kun varustaa itsensä ja pyöränsä oikein.

Jyväskylä
Ihminen pyöräilee pitäen yhdellä kädellä kiinni ohjaustangosta.
ArkistokuvaPetri Lassheikki / Yle

Talvipyöräilystä ei kannata tehdä itselleen liian isoa mörköä, vaan rohkeasti jatkaa pyöräilykautta talveen. Heijastimet, hyvät valot pyörässä sekä pyörän talvirenkaat helpottavat pyöräilyä talvisaikaan huomattavasti.

Jyväskyläläinen Hannu Järvistö pyöräilee töihin kesät talvet säästä riippumatta. Pelkistä työmatkoista hänellä kertyy vuosittain noin 1400 kilometriä pyöräilyä, muut ajelut mukaan lukien noin 3000 kilometriä. Järvistö vannoo talvirenkaiden nimiin.

– Ne lisäävät myös kuntoa, kun niissä on vastusta. Ja sen kerran kun kaatuu mustalla jäällä, oppii kerrasta. Paljon mukavampi on ajaa, kun tietää että rengas pitää, Järvistö toteaa.

Ensi vuodesta lähtien takavalot ovat pakollisia myös polkupyörissä tieliikennelain muutoksen myötä. Pyöräilijöille jaetaan tällä viikolla Jyväskylässä takavaloja keskustan alueella ilmaiseksi. Talvipimeällä myös heijastimet ovat ehdottoman tärkeitä.

– Itse on sen verran autoa ajanut kuitenkin, että kyllä sen eron huomaa ihmisestä kellä ei ole heijastimia. Oman turvallisuuden vuoksi tärkeää käyttää, Järvistö sanoo.

Pyöräliitolla on tällä viikolla käynnissä pyöräilytalvi-kampanja. Sen tavoitteena on rohkaista ihmisiä jatkamaan pyöräilyä liukkaudesta ja pimeästä ja kylmästä säästä huolimatta.

Pyöräliiton mukaan talvipyöräily on lisääntymässä selvästi. Traficomin vastikään tekemässä kyselyssä vastaajista kertoi pyöräilevänsä ympäri vuoden 17 prosenttia. Viime vuonna luku oli 11 prosenttia.

Moni jatkaakin pyöräilyä ympäri vuoden. Viikon yhtenä tehtävänä on hoksauttaa, että pyöräily sujuu lumikeleilläkin, kunhan vain varustaa pyöränsä ja itsensä oikein.