Pääluottamusmies: ministerin pitäisi erottaa Postin hallitus – ”He ajavat Postin vaikka päin seinää”

Postin lakossa olevat työntekijät eivät usko pikaiseen sopuun.

Postilakko
Lakossa olevia Postin työntekijöitä Tampereen postikeskuksen portilla.
Postin työntekijät ovat pystyttäneet teltan lakon ajaksi Tampereen postikeskuksen eteen.Marjut Suomi / Yle

Postin lakossa olevien työntekijöiden pinna kiristyy. PAU Pirkanmaan pääluottamusmies Leo Harra vaatii, että hallituksen pitää puuttua kiistaan. Harran mielestä omistajaohjausministerin pitää erottaa Postin hallitus.

– Sitten tämä solmu rupeaisi aukenemaan. Siellä on sellainen porukka, jolla ei ole penniäkään kiinni tässä. He ajavat Postin vaikka päin seinää, Harra sanoo.

Postilakko jatkuu, koska sopua ei syntynyt tiistaina. PAU hylkäsi sovintoesityksen aamupäivällä.

Työntekijät eivät hyväksy heikennyksiä

Lakkoteltta on seissyt postikeskuksen portilla Tampereen Multisillassa runsaan viikon. Teltan purku ei ole näköpiirissä. Harra ei usko pikaiseen sopuun.

– Lakko jatkuu ihan siitä syystä, että emme ole valmiita sopimaan työehtoheikennyksiä, Harra sanoo.

Työntekijöiden mielestä 700 pakettilajittelijan täytyy tulla PAU:n työehtosopimuksen piiriin. Pakettilajittelijat siirtyivät marraskuun alussa toisen työehtosopimuksen piiriin, jossa työnantajapuolta edustaa Medialiitto.

– Ei kukaan hyväksy sellaista omassa työelämässään, että hänen palkkojaan ruvetaan pudottamaan 30 prosenttia, jopa 50 prosenttia, Harra sanoo.

Posti: lajittelijoiden palkat turvataan

Posti tiedotti tiistaina iltapäivällä, että Postin pakettilajittelijoiden kokonaispalkka säilyy ennallaan yli kaksi vuotta. Postin mukaan uusi palkkamalli turvaa palkat myös tämän jälkeen.

Postin mukaan siirtymäaika on pitkä ja sen aikana työnantaja varmistaa yhdessä henkilöstön kanssa, että mallista tulee toimiva. Posti sanoo, että mallissa jokaiselle työntekijälle maksetaan tuotantopalkkiota työehtosopimuksen mukaisen taulukkopalkan päälle.

Postin mukaan muutoksella on valtion omistajaohjauksen tuki.

– Paltan ja PAU:n neuvotteluiden ja sovun jarruttaminen tämän yksittäisen ja jo päätetyn asian takia on kohtuutonta, sanoo Postin väliaikainen toimitusjohtaja Turkka Kuusisto.

Muilta liitoilta tukea Postin työntekijöille

Monet ammattiliitot tukevat Postin työntekijöiden lakkoa. Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n tukilakko tavaraliikenteen ratapihoilla alkoi tiistaiaamuna ja päättyy illalla. Rautatiealan Unionin RAU:n saarto pysäyttää tavaraliikenteen turvaamisen ja ohjauksen tiistai-illasta alkaen vuorokaudeksi.

Tukilakot keräävät Postin työntekijöiltä kiitosta.

– Nyt näyttää siltä, että tämä rupeaa eskaloitumaan yhä suuremmaksi ja suuremmaksi. Tässähän saattaa käydä niin, että Suomi pian pysähtyy, Harra sanoo.

Lue lisää:

Posti ei aio perua pakettilajittelijoiden sopimusvaihdosta – toimitusjohtajan mukaan vaihdoksella valtion omistajaohjauksen tuki

Heidi Nieminen (vas.) ja Palvelualojen työnantajat Palta ry:n toimitusjohtaja Tuomas Aarto medioiden piirittämänä
Posti- ja logistikka-alan unionin PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen ja Palveltyönantajien toimitusjohtaja Tuomas Aarto vastasivat tiistaina toimittajien kyselyihin, kun PAU oli hylännyt valtakunnasovittelijan sovintoehdotuksen. Kuvaa klikkaamalla voit katsoa tallenteen osapuolten kommenteista.