1. yle.fi
  2. Uutiset

Ministeri Paatero niukkasanainen Postin pakettilajittelijoiden siirrosta yhtiöön, joka käyttää halvempaa työehtosopimusta: Se on todellisuutta

Ministeri Paatero ei ota kantaa Postin toimitusjohtajan sanomiseen, jonka mukaan yhtiöllä on työntekijöiden siirrosta toiseen työehtosopimukseen valtion omistajaohjauksen tuki.

Postilakko
Sirpa Paatero ja Pia Viitanen eduskunnassa 24.10.2019
Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) sanoo Ylelle, että lajittelutyöntekijöiden siirto uuden työehtosopimuksen piiriin on nyt tosiasia. Pekka Tynell / Yle

Postin työehtokiista on paitsi vaikea neuvotteluosapuolille, mutta myös poliitikoille.

Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) puuttui vahvasti omistajan roolissa neuvotteluihin syyskuussa, jolloin hän otti työehtoneuvotteluihin 700 pakettilajittelijoiden osalta aikalisän.

Nyt Paatero toteaa Ylelle, että 700 työntekijän siirtäminen toiseen yritykseen, joka käyttää halvempaa työehtosopimukseen, on tosiasia.

– Uskon, että työntekijät ja työnantajat ovat sopimassa asiasta. 700 työntekijää on siirretty toiseen yhtiöön. Ja se on tällä hetkellä lähtökohta, Paatero sanoo.

Tilanne neuvotteluissa kuitenkin näyttää vaikealta. Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU hylkäsi valtakunnansovittelijan esityksen tiistaina, koska pakettilajittelijat ovat ratkaisussa edelleen luovutettu Posti Palvelut Oy:hyn, joka noudattaa Medialiiton työehtosopimusta.

Työntekijöitä edustavan PAUn mukaan sopimus tarkoittaa kymmenien prosenttien palkkojen leikkausta. Työnantaja on kiistänyt palkka-alen.

Postin väliaikainen toimitusjohtaja Turkka Kuusisto sanoi tänään tiistaina, että työntekijöiden siirrolla uuteen työehtosopimukseen on valtion omistajaohjauksen tuki.

Omistajaohjausministeri Paatero, pitääkö tämä paikkaansa?

– Se on todellisuutta, että heidät on siirretty sinne (yhtiöön) silloin syyskuun alussa, Paatero sanoo.

Ministeri ei sano suoraan, onko yhtiölle annettu siirrosta siunausta. Paateron mukaan tärkeintä on nyt, että sovittelu jatkuu osapuolten välillä.

Lue lisää:

Posti ei aio perua pakettilajittelijoiden sopimusvaihdosta – toimitusjohtajan mukaan vaihdoksella valtion omistajaohjauksen tuki

Lue seuraavaksi