1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Afganistan

Taliban vapautti Afganistanissa yli kolme vuotta panttivankeina pitämänsä professorit vankienvaihdossa

Amerikkalainen ja australialainen professori vapautettiin vankienvaihdossa. Vaihtokaupan toivotaan johtavan neuvottelujen jatkamiseen talibanin kanssa.

Talibanin vankeina olleet Timothy Weeks ja Kevin King vuonna 2017 julkaistulla videolla. Kuva: Kuvakaappaus BBC:n sivulta

Afganistanissa taliban-kapinalliset ovat vapauttaneet yli kolme vuotta panttivankeina pitämänsä kaksi professoria.

Yhdysvaltalainen Kevin King ja australialainen Timothy Weeks siepattiin Kabulin amerikkalaisen yliopiston ulkopuolelta elokuussa 2016. He molemmat työskentelivät yliopistossa professoreina.

Professorit vapautettiin vaihtokaupassa, jossa Afganistan vapautti kolme taliban-komentajaa. Yksi vapautetuista oli tuhoisia iskuja Afganistanisssa tehneen Haqqani-verkoston johtajan veli Anas Haqqani.

Vapautetut taliban-johtajat lennätettiin Qatarin Dohaan, jossa on talibanin poliittista johtoa.

Vankienvaihdon toivotaan edesauttavan neuvottelujen käynnistämistä talibanin kanssa. Neuvottelut 18 vuotta jatkuneen konfliktin lopttamiseksi kaatuivat viimeksi syyskuussa, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump perui suunnitellun tapaamisen.

Tätä ennen amerikkalainen sotilas ja 11 afganistanilaista olivat kuolleet Kabulissa tehdyssä iskussa.

Afganistanin viranomaisten mukaan vankienvaihdon tavoitteena on aloittaa rauhanneuvottelut uudelleen.

Mielenosoittajat vastustivat viime viikolla Anas Haqqanin vapauttamista. Afganistanin viranomaiset vapauttivat Haqqanin ja kaksi muuta taliban-johtajaa vastineeksi amerikkalaisen ja australialaisen professorin vapauttamisesta. Kuva: Jawad Jalali / EPA

Taliban ilmoitti vapauttaneensa professoreiden lisäksi kymmenen Afganistanin turvallisuusjoukkojen jäsentä.

Australian pääministeri Scott Morrison sanoi, että australialaisen panttivangin vapauttaminen on osa luottamuksen rakentamista talibanin ja Yhdysvaltojen tukeman Afganistanin hallinnon välillä.

Morrison toivoi, että tulitauko ja vuoropuhelun käynnistäminen onnistuisivat Afganistanissa.

Vapautetut professorit ovat Reutersille puhuneen afganistanilaisen viranomaisen mukaan nyt turvassa ja he saavat hoitoa.

Miesten kunnosta ei ole kerrottu julkisuuteen. Viime viikolla Afganistanin presidentti Ashraf Ghani sanoi heidän terveytensä heikentyneen vankeuden aikana.