1. yle.fi
  2. Uutiset

Ekologisuus korostuu yhä enemmän juhlapukeutumisessa – "Ei haluta ostaa uutta vaatetta, koska todennäköisesti sitä käyttää yksissä juhlissa"

Pikkujoulukausi näkyy niin nettikirpputoreilla, vaatelainaamoissa kuin ompelimoissa.

juhlavaatteet
Mirja Kontio etsii piristystä pikkujouluasuun yhdessä Essi Isokosken kanssa
Mirja Kontio (oik.) etsii vaatelainaamosta pikkujouluihin piristystä vanhaan asukokonaisuuteen. Palveluvastaava Essi Isokoski ehdottaa eri vaihtoehtoja.Antti Karhunen / Yle

Yhä useampi pyrkii huomioimaan ekologisuuden juhlapukeutumisessaan. Pikkujoulukauteen ei välttämättä haluta ostaa uutta asua, vaan vaihtoehtoja haetaan niin vaatelainaamoista, nettikirpputoreilta kuin ompelimoista.

Esimerkiksi Vähänkäytetty.fi ja Emmy -nettikirpputoreilla pikkujoulukausi näkyy juhlavaatteiden ja asusteiden lisääntyneinä myynteinä.

– Tänä päivänä ihmiset kertovat ja esittelevät ylpeinä kirpparilöytöjään. Pikkujouluaikana voi myös rohkeasti kokeilla jotain täysin uudenlaista ja väristä vaatetta, Vähänkäytetty.fi:n toimitusjohtaja Ossi Salo kertoo.

Ekologisemman juhlapukeutumisen taustalla vaikuttaa muun muassa lisääntynyt tietoisuus omista kulutustottumuksista.

– Etenkin naisilla juhlavaatteet eivät välttämättä kierrä enää seuraavan vuoden juhliin, vaan halutaan pukeutua uniikisti. Second handia ostamalla saa usein myös luotua oman uniikin tyylin, eikä samanlaista mekkoa tule vastaan joka toisella, Emmyn operatiivinen johtaja Hanna Autio sanoo.

Juhlapuku.
Yhä useampi pyrkii huomioimaan ekologisuuden juhlapukeutumisessa.Toni Pitkänen / Yle

Arkea räväkämpää pukeutumista lainavaatteilla

Pikkujouluihin valmistautuva Mirja Kontio peilaa itseään peilin edessä kuopiolaisessa vaatelainaamossa.

Päällään Kontiolla on tummat housut ja tunika, joita hän ei ole käyttänyt kuin muutaman kerran. Kaapin perukoille jäänyt asukokonaisuus kaipaisi jotain piristystä juhlakauteen.

– Arjessa ei välttämättä tarvitse sellaista räväkämpää ja pikkujouluja on vain harvoin. Tulin katsomaan, että mitä raikastusta täältä vaatelainaamosta löytyisi, Mirja Kontio kertoo ja mallailee näyttäviä korvakoruja yhtenä vaihtoehtona.

Mirja Kontio sovittaa korvakoruja Essi Isokosken kanssa
Mirja Kontiolle vaatelainaamo tarjoaa mahdollisuuden kokeilla räväkämpää pukeutumista ostamatta aina uutta.Antti Karhunen / Yle

Vaatelainaamosta kuka tahansa voi lainata esimerkiksi vaatteen tai korun itselleen tietyksi ajankohdaksi maksua vastaan. Pikkujoulukausi on näkynyt kuopiolaisessa vaatelainaamossa asiakkaiden lisääntyneenä kiinnostuksena lainavaatteisiin.

– Monilta asiakkailta olen kuullut, ettei haluta ostaa uutta vaatetta roikkumaan kaappiin, koska todennäköisesti sitä käyttää yksissä juhlissa, Ingon palveluvastaava Essi Isokoski sanoo.

Yhteisessä käytössä oleviin vaatteisiin liittyy kuitenkin myös ennakkoluuloja.

– Esimerkiksi se, että tuoksuvatko ne vaatteet entiseltä käyttäjältä. Itse käytän myös kirpparivaatteita, joten se ei haittaa, jos joku muu on käyttänyt sitä vaatetta, Kontio sanoo.

Vanhoja vaatteita tuunataan nykyaikaisiksi

Toisaalta aina ei välttämättä tarvitse edes ostaa uutta vaatetta, vaan asukokonaisuus juhlaa varten saattaa löytyä oman vaatekaapin uumenista.

Nainen korjaa pukua.
Ompelimo Riellan yrittäjä Riitta Laitinen on huomannut, että juhlavaatteille halutaan usein antaa uusi elämä.Toni Pitkänen / Yle

Kuopiolaisen ompelimo Riellan yrittäjän Riitta Laitisen mukaan moni haluaa nykypäivänä antaa uuden elämän vanhoille juhlavaatteille tuunaamalla tai korjauttamalla niitä.

– Ihmiset ovat heränneet siihen, etteivät vaatteet vanhene, vaan niitä voi tosissaan tuunata. Niistä saa aivan eri näköisen vaatteen kuin mitä se on alun perin ollut, Laitinen kertoo.

Tavallisesti tehtävät muutokset liittyvät puvun istuvuuteen, mutta osa haluaa myös nykyaikaistaa vanhoja vaatteitaan.

– Joillakin puvuilla saattaa olla nostalginen arvo, että ne voivat olla äidiltä tai jopa isoäidiltä. Hoksataan, että tämä voisi olla muodikas tai sitä voisi nykyaikaistaa, Laitinen huomauttaa.

Riitta Laitinen.
Riitta Laitinen muistuttaa, että vaatteidelle voi saada monta vuotta lisäaikaa vaihtamalla esimerkiksi rikkoontuneen vetoketjun.Toni Pitkänen / Yle

Laitisen havaintojen mukaan yhä useampi on kiinnittänyt huomiota vaatteiden ekologisuuteen tuodessaan vaatteita ompelimoon.

– Ekologisuus tulee entistä enemmän esille, mikä on hyvä asia, koska hukumme tähän romun määrään. Vaatteillekin saadaan monta vuotta lisäaikaa, kun vaihdetaan esimerkiksi rikkoontunut vetoketju.

Hankitko juhlavaatteita käytettynä? Keskustele aiheesta klo 22.00 saakka.

Lue myös:

Pikamuoti on kasvattanut vaatejätteen määrää: "Siinä vastuullisuus lentää romukoppaan" – testaa, tiedätkö pikamuodin vaikutukset

Harva tietää halpavaatteen todellisen hinnan: Pikamuoti saastuttaa enemmän kuin lento- ja laivaliikenne, koska vaatteita ei tehdä kestämään

Miksi juhlavaatteen pitäisi aina olla upouusi? Kesän kekkerit ovat pahimmillaan kertakäyttökulutuksen juhlaa

Lue seuraavaksi