OTKES kolmen nuoren hengen vaatineesta mökkipalosta: Sähkötyöt vain ammattilaisille – "Asennuksiin liittyvää riskiä ei oteta vakavasti"

Vuokramökkien hintaan pitäisi kuulua paloturvallisuus, muistutetaan Onnettomuustutkintakeskuksesta.

onnettomuustutkinta
Levillä 3 lapsen kuolemaan johtaneen mökkipalon tutkinta on nyt valmis – 4 suositusta vuokramökkien turvallisuuteen
Levillä 3 lapsen kuolemaan johtaneen mökkipalon tutkinta on nyt valmis – 4 suositusta vuokramökkien turvallisuuteen

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan vuokramökkien paloturvallisuudessa pitäisi kiinnittää erityistä huomiota poistumisturvallisuuteen ja sähköasennuksiin.

OTKES antoi tänään suosituksia vuokramökkien turvallisuuden parantamiseksi. Taustalla on Kittilän Levillä huhtikuussa sattunut mökkipalo, jossa kolme alaikäistä lasta kuoli.

Tiedotustilaisuus lähetettiin suorana verkkosivuillamme. Voit katsoa tallenteen tilaisuudesta tästä artikkelista tai Yle Areenasta.

Onnettomuustutkintakeskus suosittaa muun muassa, että vuokramökkien turvallisuusjärjestelyistä laadittaisiin tarkastuslista, jonka avulla sekä vuokranantaja että mökkien vuokraajat voisivat varmistua siitä, että turvallisuusasiat ovat kunnossa.

– Erityisen haastavaa sekä poistumisturvallisuudesta huolehtiminen että palojen ennaltaehkäisy on vuokramökeissä. Niissä omistaja on tyypillisesti vain lyhyitä aikoja kerrallaan ja vieraille paikat eivät välttämättä ole ollenkaan tuttuja, Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi sanoo.

OTKESin suositusten mukaan majoitustoiminnan turvallisuus pitäisi huomioida myös alustatalouden, kuten esimerkiksi AirBnB-vuokrauksen sääntelyssä ja kansainvälisessä yhteistyössä.

Levin turmamökissä suurimmat puutteet olivat palovaroittimien määrässä ja sijoittelussa ja sähköasennuksissa, toteaa Onnettomuustutkintakeskus.

Kaikkiaan OTKES antoi palon tutkinnan perusteella neljä turvallisuussuositusta (siirryt toiseen palveluun) (OTKES).

Poliisi: Päätös esitutkinnasta tehdään vasta myöhemmin

Poliisi kertoo tänään julkaisemassaan tiedotteessa, että tapauksen esiselvitys on edelleen kesken eikä vielä voida ratkaista, käynnistetäänkö esitutkinta. Näin ollen poliisi ei myöskään ota kantaa mahdollisiin rikosnimikkeisiin.

Poliisi tutkii tapahtunutta tässä vaiheessa muun muassa palonsyyn ja kuolemansyyn tutkintana. Tutkinnassa on kuultu henkilöitä ja lisäksi poliisi on käyttänyt apuna sähköalan asiantuntijaa. Asiantuntijan palontutkintaraportti valmistui lokakuussa.

Poliisi jatkaa kuulemisia, ja sen jälkeen se tekee ratkaisun tutkinnan jatkamisesta yhteistyössä aluesyyttäjän kanssa. Esiselvityksen valmistumisaikaa ei poliisin mukaan voida toistaiseksi arvioida.

OTKESin onnettomuustutkintaa ei ole tehty oikeudelliseen käyttöön eikä OTKES ota kantaa tapahtuneen mahdollisiin oikeudellisiin vastuisiin.

Sähköasennusten teko on vain ammattilaisten asia

Jo aiemmin on todettu, että palon syynä olivat väärin asennetut lattialämmityskaapelit.

– Asennustapa oli poikkeuksellinen, kertoi tutkinnanjohtaja Kai Valonen tiedotustilaisuudessa.

Valosen mukaan lattialämmityskaapelia oli esimerkiksi asennettu lattiavasojen väliin liikaa, kaapeli oli villan sisässä upoksissa ja se oli paikoin kiinnitetty määräysten vastaisesti hirsiseinään teräshakasilla.

Johtaja Veli-Pekka Nurmi korostaa, että rakennushankkeiden sähköurakat täytyy antaa pätevien urakoitsijoiden tehtäväksi.

– Vaikuttaa siltä, että meillä suhtaudutaan aika huolettomasti siihen, miten sähkötöitä tehdään. Pidän vähän kummallisena sitä, että sähköasennuksiin liittyvää riskiä ei oteta riittävän vakavasti, Nurmi sanoo.

OTKESin mukaan Suomessa lainsäädäntö on tältä osin kunnossa, mutta tarvittaisiin järjestelmä jolla varmistettaisiin, että sähkötyöt ja käyttöönottotarkastukset tekee pätevä sähköasentaja.

Valosen mukaan mökin rakentamisessa oli ollut vaikeuksia. Esimerkiksi vastaava mestari oli irtisanoutunut hankkeesta ja rakentaminen oli kestänyt yhteensä seitsemän vuotta vuosina 1998–2005.

Lapsia ei voitu pelastaa

Palanut mökki oli vuonna 2005 valmistunut kaksikerroksinen hirsimökki. Mökissä oli palon syttymishetkellä saman pyhtääläisperheen neljä sisarusta.

Lapsista kolme nukkui palon syttyessä yläkerrassa. Vanhin lapsista, teini-ikäinen poika, nukkui alakerrassa, havahtui palovaroittimen ääneen ja onnistui pelastautumaan. Yläkerrassa nukkuneet lapset kuolivat savukaasuihin.

Heidän pelastamisensa ei ollut mahdollista, vaikka pelastuslaitoksen ensimmäiset yksiköt olivat paikalla kolmessatoista minuutissa.

– Alakerrassa oli palovaroitin ja sen ääni kuuluu myös hätäpuhelun taustalla. Oliko yläkerrassa palovaroitin on vielä epäselvää. Omistajan mukaan oli, mutta niissä kuvissa, mitä me mökissä olleilta saimme, katossa ei näy palovaroitinta, Valonen kertoo.

Valonen muistuttaa, että tutkimusten mukaan lapset heräävät palovaroittimen ääneen huonommin kuin aikuiset.

Lue lisää:

Levin tuhoisa mökkipalo alkoi väärin asennetusta lattialämmityskaapelista – OTKES: "Voi tapahtua valitettavasti uudestaan"

Hirsimökin tulipalon jälkisammutusta Levillä aamupäivällä 12. huhtikuuta.
Huhtikuisessa tulipalossa Kittilän Levillä tuhoutunut mökki oli vuokrakäytössä ja valmistunut 2005.Yle

Asennusvirhe mahdollisti tulipalon

Valonen totesi keväällä, että palaneessa mökissä käytetty lattialämmityksen toteutustapa on mökeissä käytössä yleisestikin. Valonen piti mahdollisena, että onnettomuus voisi toistua.

Puulattian alla olevat lämmityskaapelit oli asennettu liian tiukalle mutkalle ja niiden eristeet olivat vaurioituneet, mikä mahdollisti kaapelien kuumenemisen ja tulipalon.

Onnettomuuskeskus kiinnitti vuokramökkien turvallisuuteen huomiota heti palon jälkeen keväällä ja totesi, että majoitustilojen maksimoiminen yläkertaan rakennettavilla parvilla voi johtaa tilanteeseen, jossa toisen kerroksen tiloista on vaikeaa tai jopa mahdotonta poistua palon sattuessa.

Sähköturvallisuusmääräyksiä on turmamökin valmistumisen jälkeen kiristetty. Lattialämmityskaapelien asennuksessa pitää nykyisin käyttää vikavirtasuojausta. Se olisi voinut estää tulipalon.

Lue myös:

Kolmen lapsen hengen vaatinut Levin mökkipalo syttyi lattialämmityksestä – parvesta tulee helposti surmanloukku

Viallinen lattialämmitys johti kolmen alaikäisen kuolemaan Levillä – 6 kysymystä ja vastausta lattialämmityksen turvallisuudesta

Ystävät hyvästelivät Levin mökkipalossa kuolleet nuoret kirjeillä, jotka he jättivät tyhjiin pulpetteihin – "Tänään on itketty paljon"