Rovaniemelle suunnitellaan metsästäjäntutkinto-kurssia yläkouluihin

Rovaniemen yläkouluihin saattaa tulla mahdollisuus valmistautua metsästäjäntutkintoon valinnaisainekursseilla.

metsästys
metso teeri metsästys metsäkanalinnut
Kurssin aikana oppilaat saavat valmiuksia metsästäjätutkinnon suorittamiseen käytännönläheisten harjoitusten kautta. Kuvituskuva.Elisa Kinnunen/Yle

RovaniemiRovaniemen kaupunki aikoo ottaa metsästyksen valinnaisaineeksi yläkouluihinsa. Yläkemijoen kouluun on tulossa tarjolle jo ensi lukuvuonna valinnainen kurssi, jossa 8. ja 9. luokan oppilaat voivat valmistautua metsästäjäntutkintoon.

Yläkemijoen koulussa Vanttauskoskella on jo nyt mahdollista opiskella erä- ja selviytymistaitoja, mutta ensi lukuvuonna kurssiin on tarkoitus lisätä myös metsästys. Vanttauskoskella saatavien kokemusten perusteella kurssia voidaan tarjota myöhemmin myös muissa Rovaniemen yläkouluissa.

Rovaniemen koulutuslautakunta päättää asiasta torstaina. Toimialajohtaja Antti Lassila esittää lautakunnalle, että se hyväksyisi aloitteen.

Esitys on peräisin valtuustoaloitteesta. Sen laatijat esittivät, että Rovaniemen kaupunki antaisi mahdollisuuden suorittaa metsästäjätutkinnon 8. luokalla joko vapaaehtoisena oppiaineena tai kerhotoiminnan muodossa ilman kuluja.

Koulussa vain teoriaa, käytäntö harjoitellaan muualla

Lassilan esityksen mukaan metsästäjätutkintoon valmentavaa opetusta kokeillaan lukuvuonna 2019–2020 Yläkemijoen koulussa Vanttauskoskella osana Erä- ja selviytymistaidot -valinnaisainekurssia, jota tarjotaan 8.–9.-luokkalaisille.

Kurssin aikana oppilaat saavat valmiuksia metsästäjätutkinnon suorittamiseen käytännönläheisten harjoitusten kautta. Opetusta annetaan kaksi oppituntia viikossa. Yhteistyötahoina toimivat muun muassa Sierijärven metsästysseura ja Rovaniemen riistanhoitoyhdistys.

Vanttauskoskelta saatavien kokemusten perusteella kurssia on tarkoitus kehittää osaksi Rovaniemen yläkoulujen valinnaisainetarjontaa. Sitä ennen tulee kuitenkin selvittää vastuukysymykset käytännön harjoituksista, koska kouluissa voidaan opettaa ainoastaan metsästyksen teoriaa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).