Kolme ihmistä on viettänyt joulun Kuun kupeessa

Kansainvälisellä avaruusasemalla juhlitaan joulua kahdesti: sekä läntisen että venäläisen perinteen mukaisesti.

tiede
joulukalenteri kuvitus
Hilppa Hyrkäs / Yle

Jouluaattona 1968 ihmiskunta sai ainutlaatuisen joulutervehdyksen ja unohtumattoman joulukortin (siirryt toiseen palveluun). Apollo 8 -aluksen ikkunasta otetussa kuvassa maapallo nousee Kuun horisontissa.

Yhdysvaltain Apollo-ohjelma oli lennättänyt ensimmäiset ihmiset Kuun kiertoradalle. Astronautit Frank Borman, Jim Lovell ja William Anders olivat ensimmäiset ihmiset, jotka viettivät joulun avaruudessa.

Tervehdyksessään he eivät lukeneet jouluevankeliumia, vaan Raamatusta oli valittu luomiskertomus, Genesis. Tv- ja radiolähetystä arvioidaan seuranneen jopa miljardi ihmistä. Lähetyksen sanatarkkaan sisältöön voi tutustua Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan (siirryt toiseen palveluun) sivulla.

Yhdysvallat ja Neuvostoliitto kävivät 1960-luvulla ankaraa kisaa siitä, kuka ehtisi ensin lennättää ihmisiä Kuuhun. Joulun ei annettu häiritä lentoa, jolla Yhdysvallat valmisteli voittoaan. Pääpalkinto tuli seuraavana kesänä, kun Apollo 11:n kaksi astronauttia käveli Kuussa.

Kisasta huolimatta Apollo 8:n astronautit kertoivat miettineensä pitkään, mikä viesti parhaiten kertoisi, että se oli tarkoitettu kaikille Maan asukkaille.

Kierrettyään Kuun kymmenen kertaa Apollo 8 käynnisti päämoottorinsa aloittaakseen paluumatkan Maahan. Se oli hengityksen pidättämisen paikka, sillä kuuohjelmassa kaikki oli uutta eikä kriittisten vaiheiden onnistumisesta ollut mitään takuuta.

Kun suunta oli saatu kohti Maata, Jim Lovell lähetti lennonjohdolle helpottuneen radioviestin: "Tiedoksenne: joulupukki on olemassa."

Avaruus rajoittaa jouluherkuttelua

Kansainvälisellä avaruusasemalla ISS:llä on vietetty jouluja pian kaksikymmentä vuotta ja vieläpä tuplaten, niin joulupäivänä kuin loppiaisena miehistön venäläisjäsenten ortodoksisen juhlaperinteen mukaisesti.

Työarjen katkaisevalla juhlalla on suuri merkitys, ei vähiten jouluaterialla.

Enää ruokaa ei tarvitse puristella putkiloista suuhun, kuten avaruuslentojen varhaisimpina vuosina, mutta kalkkunaa ei ISS:ssäkään voida ryhtyä paistamaan. Se lähetetään asemalle annospusseissa, jotka lämmitetään erityisuunissa.

Se iso suolamäärä, jonka Maassa joulua viettävä helposti saa kinkusta ja muusta jouluruoasta, ei tule ISS:ssä kuuloonkaan. Painottomuus heikentää avaruudessa oleskelevien luita, ja hyvin suolaisen ruoan tiedetään pahentavan ongelmaa.

Apollo 8:n miehistö söi pakkaskuivattua avaruusmuonaa, mutta yllättyi joulupäivänä, kun ruokapakkauksesta paljastuikin punaisilla ja vihreillä nauhoilla solmittu perinteinen jouluateria: oikeaa kalkkunaa, kastiketta ja karpalohilloa.

Alkoholia avaruudessa ei juoda

Maljoja ISS:ssä nostellaan hillitysti, sillä kuplajuomat – alkoholittomatkaan – eivät sovi painottamaan tilaan.

Alkoholia ISS:ssä ei käytetä turvallisuussyistä lainkaan. Apollo 8:n Bormanille, Lovellille ja Andersille sen sijaan oli varattu vielä yksi yllätys, minipullo konjakkia kullekin.

Lennon komentaja Borman oli osallistunut Apollo 1:n kolmen astronautin hengen vieneen tulipalon tutkintaan. Hän taisi olla turhankin tietoinen siitä, miten pienestä tuhoisa onnettomuus voi avaruusaluksessa olla kiinni.

Hän määräsi panemaan pullot pois. Lovell möi omansa huutokaupassa kymmenen vuotta sitten ja sai siitä dollarin nykykurssin mukaan runsaat 16 000 euroa.

Lahjapaketteja Kuun kulmilla sen sijaan avattiin. Astronauttien puolisot olivat panneet matkalle mukaan kalvosinnapit ja kaksi solmioneulaa. Toisessa hymyilivät kuu-ukon kasvot.

Juttu on osa Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan tiedeuutisten joulukalenteria. Julkaisemme päivittäin tiedeuutisen, joka liittyy tähän vuodenaikaan – suoraan tai ainakin mutkan kautta. Viimeinen luukku aukeaa jouluaattona.

Aiemmat luukut:

9. Piparkakkuhan on suorastaan terveystuote

8. Musiikin professorin tekemästä täydellisestä joululaulusta ei kumma kyllä tullut hittiä

7.Vaikka Maa oli suuri lumipallo, merissä sinnitteli alkeellista elämää

6. Yli kolmasosa aikuisista toivoo, että voisi yhä uskoa joulupukkiin

5. Onko Betlehemin tähdelle tieteellinen selitys?

4. Yhdysvaltain joulu täyttää 480 vuotta

3. Kaikki lumihiutaleet eivät olekaan erilaisia

2. Mitä yhteistä on joulukuusella ja dinosauruksella?

1. Ystävän joululahjan paketoinnissa ei kannata olla turhan tarkka, neuvoo tutkimus