Hyppää sisältöön

Amnesty: Yli sadan pelätään kuolleen Iranin bensalevottomuuksissa

Autoilijat tukkivat moottoritien Teheranissa lauantaina vastalauseena bensan hinnan korotuksille. Kuva: Abedin Taherkenareh / EPA

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan yli sadan mielenosoittajan uskotaan kuolleen Iranissa bensiinin hinnan korottamista seuranneissa protesteissa.

Amnesty sanoo, että sen tietojen mukaan 106 ihmistä on kuollut (siirryt toiseen palveluun) 21 kaupungissa mielenosoituksissa, jotka alkoivat perjantaina. Todellinen uhriluku voi kuitenkin olla paljon korkeampi, järjestö arvioi.

Iranin hallinto on tukahduttanut protesteja kovin ottein ja sulkenut internetin. Osittain sen vuoksi tiedot Iranista ovat epäselviä. Hallinto kutsuu mielenosoittajia mellakoitsijoiksi.

Iran nosti bensiinin hintaa 50 prosenttia perjantaina. Korotuksen jälkeen litra maksaa 15 000 rialia eli 45 senttiä.

Autoilijoilla on oikeus ostaa bensiiniä 60 litraa kuukaudessa, minkä jälkeen hinta tuplaantuu 30 000 rialiin eli 90 senttiin litralta.

Bensan hinnan korotus koettelee jo muutenkin vaikeasta taloustilanteesta kärsiviä iranilaisia. Yhdysvaltojen asettamat talouspakotteet ovat vaikeuttaneet paljon Iranin taloutta.

Mielenosoituksia on ollut noin sadassa kaupungissa. Tiettävästi sata pankkia ja kymmeniä kauppoja on sytytetty niissä tuleen.

.
.