1. yle.fi
  2. Uutiset

Corbyn ja Johnson ottivat yhteen ensimmäisessä brittivaalien tv-tentissä – Konservatiivien Twitter-temppu suututti muut

Puoluejohtajat keskittyivät sättimään toisiaan.

Britannian politiikka
Boris Johnson (vas.) ja Jeremy Corbyn kohtasivat ensimmäisessä vaaliväittelyssä tiistaina.
Boris Johnson (vas.) ja Jeremy Corbyn kohtasivat ensimmäisessä vaaliväittelyssä tiistaina.Rex Features / AOP

Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn ja konservatiivien johtaja, pääministeri Boris Johnson ottivat tiistai-iltana yhteen ensimmäisessä televisiotentissä joulukuun 12. päivän parlamenttivaaleihin liittyen.

BBC (siirryt toiseen palveluun):n mukaan puheenjohtajat "kalistelivat sarviaan" muun muassa julkisesta terveydenhuollosta, Skotlannin tulevaisuudesta ja jopa kuningasperheestä. Selkeää voittajaa väittelyssä ei kuitenkaan saatu selville.

Analytiikkafirma YouGovin kyselyn mukaan kansakunta jakautui voittajan suhteen kahtia. Työväen kannattajien mielestä Corbyn oli parempi ja konservatiivien mielestä Johnson voitti.

Skotlannin pääministerin Nicola Sturgeonin mukaan kumpikaan miehistä ei ole sopiva pääministeriksi. Hän kertoi, että "ei ollut lainkaan vakuuttunut".

Brexitistä puhuttaessa Boris Johnson lupasi "lopettaa kansallisen kärsimyksen" ja sanoi, että työväenpuolue tarjoaa vain jakautumista ja umpikujaa. Jeremy Corbyn sen sijaan lupasi puolueensa ratkaisevan tilanteen niin, että kansa saa sanoa asiasta viimeisen sanan.

Uutistoimisto Reutersin mukaan molemmat puoluejohtajat keskittyivät paljon mustamaalaamaan väittelykumppaniaan.

The Guardianin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Corbyn syytti Johnsonia ja konservatiiveja siitä, että aikovat myydä julkisen terveydenhuollon Yhdysvalloille ja lääketeollisuudelle. Johnson kiisti väitöksen ja sanoi, että ei hänen hallituksensa, eikä mikään muukaan konservatiivihallitus, tule laittamaan julkista terveydenhuoltoa neuvottelupöydälle kauppaneuvotteluissa.

– Julkinen terveydenhuoltomme ei koskaan tule olemaan myynnissä, Johnson paalutti.

Konservatiivien Twitter-temppu suututti

Reutersin mukaan konservatiivien virallinen lehdistölle suunnattu Twitter-tili CCHQPress muutti tilinsä nimen televisioväittelyn aikana hetkellisesti factcheckUK:ksi, mikä suututti muun muassa yhden faktantarkistustoimiston, työväenpuolueen sekä monia Twitterin käyttäjiä.

Konservatiivien Twitter-tili paukutti julki vastaväitteitä Corbynin sanomisiin reaaliajassa, kunnes muutti taas nimensä takaisin alkuperäiseksi.

– On epäsoveliasta ja harhaanjohtavaa konservatiivien lehdistötoimistolta nimetä Twitter-tilinsä uudelleen factcheckUK:ksi tämän väittelyn aikana, riippumaton brittiläinen faktantarkistuspalvelu Full Fact moitti lausunnossaan.

Liberaalidemokraattien parlamentin jäsen Tom Brake oli kritiikissään astetta jyrkempi.

– Kuin suoraan Donald Trumpin tai Vladimir Putinin pelikirjasta. Toryt (konservatiivit) turvautuvat nyt tarkoitukselliseen kansan harhaanjohtamiseen, Brake sanoi.

Työväenpuolueen edustaja David Lammy vaati vaalikomissiota tutkimaan asiaa ja rankaisemaan konservatiiveja "häpeilemättömästä yrityksestä johtaa yleisöä harhaan".

Konservatiivien puheenjohtaja James Cleverly puolusteli puoleensa lehdistövastaavien Twitter-tempausta ja sanoi, että "asia tehtiin kaikille selväksi, että kyseessä on konservatiivipuolueen sivusto".

Vastalauseena nimenmuutokselle myös monet Twitter-käyttäjät ottivat hetkellisesti nimekseen samaisen factcheckUK:n, kun taas toiset nimesivät itsensä CCHQ Press Officeksi.

Lue myös:

Konservatiivien etumatka kaventunut työväenpuolueeseen Britanniassa(19.11.)

Europe-yhtyeen Joey Tempest hermostui brexitiä kannattaville brittipoliitikoille: Lopettakaa heti The Final Countdownin käyttäminen(17.11.)

Britannian EU-ero johtaa Irlannissa lähivuosina äänestykseen yhdistymisestä, uskoo tasavaltalaispuolue(17.11.)

Lue seuraavaksi