Hyppää sisältöön

Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuus hylkäsivät valtakunnansovittelijan sovintoesityksen

Teollisuusliitto kertoo hylkäämisen syyksi sen, ettei liiton jäsenten ansiotaso kehittyisi tarpeeksi sopimuskaudella.

Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle ja Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuus ovat hylänneet valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan sovintoesityksen, joka koskee Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton työriitaa.

Teollisuusliitto kertoo tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun) keskeiseksi syyksi hylkäämiselle sen, ettei sovintoesitys takaa liiton jäsenille kunnollista ansiotason kehitystä sopimuskauden aikana.

– Tehty tarjous ei käsityksemme mukaan ota riittävästi huomioon alan tuottavuuskehitystä, inflaatiota eikä kilpailijamaiden palkkakehitystä. Esitys jää kauas siitä tasosta, jota olemme itse esittäneet. Ja se taso ei todellakaan vaarantaisi kilpailukykyämme maailmalla, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo tiedotteessa.

Teknologiateollisuuden mukaan ratkaisu ei ollut kustannuksilta eikä rakenteeltaan hyväksyttävissä. Työnantajan työmarkkinajohtaja Minna Helle sanoo tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) toivovansa, että osapuolet voisivat jatkaa neuvotteluja ilman uusia työrauhahäiriöitä. Osapuolten näkemykset ovat Teknologiateollisuuden mukaan lähentyneet tällä viikolla, ja ratkaisu on mahdollista löytää.

– Tilanteen kärjistyminen työmarkkinoilla ei ole kenenkään etu. Pitkään jatkunut sopimukseton tila ja joulukuun alun laajat lakot ovat jo aiheuttaneet suurta epävarmuutta ja suuria taloudellisia menetyksiä. Hiipuva talous ja työllisyys eivät kestä uusia iskuja, Helle sanoo.

Piekkalan esitys olisi tuonut teknologiasektorin nyt sovittelussa oleville aloille kahdessa vuodessa yhteensä 2,4 prosentin korotukset.

Tuskin uuden sovun hierontaa ennen joulua

Helle kertoo Twitterissä, että neuvotteluja jatketaan myöhemmin sovittavana ajankohtana.

Lähipäivinä sopu ei kuitenkaan ole Helteen mukaan näköpiirissä.

– On erittäin epätodennäköistä, että ennen joulua saadaan sopu aikaiseksi, Helle arvioi neuvottelujen jatkoa Ylelle.

Kyse on jo toisesta peräkkäisestä sovintoehdotuksesta, jota ei hyväksytty. Helle ei tekisi sen perusteella johtopäätöksiä lopputulokseen pääsemisestä.

– Vaikeissa riidoissa näin tapahtuu, ei ole tavatonta, että useampi sovintoehdotus joudutaan antamaan, että päästään maaliin saakka, Helle arvioi.

Palkansaajapuoli torjui ensimmäisen sovintoehdotuksen joulukuun alussa. Piekkalan esityksessä palkat olisivat nousseet kahdessa vuodessa yhteensä noin 1,6 prosenttia.

Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työehtosopimusneuvottelut ovat jatkuneet jo yli neljä kuukautta.

Lue lisää:

Analyysi: Vääntö suomalaisten palkankorotuksista lykkääntynee ensi vuoteen – Uudet, laajemmat työtaistelut voivat uhata

Palkkakierroksen avaava vientiteollisuuden sopimus sai lisäaikaa – Teollisuusliiton Aalto: "Itse en ainakaan ole keskustellut uusista lakoista"

Sähköliitto pidentää lakkoaan neljällä viikolla ja laajentaa tukitoimia voimalaitoksiin