1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lapsiasiavaltuutetut

Lasta kuultava perheestä parlamenttiin, vaatii lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen

Yhteiskunnalliset rakenteet nuorisovaltuustoineen eivät riitä, vaan olisi kuultava suoraan lapsilta itseltään, että me olemme tähän asiaan vaikuttaneet.

lapsiasiavaltuutetut
Elina Rantamoijanen ja lapset Hilma (isompi lapsi) ja Saima (vauva)
70 prosenttia lapsista ja nuorista toivoo enemmän aikaa olla vanhempiensa kanssa.Rami Moilanen/ YLE

Monin osin arjessa ja käytännön päätöksenteossa lasten mukaan ottaminen on monin osin vauvan kengissä, muistuttaa lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen. Hämeenlinnassa lasten oikeuksien seminaarissa hiljaisesta lapsuudesta puhunut lapsiasiavaltuutettu korosti, että kasvatus vaikuttavaksi kansalaiseksi alkaa varhaiskasvatuksesta.

– Jos lapset ja nuoret kokevat toistuvasti, että heitä ei kuulla, he eivät aikuisinakaan osallistu demokratiaan ja yhteiskunnan toimintaan.

Kunnissa on nuorisovaltuustoja ja on lasten parlamenteja, mutta tarvitaan tarkempaa lasten kuulemista arjessa kuin mitä pelkästään yhteiskunnalliset rakenteet nykyään tarjoavat, painottaa lapsiasiavaltuutettu.

– Tavoitteena tulisi olla, että lapset ja nuoret voisivat itse kertoa, että minua ja meitä on kuultu asiassa. Että me olemme tähän vaikuttaneet.

Hiljaisen lapsuuden avautuminen kuulluksi lapsuudeksi

Toisen saatavilla oleminen on kaikille elinehto. Kasvatus vaikuttavaksi kansalaiseksi alkaa varhaiskasvatuksesta ja perheistä.

Monille aikuisille on yllätys, että yli 70 prosenttia lapsista toivoo lisää aikaa olla vanhempien seurassa. Tutkimuksissa todetaan jatkuvasti, että nuoret kokevat erilaisessa päätöksenteossa, että vaikuttamisen välineet ovat heikot.

– On kuultava mitä lapsi sanoo. Yhteisen tekemisen tai tekemättä jättämisen politiikka syventävät keskusteluja perheissäkin.

Suomessa lapsen oikeudet ovat olleet voimassa vuodesta 1991 lähtien.

Keskiviikkona 20. marraskuuta 2019 vietetään kansainvälistä lapsen oikeuksien 30-vuotispäivää.

Päivitetty 20.11.2019 klo 9.34: Täsmennetty jutussa aiemmin käytetty lapsiasianvaltuutettu-nimeke lapsiasiavaltuutetuksi.

Lue seuraavaksi