Hyppää sisältöön

Fazerilta jälleen uusi suurinvestointi Lahteen – kauramyllyn tuotanto tuplaantuu myös Ruotsissa

Kauran ja kaurajalosteiden kysynnän kasvu etenkin maailmanmarkkinoilla vaatii aiempaa isompaa tuotantokapasiteettia. Lahteen ja Lidköpingiin investoidaan 14 miljoonaa kumpaakin.

Fazer on laajentanut Lahden-kauramyllyään jo aiemmin vuonna 2017. Kuva: Mika Halme / Yle

Fazer lisää kaurantuotantoaan tuntuvasti. Yhtiö tuplaa kauramyllyjensä tuotannon sekä Lahdessa että Lidköpingissä Ruotsissa. Syynä on kauran ja sen jalosteiden kova kysynnän kasvu maailmalla.

Hiljattain yhtiö kertoi rakentavansa Lahteen kauran kuoresta ksylitolia valmistavan tehtaan, jonka rakentamiseen se sai Euroopan investointipankilta 40 miljoonan euron lainan.

Pian investointiuutisen jälkeen yhtiö kertoi, että se aikoo nostaa ksylitolitehtaan tuontatokapasiteettia jo ennen tehtaan valmistumista. Yhtiö käyttää tehtaan tuotannon kasvattamiseen kymmenen miljoonaa euroa enemmän, kuin alun perin oli suunniteltu.

Lahdessa myllyn laajennuksen suunnittelu käynnistyy välittömästi. Myllyn toimitusjohtaja Pekka Mäki-Reinikka arvioi, että rakennustyöt päästään aloittamaan ensi vuoden alussa, tammi-helmikuussa.

Yhtiö rakensi kauramyllyn Lahteen vuonna 2013. Jo vuonna 2017 sitä laajennettiin, ja tuotanto kasvoi 20 000 tonnista 40 000 tonniin. Tuotanto tulee siis nelinkertaistumaan uuden investoinnin myötä siitä, kun kauramylly perustettiin.

Nyt julkaistuilla investoinneilla Fazer nousee Euroopan suurimpien kauramyllyjen joukkoon. Vastaavan kokoisia kauramyllyjä on Saksassa ja Isossa-Britanniassa.

Lahteen myllylaajennus tuo parikymmentä uutta työpaikkaa nykyisten noin 80:n lisäksi.

Lue myös:

.
.