1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Kajaanin Urheiluakatemiaa kehitetään kattavampaan suuntaan – "Kaksoisuran turvaamiseen halutaan panostaa"

Kajaanin Urheiluakatemian uskotaan myös tuovan veto- ja pitovoimaan koko maakuntaan.

Kajaanin Urheiluakatemiassa kasvatetaan muun muassa salibandyn pelaajia. Kuvituskuva. Kuva: Juha Tamminen/All Over Press

Kainuun Liikunta ja Kajaanin Urheiluakatemia haluavat tukea nuoria urheilijoita entistä paremmin. Nyt vireillä on Kainuun Urheilukampus-nimellä kulkeva hanke, jossa toimintaa kehitettäisiin kattavampaan suuntaan.

– Tässä hankkeessa haluamme panostaa erityisesti siihen, että nuoren urheilijan polku olisi eheä ja kivuton. Myös niin sanotun kaksoisuran turvaamiseen halutaan panostaa, Kainuun Liikunnan Veera Valtanen sanoo.

Urheiluakatemiassa nuoria urheilijoita tuetaan monin tavoin yhtä aikaa urheilussa sekä koulutuksessa. Koulu antaa aikaa, kaupunki antaa tilat, oppilaitos antaa rahaa ja seurat hoitavat valmennuksen.

Kajaanin urheiluakatemia toimii Vuokatti-Ruka Urheiluakatemian alaisena. Urheiluakatemiassa valmennusta tarjotaan jääkiekossa, salibandyssa, jalkapallossa, aerobicissa, yleisurheilussa ja tanssissa. Lisäksi muiden lajien urheilijoita valitaan urheiluakatemiaan tapauskohtaisesti.

Valtasen mukaan yhtenä ongelmakohtana ovat koulutuksen siirtymävaiheet, eli esimerkiksi lukiosta ammattikorkeakouluun siirtyminen. Urheiluakatemia toimii Kajaanissa yläkoulusta aina korkeakouluun saakka, mutta kouluasteet toimivat hyvin itsenäisesti, mikä saattaa aiheuttaa ongelmia.

– Kaikki mukana olleet ovat tuoneet esille, että koulutuksellisiin siirtymävaiheisiin tulisi kiinnittää enemmän huomiota. Pitäisi tukea nuoren urheilijan kaksoisuraa ja välttää keskeyttämisiä, Valtanen sanoo.

Tarkoituksena on myös nostaa Kajaanin Urheiluakatemian brändiä. Entistä paremmin toteutettu ja markkinoitu urheiluakatemia voisi lisätä kaupungin ja koko Kainuun veto- ja pitovoimaa.

– Päämääränä on, että urheilevat nuoret pysyisivät Kainuussa, mutta laadukkaan toiminnan kautta haluamme houkutella motivoituneesti harjoittelevia nuoria myös Kainuun ulkopuolelta. Toinen aste ja korkeakoulu voisivat vetää paljon urheilevia nuoria, Valtanen sanoo.

Ely-keskus päättää hankkeen rahoituksesta vielä tämän vuoden puolella.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)