Hamppua lääkkeeksi jalostanut iisalmelaismies tuomittiin sakkoihin lääkerikoksesta – "Päätös vaikeuttaa hamppualan kehittymistä"

Syyttäjän mukaan kyseessä on "hamppuaktivisti", jonka tarkoituksena on laillistaa marihuanan päihdekäyttö.

hamppu
hannu Hyvönen pitää Kannabis-kasvia kädessään käräjäoikeus salin edessä.
Hannu Hyvönen toi oikeussaliin kaksi öljyhampun kukintoa.Sami Takkinen / Yle

Pohjois-Savon käräjäoikeus antoi iltapäivällä tuomion, jonka mukaan iisalmelainen Hannu Hyvönen on syyllistynyt lääkerikokseen. Syyttäjän mukaan Hyvösen tarkoituksena on ollut jalostaa lääkehamppua. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Sen sijaan syyte huumausainerikoksesta hylättiin, sillä oikeus ei voinut varmuudella todeta, että Hyvönen olisi viljellyt hamppua huumausainetarkoituksessa.

Käräjäoikeuden mukaan Hyvönen joutuu maksamaan 60 päiväsakkoa, joista tulee hänen tuloillaan 360 euroa. Lisäksi hän joutuu maksamaan valtiolle 80 euroa rikosuhrimaksua.

Hyvönen on saamastaan tuomiosta tyrmistynyt ja aikoo hakea siihen muutosta seuraavassa oikeusasteessa.

– Mielestäni tässä on iso käsitesotku. Tässä on ison virheellisen ennakkopäätöksen vaara, Hyvönen sanoo.

Hyvönen on itse kiistänyt kaikki syytteet. Hänen mukaansa kyse on ollut pelkästään kasvinjalostuksesta, jossa tavoitteena oli tuottaa 10 000–50 000 siementä käytettäväksi lääkekannabiksen kaupallisessa viljelyssä.

Hyvösen päämääränä oli tuottaa koe-erä kannabisöljyä, jolle oli tarkoitus hakea lupa ihosyövän hoitokokeisiin.

– Käräjäoikeuden päätös vaikeuttaa hamppualan kehittymistä, Hyvönen sanoo.

Hamppu oli myös konkreettisesti läsnä käräjäoikeudessa, sillä Hyvönen toi oikeuden istuntoon kaksi tutkimushampuksi kutsumaansa kukintoa. Kasveista levisi istuntosaliin imelä tuoksu.

Kannabis oikeudenistunto menossa Iisalmen käräjäoikeudessa.
Hannu Hyvönen puolusti itse itseään käräjäoikeudessa.Sami Takkinen / Yle

Ilmoitti itse kannabisviljelmästä poliisille

Hyvösellä oli vuoden 2017 kesällä kasvamassa pari sataa kannabiskasvia Iisalmen Lapinniemessä. Viljelmä oli talon vieressä ulkona 18 neliön alalla.

Kasvatuspaikka oli sama, jossa poliisi oli edellisen vuoden syksyllä hävittänyt Hyvösen aiemman hamppuviljelmän.

Hyvönen muistutti käräjäoikeudessa, että tällä kertaa hän ilmoitti jo etukäteen poliisille aikovansa ryhtyä kasvattamaan hamppua.

Hän kertoi vuoden 2017 kesäkuussa poliisille myös sen, että kasvatuksen loppuvaiheessa syntyisi "runsaasti kasvimateriaalia", jonka voitiin katsoa olevan huumausainetta. Hyvösen toiveena oli, että tämä materiaali olisi mahdollista toimittaa yliopistolliselle yhteistyökumppanille jatkojalostuskokeisiin.

– Jos emme saa tällaista yhteistyötä, materiaali toimitetaan poliisille hävitettäväksi, Hyvönen lupasi poliisille lähettämässään viestissä.

Hannu Hyvönen pitää Kannabis-kasvia kädessään käräjäoikeus salin edessä.
Hannu Hyvösen mukaan hampunkasvatuksessa on ollut kyse pelkästään kasvinjalostuksesta.Sami Takkinen / Yle

Hyvösen mukaan viljelmälle oli tulossa myös kameravalvonta, ja "sadon kypsyessä" paikan päällä tulisi olemaan henkilö päivystämässä.

– Arveleeko syyttäjä oikeasti, että olisin ilmoittanut viljelystä itse poliisille ja luvannut kukkasadon heille hävitettäväksi, jos olisin tähdännyt kasvatuksella marihuanan laittomaan myyntiin tai luovutukseen, Hyvönen kysyi käräjäoikeudelle esittämässään vastineessa.

Kihlankunnansyyttäjä Reijo Rapon mielestä ei ole merkitystä, onko hamppua viljelty salaa vai avoimesti. Myöskään etukäteisilmoitus poliisille ei Rapon mielestä vapauta rikosvastuusta.

– Jos esimerkiksi minä ilmoitan, että menen lähikauppaan näpistämään, niin ei se minua näpistyssyytteeltä vapauta, Rapo vertaa.

Syyttäjä: ”Huumehamppua”

Poliisi kävi Hyvösen viljelmällä vuoden 2017 heinäkuussa ja takavarikoi osan kasveista. Kasvattaja kiitteli tuolloin poliisia siitä, että tämä ei tuhonnut viljelmää.

Hyvöstä kiinnostivat myös rikoslaboratorioon lähetettyjen kasvinäytteiden tulokset.

– Olisin utelias otetuista näytteistä, Hyvönen viestitti.

Hyvösen viljelmä sai kasvaa rauhassa syksyyn saakka, jolloin Hyvönen pölytti sen. Poliisi antoi hänen valita kasveista myös siemeniä, ennen kuin kasvit kaadettiin ja hävitettiin.

Käräjäoikeudelle esitettyjen todisteiden perusteella kasvit olivat korkeimmillaan yli puolitoista metrisiä.

Syyttäjä Reijo Rapo kannabis oikeudenkäynnistä.
Syyttäjä Reijo Rapon mukaan etukäteisilmoitus rikoksesta ei vapauta syytteestä.Sami Takkinen / Yle

Kihlakunnansyyttäjä Rapon mukaan kasveista olisi ollut saatavissa ainakin kaksi kiloa kukintoa ja ylälehtiä, joiden päihdyttävän ainesosan, tetrahydrokannabinolin (THC), pitoisuus oli yhdestä kolmeen prosenttia.

Kyseessä on tosin pelkkä arvio, sillä keskusrikospoliisin rikostutkimuslaboratorio ei tutkinut pitoisuuden määrää.

– Kyseessä on tavanomainen pitoisuus, Rapo kuittasi asian käräjäoikeudessa.

Rapon mukaan kyseessä oli THC:n ja rauhoittavia ominaisuuksia sisältävän kannabidiolin (CBD) suhdeluvun perusteella niin sanottu huumehamppu.

Poliisi löysi hampun lehtiä myös Hyvösen saunarakennuksesta, jossa ne olivat kuivumassa.

Lue lisää:

Suomen ensimmäinen kannabisyhtiö haluaa siivun maailman hamppubuumista: "Suomen pitää brändätä yöttömässä yössä kasvanut luomulääkekannabis"

Suomalainen hamppuyritys halusi maksaa työntekijöille CBD-kukinnolla – Virkamiehet: Saattaa olla laitonta, nykytilanne tulkinnanvarainen