Jyväskylän sydän rakentuu kulttuurin ympärille – ensimmäinen kokeilu taiteenlajien törmäyksestä on käynnissä juuri nyt

Jyväskylän sydän 24 -tapahtuma kokoaa kaupunginteatteriin kulttuuria laidasta laitaan. Taiteesta voi nauttia läpi vuorokauden.

Jyväskylä
Jyväskylän kaupunginteatteri ulkoa.
Alvar Aallon suunnittelema Jyväskylän kaupunginteatteri kaipaa remonttia. Sen tilat voisivat tulevaisuudessa olla osa suurempaa Jyväskylän sydän -kokonaisuutta. Petri Aaltonen / Yle

Jyväskylässä suunnitelmat useiden eri kulttuuritoimijoiden sijoittamisesta saman katon alle etenevät.

Niin sanottu Jyväskylän Sydän -hanke (siirryt toiseen palveluun) esittelee ensi vuoden alussa ehdotuksensa, miten esimerkiksi kaupunginteatteri, kirjasto, taidemuseo ja käsityömuseo voitaisiin sijoittaa Jyväskylän keskustaan.

Hankkeen tavoitteena on rakentaa ja remontoida kulttuuritoimijoille yhteisiä tiloja, jotka olisivat tehokkaassa käytössä.

Samassa yhteydessä kaupunkiin on tarkoitus toteuttaa useamman vuosikymmenen ajan suunniteltu musiikkisali. Suunnittelutyöryhmää on pyydetty myös löytämään käyttöä tyhjillään olevalle lyseon rakennukselle.

Suuri ajatus projektin taustalla on ratkaista useampien kaupungin kulttuurilaitosten tilaongelmat yhdellä kertaa ja edistää samalla eri kulttuurinalojen yhteistyötä.

Uuden kulttuurikeskuksen toivotaan muodostuvan kaupunkilaisten yhteiseksi oleskelutilaksi ja piristävän keskustan kehitystä.

– Jos näitä saataisiin saman katon alle niin pystyttäisiin nykyisillä henkilöresursseilla pitämään paikkoja auki ja yleisön käytettävissä huomattavasti nykyistä enemmän ja tuottamaan palveluja jotka kiinnostavat kaupunkilaisia, perustelee Jyväskylän sydän -hankkeen projektipäällikkö Janne Viitamies.

Paketti kasaan jouluksi

Suunnittelutyö on alkanut elokuussa 2018. Nyt työryhmän pöydällä on kolme erilaista skenaariota tilojen ja toimintojen järjestelystä. Ennen joulua ideat tiivistetään vielä yhteen pääehdotukseen, joka esitellään Jyväskylän kaupunginvaltuustolle vuoden 2020 ensimmäisessä kokouksessa.

Janne Viitamies
Projektipäällikkö Janne Viitamies työryhmineen valmistelee esityksen Jyväskylän sydän -hankkeen toteuttamisesta. Jos kaupunginvaltuusto hyväksyy periaate-ehdotuksen, suunnittelua lähdetään viemään eteenpäin välittömästi. Ensimmäiset rakentamistoimet voivat tulla ajankohtaiseksi jo vuoden 2021 aikana.Simo Pitkänen / Yle

Projektipäällikkö Janne Viitamies avaa muutamia vaihtoehtoja, joita suunnittelutyössä on palloteltu. Lopullista valintaa työryhmän suosituksista ei ole vielä tehty.

Alvar Aallon suunnittelema remonttikuntoinen kaupunginteatteri on ainakin osassa skenaarioista keskeisessä asemassa. Sen tiloihin voisi muodostua suuri esittävien taiteiden keskus, jossa kaupunginteatterin lisäksi voisi toimia niin sanottuja vapaan kentän toimijoita, eli tanssi- ja teatteriryhmiä.

Kaupunginteatterin ja kaupungintalon väliin jäävää parkkialuetta voitaisiin käyttää mahdollisen uudisrakennuksen tonttina, mikäli sellaista tarvitaan esimerkiksi musiikkisalille. Vaihtoja salin rakentamiseen on kuitenkin useita. Tarjolla voisi olla myös malli, jossa salin rakentaa yksityinen toimija ja kaupunki on tiloissa vuokralaisena.

– Nyt tavoitellaan nimenomaan tilankäytön tehokkuutta, jotta vältettäisiin sellaiset suunnitelmat, jotka tulevat liian kalliiksi ja jäävät toteuttamatta. Tämä on ollut ilmeisesti musiikkisali -ongelman ydin, Viitamies sanoo.

Osa nykyisistä rakennuksista saattaisi jäädä uuden kulttuurikeskuksen rakentamisessa tyhjilleen. Yhdessä skenaariossa näin kävisi nykyiselle pääkirjastolle. Viitamiehen mukaan sille olisi kuitenkin olemassa jo kiinnostunut ostaja.

Vuorokauden mittainen koeponnistus

Jyväskylän sydän on hankkeena ainutlaatuinen.

Suomesta vastaavaa kulttuurikeskusta ei vielä löydy, mutta Viitamiehen mukaan Keski-Euroopassa ja Britteinsaarilla useiden kulttuuritoimijoiden sijoittaminen lähelle toisiaan kaupungin ydinkeskustaan on melko tavallista.

– Siitä muodostuu tekijä, joka vetää ihmisiä kaupungille ja parantaa keskustan liikeyritysten kannattavuutta. Asukkaille se tarjoaa uudenlaisen tavan viettää aikaa ja kohdata muita ihmisiä julkisessa paikassa, Viitaniemi kertoo.

Ainutlaatuista olisi myös yhteisten tilojen kautta syntyvä taide- ja kulttuurilaitosten tiivis yhteistyö. Siitä saadaan esimakua parasta aikaa Jyväskylän kaupunginteatterilla meneillään olevassa Jyväskylän sydän 24 -tapahtumassa (siirryt toiseen palveluun). (Jyväskylän kaupunki)

Kaupunginteatterin tiloihin on kokoontunut reilu kolmekymmentä jyväskyläläistä kulttuurikollektiivia ja taiteilijaa vuorokauden mittaiseen kulttuuritapahtumaan, jonka ohjelmassa on kaikkea konserteista ja tanssiesityksistä aamumeditaatioon asti.

Projektipäällikkö Janne Viitamies näkee tapahtuman positiivisena osoituksena kulttuurintekijöiden kiinnostuksesta yhteistä tekemistä kohtaan.

– On hauska nähdä, miten tämä yhteisö toimii saman katon alla ja miten kaupunkilaiset kokevat tämän, Viitamies sanoo.