Kotkalaisilta heruu ymmärrystä terveyspalvelujen keskittämiselle – kunhan vanhuksille taataan lääkäripalvelut lähellä kotia

Kymsoten toimitusjohtaja Annikki Niiranen myöntää, että keskittämisen myötä syrjemmässä asuvien matka lääkärin vastaanotolle väistämättä pidentyy.

terveyspalvelut
Kotkansaaren terveysasema.
Kotkansaaren terveysasema toimii nykyään parakkaitiloissa. Keskittämisen myötä terveysaseman palvelutarjonta tulee supistumaan nykyisestään. Tiina Karppi / Yle

Kotkassa terveysasemien tulevaan keskittämiseen suhtaudutaan verrattain tyynesti.

Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalveluista vastaava Kymsote keskittää terveysasemien toimintaa siten, että sekä Pohjois- että Etelä-Kymenlaaksoon muodostetaan kumpaankin laajan palvelun sotekeskukset ja lähipalveluina tärkeimpiä palveluja tuottavia sotekeskuksia ja -palvelupisteitä.

Pohjois-Kymenlaakson laaja palvelukeskus sijoittuu vuonna 2022 valmistuvaan Ratamo-sairaalakeskukseen ja Etelä-Kymenlaakossa Kotkaan joko keskussairaalan läheisyyteen tai Karhulan sairaalaan.

Kotkalaisen Jukka Lopperin mielestä palvelujen keskittäminen kielii sitä, että Kymsoten talous ei ole tasapainossa.

– Vaihtoehtona on, että alueen kunnat rahoittavat Kymsoten toimintaa nykyistä enemmän tai se, että palveluja karsitaan. Kansalaisen näkökulmasta on tietenkin valitettavaa, kun palveluja kutistetaan, Lopperi toteaa.

Jukka Lopperi.
Kotkalaisen Jukka Lopperin mielestä kunnat voisivat rahoittaa Kymsoten toimintaa nykyistä enemmän, että palveluista ei jouduttaisi tinkimään. Tiina Karppi / Yle

"Keskittäminen on turvaamista"

Kotkalainen Jouko Leppänen uskoo, että palvelujen keskittäminen on tehty Kymsoten osalta niin hyvin kuin se on mahdollista tehdä.

– Jos laajan palvelun keskus sijoitetaan keskussairaalan läheisyyteen, niin erikoissiraanhoidon palvelut olisivat lähellä perusterveydenhuollon palveluja.

Lopperin mielestä Etelä-Kymenlaakson laajan palvelukeskuksen sijoittamista Karhulaan puoltaisi Karhulan keskeinen sijainti.

– Keskussairaalan läheisyydessä keskuksen tukena olisi erikoissairaanhoito, mutta vaatisi kenties suurempia investointeja.

Jouko Leppänen.
Jouko Leppäsen mielestä Etelä-Kymenlaakson laaja palvelukeskus tulisi sijoittaa keskussairaalan läheisyyteen. Tiina Karppi / Yle

Kymsoten toimitusjohtaja Annikki Niiranen kertoo, että palveluiden keskittämisessä on huomioitu väestön sijoittuminen Kymenlaaksossa. Hänen mukaansa palveluja keskittämällä vältetään myös hajanaisen palveluverkon ja pienten yksiköiden haavoittuvuus.

– Isoissa keskuksissa on helpompi paikata henkilökunnan poissaolot. Laajempien kokonaisuuksien ansiosta pystymme myös houkuttelemaan maakuntaan uusia lääkäreitä, Niiranen kertoo.

Kotkalainen Pia Hostikka korostaa, että keskittämisellä ei ole merkitystä silloin, jos terveyspalvelut ovat kaupunkilaisten saavutettavissa silloin, kun he niitä tarvitsevat.

Hostikka on kuitenkin hieman huolissaan siitä, miten paljon Länsi-Kotkan palveluja tullaan supistamaan nykyisestään.

– Iäkkäille ihmisille pitäisi taata lääkäripalvelut mahdollisimman lähellä heidän asuinpaikkaansa.

Pia Hostikka.
Pia Hostikan mielestä jatkossakin on huolehdittava siitä, että terveyspalvelut ovat niitä tarvisevien saatavilla. Tiina Karppi / Yle

Yhden katon alla

Niirasen mukaan toimintojen keskittäminen mahdollistaa myös moniammatillisen työskentelyn, mikä tarkoittaa sitä, että asiakkaita pystytään palvelemaan mahdollisimman monipuolisesti saman katon alla.

– Keskittämisen ansiosta pystymme myös turvaamaan palvelut viitenä päivänä viikossa. Samalla varmistamme sen, että palvelurakenteemme kantaa myös pitkälle tulevaisuuteen

Niiranen myöntää, että keskittämisen myötä syrjemmässä asuvien matka lääkärin vastaanotolle väistämättä pidentyy.

– Etäämmällä asuville ihmisten esimerkiksi näytteenottopalvelut ja sairaanhoitajan vastaanotot turvataan osittain auki olevilla pisteillä ja digitaalisilla ja liikkuvilla palveluilla.

Etelä-Kymenlaakson laajan palvelun sotekeskuksen sijoittaminen Karhulan sairaalaan vaatisi nykyisen rakennuksen peruskorjausta ja laajentamista. Palvelukeskuksen sijoittaminen keskussairaalan läheisyyteen taas edellyttäisi uudisrakentamista.

Kiinteistöratkaisu on tarkoitus tehdä ensi vuoden elokuun loppuun mennessä.

Laajan palvelun sote-keskusten on alustavasti arvioitu valmistuvan 2023–2025.