1. yle.fi
  2. Uutiset

Puolisonsa Kittilässä surmannut tuomittiin taposta 11 vuodeksi vankeuteen

Syyttäjä vaati miehelle elinkautista vankeutta murhasta.

tappo
Rovaniemen oikeustalo ja Lapin käräjäoikeus.
Uhri oli nukkumassa, kun hänen miehensä iski lukuisia kertoja keittiöveitsellä.Marjukka Talvitie / Yle

Puolisonsa surmannut mies on tuomittu taposta 11 vuodeksi vankeuteen Lapin käräjäoikeudessa. Syyttäjä vaati miehelle elinkautista vankeutta murhasta.

Käräjäoikeus katsoi, ettei miehen tekoa voi pitää kokonaisuutena arvostellen rikoslaissa tarkoitetulla tavalla törkeänä eikä se siis täytä murhan tunnusmerkistöä. Oikeuden mukaan surma oli julma, mutta sitä ei voi pitää erityisen julmana.

51-vuotias mies surmasi nukkumassa olleen puolisonsa Kittilässä viime maaliskuussa. Mies löi naista voimakkaasti keittiöveitsellä 19 kertaa. Pariskunnan yhteinen lapsi nukkui samassa sängyssä.

Oikeudessa kävi ilmi, että pariskunnalla oli ollut riita miehen alkoholinkäytöstä ja naisen rahankäytöstä alle puoli tuntia ennen tekoa. Noin kolme viikkoa ennen verityötä mies oli pahoinpidellyt puolisoaan.

Mies: En muista tapahtumasta mitään

Mies tunnusti surman. Syytetty oli vahvassa humalassa surmayönä. Hän kertoi, ettei muista tapahtumasta mitään. Hän myös kiisti, että olisi ollut tietoinen poikansa läsnäolosta huoneessa. Poika sijoitettiin toiseen perheeseen tapahtuman jälkeen.

Syytetylle tehtiin mielentilatutkimus, jonka mukaan hän oli rikoksen tehdessään syyntakeinen.

Käräjäoikeus tuomitsi miehelle keskimääräistä pidemmän rangaistuksen. Tapoista on annettu keskimäärin 9 vuoden ja 2 kuukauden mittaisia vankeusrangaistuksia. Käräjäoikeus katsoi, että lyöntien määrä sekä teon julmuus ja erityinen raakuus osoittivat miehessä suurta syyllisyyttä ja siksi rangaistuksen on oltava huomattavasti ankarampi kuin keskimääräinen rangaistus.

Oikeus totesi myös, ettei mies ollut varustautunut tekoa varten erikseen teräaseella, vaan ottanut veitsen keittiön seinään kiinnitetystä telineestä makuuhuoneeseen mennessä. Teon törkeyttä vastaan puhui myös se, että mies oli veritekoa edeltävänä riidan aiheuttamassa kiihtymystilassa.

Tuomio ei ole lainvoimainen. Siihen voi hakea muutosta valittamalla Rovaniemen hovioikeuteen tai ennakkopäätösvalituksella korkeimmalta oikeudelta.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).

20.11.2019 klo 10.57 Korjattu virhe riidan ajankohdasta.

Lue seuraavaksi