Hyppää sisältöön

Tässä ovat 18 teosta, joista jokin saa Runeberg-palkinnon – Ensimmäistä kertaa julkistettavalla "pitkällä listalla" ei ole yhtään Finlandia-ehdokasta

18 ehdokkaan joukosta valitaan joulukuussa finalistit.

Muun muassa nämä kirjailijat ovat mukana Runeberg-palkinnon pitkällä listalla. Kuvassa Laura Lindstedt, Pirkko Saisio ja Meiju Niskala. Kuva: Jarkko Mikkonen / Teos, Berislav Jurišić / Yle ja Mårten Lampén / Yle

Runeberg-kirjallisuuspalkinnon valitsijaraati päätti julkaista ensimmäistä kertaa niin sanotun pitkän listan kirjoista. Mukaan pääsi 18 teosta, joiden joukosta valitaan viidestä kahdeksaan lopullista ehdokasta.

– Tällainen longlist antaa mahdollisuuden nostaa esiin useampia kiinnostavia kirjoja. Olisi suorastaan väkivaltaista irrottaa vain muutama teos, koska hienoja teoksia on niin paljon, perustelee raadin puheenjohtaja, kirjailija Sinikka Vuola.

Samalla myös valitsijaraadin työ tulee läpinäkyvämmäksi. Pitkien ehdokaslistojen julkistaminen on kansainvälinen tapa kirjallisuus- ja elokuvapalkinnoissa.

Kolmen hengen raati on tehnyt jättiurakan, sillä sen luettavaksi lähetettiin 242 kirjaa. Vertailun vuoksi, kaunokirjallisuuden Finlandia-esiraati luki vain reilut sata teosta. Runeberg-raadin urakkaa kasvattaa se, että palkinnosta kisaavat myös runot, novellit ja esseet.

Raati sai luettavaksi eniten romaaneja, mutta myös runot olivat vahvasti esillä. Sen sijaan novellien vähäisyys ihmetytti raatia.

Raadilta on kulunut tämä vuosi ehdokaskirjoja lukiessa. Vuola luonnehtii teoksia hyvin monimuotoisiksi aiheiltaan ja tyyliltään.

– Silmiinpistävää oli, että ilmastonmuutosta käsiteltiin monessa teoksessa. Lisäksi oli havaittavissa, miten kokeellisuus on vuotanut runouden puolelta myös proosateoksiin.

Raati poimi pitkälle listalleen useita esikoisteoksia, koska heidän mielestään tänä vuonna oli poikkeuksellisen hyviä esikoiskirjailijoita.

– Esikoiskirjat olivat huomattavan tasokkaita. Nykyään ei voi enää puhua tyypillisestä esikoisteoksesta, sillä kirjoittajat ovat niin valmiita.

Esiraatiin kuuluvat tänä vuonna kirjailija Sinikka Vuolan lisäksi kirjailija, kriitikko Marissa Mehr ja tutkija, kriitikko Julia Tidigs. He kolme valitsevat myös lopulliset Runeberg-palkintoehdokkaat, jotka julkistetaan 12. joulukuuta.

– Nyt meidän työmme jatkuu siten, että luemme uudestaan näitä pitkän listan teoksia. Keskustelemme niistä ja valitsemme lopulliset ehdokkaat, toteaa Vuola.

Voittaja julkistetaan perinteisesti Runebergin päivänä 5. helmikuuta. 10 000 euron arvoisen palkinnon voittajan valitsee eri raati kuin ehdokkaat.

Runeberg-palkinnon pitkä lista:

Ahlgren Emma: När jag var elva visste jag allt (S&S)

Andtbacka Ralf: Potsdamer Platz. En dikt (Förlaget)

Hakkarainen Anna-Kaari: Dioraama (Tammi)

Kivelä Malin: Hjärtat/Sydän (Förlaget/Teos, suom. Laura Jänisniemi)

Laakso Laura: Mrs. Milkyway (Aviador)

Lindstedt Laura: Ystäväni Natalia (Teos)

Matinmikko Maria: Kolkka (Siltala)

Muinonen Maija: sexdeathbabies (Teos)

Niskala Meiju: Sata kirjettä kuolleelle äidille (WSOY)

Paasonen Markku: Suurenmoinen huviretki (Teos)

Purokuru Pontus: Römaani (Kosmos)

Rönkä Antti: Jalat ilmassa (Gummerus)

Saisio Pirkko: Epäröintejä – tunnustuksia rakkaudesta, kirjoittamisesta ja esiintymisestä (Siltala)

Salmela Aki: Eläimen varjo (Tammi)

Salminen Antti: Mir (Poesia)

Slotte Malin: Fia och andra noveller (S&S)

Vartiainen Jyri: Kirous (Teos)

Yli-Juonikas Jaakko: Tahdon murskatappio (Siltala)

.
.