SVT: Yhdysvallat tutkii, rikkoiko Swedbank talouspakotteita – taustalla valtava rahanpesuskandaali

Ruotsin television mukaan tutkinnan taustalla on asevalmistaja Kalašnikovin toimintaan liittyvä rahaliikenne.

Swedbank
Kuvassa on Swedbankin pääkonttorin julkisivu. Etualalla on suuri Swedbankin logo.
Ruotsalainen Swedbank on ollut viime kuukaudet keskellä rahanpesuskandaalia.Anders Wiklund / TT / EPA

Yhdysvaltain viranomaiset epäilevät ruotsalaispankki Swedbankin rikkoneen maan asettamia talouspakotteita.

Ruotsin television SVT:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) tutkinnan taustalla on noin miljoonan euron rahansiirrot, joita venäläinen asevalmistaja Kalašnikovon tehnyt Yhdysvaltoihin.

Kalašnikov on yksi niistä yhtiöistä, joihin Yhdysvallat on kohdistanut talouspakotteita.

Yhdysvallat ja Euroopan unioni asettivat Venäjän vastaisia talouspakotteita sen jälkeen, kun Venäjä valtasi laittomasti Ukrainalle kuuluneen Krimin niemimaan.

Vaikka siirretty rahasumma on pieni verrattuna aiempiin rahanpesua koskeviin paljastuksiin, voivat seuraukset ruotsalaispankeille olla vakavat.

Mikäli Yhdysvallat päättäisi rajoittaa Swedbankin toimintaa Yhdysvaltojen kautta tai dollareiden käyttöä, voisi pankin toiminta halvaantua.

“Järkyttävää ja surullista”

Tutkinnan lähtölaukauksena toimivat SVT:n mukaan maksut, joita Kalašnikovin suuromistaja Iskander Makhmudov on tehnyt asevalmistajan tytäryhtiölle Yhdysvaltoihin.

Ruotsin televisio kertoo luovuttaneensa tietonsa Yhdysvaltain viranomaisille.

Swedbankin toimitusjohtaja Jens Henriksson ei halunnut kommentoida uutista tarkemmin. Hän vetosi muun muassa pankkisalaisuuteen.

– En aio kertoa, mitä tiedän tapauksesta, sillä en voi kommentoida asiakkaittemme nimiä. Voin kuitenkin sanoa olevani järkyttynyt ja surullinen, Henriksson sanoi SVT:n haastattelussa.

Ruotsin television SVT:n tutkivan journalismin ohjelma Uppdrag granskning kertoi helmikuussa 2019 Swedbankin asiakkaiden epäilyttävistä rahavirroista.

Pankin Baltian-konttoreiden asiakkaat olivat siirtäneet yli sadan miljardin euron arvosta rahaa, joiden alkuperään liittyy epäselvyyksiä ja joissain tapauksissa talousrikoksia.

SVT:n mukaan Swedbankilla oli niin sanottuja korkean riskin asiakkaita vähintään noin tuhat. Korkealla riskillä tarkoitetaan sitä, että asiakasta ei ole esimerkiksi tunnistettu kunnolla, asiakkaan varojen alkuperää ei kyetä varmentamaan tai tilinhaltijana on veroparatiisiyhtiö, jonka omistusjärjestelyt ovat epäselviä.

Paljastukset johtivat pankin toimitusjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan potkuihin. Kesäkuussa 2019 pankin hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi nimitettiin Ruotsin entinen pääministeri Göran Persson.

Yhtiön osakkeen arvo romahti skandaalin takia noin 40 prosenttia.

Lue lisää:

Suuret EU-maat haluavat tehostaa rahanpesun valvontaa, vaativat uutta vahvaa viranomaista syynäämään eurooppalaisia tilejä

Analyysi: Pohjoismaisten pankkien luottamus on koetuksella rahanpesuskandaalien takia