1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Nuorisosäätiö

Hallinto-oikeus: Ara saa perua Nuorisosäätiön yleishyödyllisen aseman – Säätiö aikoo nyt hakea samaa statusta tytäryhtiöilleen

Mikäli itse säätiö tai sen tytäryhtiöt eivät yleishyödyllisyyden asemaa saa, on uhkana lainojen irtisanomiset.

Nuorisosäätiö
Nuorisosäätiön rakennuttamiskohde Lahdessa.
Kuvassa Nuorisosäätiön rakenteilla oleva hanke Lahden ydinkeskustassa vuonna 2016. Kerrostalon ylimpiin kerroksiin suunniteltiin lähes 300-neliön kattohuoneistoja.Jyri Hänninen / Yle

Helsingin hallinto-oikeus on tänään antamallaan tuomiolla linjannut, että ARA:lla eli Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksella on oikeus peruuttaa Nuorisosäätiön yleishyödyllisyysasema.

Tuomion taustalla on ARA:n vuonna 2018 tekemä päätös. ARA katsoi, että Nuorisosäätiön toiminta on ollut merkittävästi yleishyödyllisyyssäännösten ja ARA:n ohjeiden vastaista.

Nuorisosäätiö valitti ARA:n päätöksestä hallinto-oikeuteen. Nuorisosäätiön rahaongelmista ja talousepäselvyyksistä on käynnissä yksi Suomen suurimmista talousrikostutkinnoista. Keskustataustaisen säätiön nykyjohdon mukaan sen entinen johto sai aikaan yli 40 miljoonan tappiot ja lähes tuhosi säätiön.

Nuorisosäätiön puheenjohtaja: Aiemmasta hallituskaudesta on muututtu

Nuorisosäätiön nykyinen puheenjohtaja Jari Laine sanoo, että säätiö aikoo hakea valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta.

Hänen mielestään yleishyödyllisen aseman peruuttamisen ei pitäisi koskea Nuorisosäätiön nykyistä toimintaa, koska säätiö on hänen mukaansa nykyään täysin muuttunut siitä, mitä se oli vuosien 2013–2018 johdon aikana, jonne pohjautuu myös ARA:n päätös yleishyödyllisyyden peruuttamisesta.

– Meillähän ovat asiat muuttuneet ihan totaalisesti. Olemme saaneet talouden hallintaan, vuokraustoiminnan hallintaan ja vastuitakin on sellainen puoli miljardia saatu vuoden aikana karsittua pois.

Laine aloitti Nuorisosäätiön puheenjohtajana kesäkuussa 2018. Hän kertoo säätiön aloittaneen suuren yrityssaneerauksen, joka tulee ratkaisemaan myös "aiemmat epäselvyydet". Tämä saneeraus olisi Laineen mukaan pitänyt huomioida paremmin hallinto-oikeuden päätöksessä.

– Meidän mielestämme yrityssaneerauksen tulisi ratkaista tämä asia (yleishyödyllisyyden asemasta). Hallinto-oikeudessa saneerausta myös käsiteltiin eikä siitä syntynyt päätös ollut yksimielinen. Se on yksi syy, miksi valitamme.

Nuorisosäätiöllä on varasuunnitelma valmiina, mikäli konsernin yleishyödyllisyys ei enää jatku.

Aikeena on yleishyödyllisen aseman hakeminen erikseen jokaiselle tytäryhtiölle, eli käytännössä niille kiinteistöyhtiöille, jotka ovat aravalain piirissä. Näin esimerkiksi vuokraukset pyörisivät ennallaan vaikka itse säätiö saisi pahat kolhut.

– Ja mikäli ne sen tulevat saamaan, turvautuu yleishyödyllisyyden jatkuminen. Tällöin kuntarahoituksen tai muidenkaan rahoittajien ei tarvitse irtisanoa lainoja ja toiminta jatkuisi niin kuin se on jatkunut sieltä 1960-luvulta saakka.

Sillä mikäli yleishyödyllistä asemaa ei lainkaan ole, säätiöllä tai sen tytäryhtiöilläkään, on seurauksena pahemman luokan ongelmat.

– Pahimmillaan se tarkoittaisi, että kuntarahoitus olisi velvoitettu lainsäädännön puolella irtisanomaan ara-korkotukilainat. Se aiheuttaisi koko toiminnan pyörittämiseen suuremman luokan ongelmat, vaarantaisi koko toiminnan jatkumisen.

Lue lisää:

Nuorisosäätiö menetti yleishyödyllisyysasemansa – Ara uhkaa myös lainojen irtisanomisella

Nuorisosäätiön taloussotkuista jättimäinen oikeusvyyhti – kymmeniä säätiön kumppaneita haastettu oikeuteen

Lännen Media: Nuorisosäätiön tonttirahoja päätyi pöytälaatikkoyhtiöille Viroon

Lue seuraavaksi