1. yle.fi
  2. Uutiset

Valtiovarainministeri Lintilä: "Oppositio rahoittaa menoja ei niin tarkalla laskennalla" – Yle seurasi eduskunnan budjettikeskustelua

Hallituspuolueet vastasivat oppositiopuolueiden esityksiin eduskunnan suuressa salissa.

budjetit
Keskustan valtiovarainministeri Mika Lintilä eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 20. marraskuuta.
Eduskunta käsittelee oppositiopuolueiden vaihtoehtobudjetteja tänään suuressa salissa. Valtiovarainministeri Mika Lintilä ottaa kantaa opposition ehdotuksiin. Taustalla sisäministeri Maria Ohisalo ja opetusministeri Li Andersson. Kuvaa klikkaamalla voit katsoa tallenteen täysistunnosta.

Oppositiopuolueet ovat viime viikkoina esitelleet vaihtoehtojaan hallituksen budjetille ensi vuodeksi.

Tänään, keskiviikkona puolueet pääsivät väittelemään puolueiden vaihtoehdoista eduskunnan suuressa salissa, kun kansanedustajat käsittelivät budjetteja täysistunnossa.

Perussuomalaiset aloitti suurimpana oppositiopuolueena oman vaihtoehtobudjettinsa esittelyn. Kansanedustaja Jani Mäkelä (ps.) sanoi, että perussuomalaisten vaihtoehdossa suomalaiset tulevat ensin.

– Jokainen euro valtion taloudessa on kerätty veroina ja maksuina suomalaisilta tai lainattu tulevilta sukupolvilta. Ansaitaksemme nykyisten ja tulevien suomalaisten arvostuksen, meidän täytyy kantaa tämä vastuu, Mäkelä totesi.

Erityisenä asiana perussuomalaiset otti esille maahanmuuton, jonka kustannuksia puolue pitää kovina.

– Kaikille viime vuosikymmenten hallituksille miljardit ovat pikkurahoja, kun puhutaan maahanmuutosta tai maailmanparantamisesta. Samaan aikaan ollaan köyhiä ja kipeitä, jos puhe kääntyy vanhustenhuollon rahoittamiseen, opetukseen, teiden kunnossapitoon tai homekoulujen korjaamiseen.

– Vastakkainasettelu on välttämätöntä, koska nämä asiat ovat vastakkain, Mäkelä sanoi.

Perussuomalaisilla oli pyyhkeitä myös toiselle oppositiopuolueelle kokoomukselle. Perussuomalaisten mukaan kokoomus leikkaa vaihtoehtobudjetissaan työttömiltä ja opiskelijoilta.

Kokoomus: Hallitus vie kohti velkaantumista

Kokoomuksen ryhmäpuheenvuoron piti puheenjohtaja Petteri Orpo (kok.), joka arvosteli niin ikään Antti Rinteen (sd.) hallitusta. Orpon mukaan hallitus vie Suomelta kyvyn vastata tulevaisuuden haasteisiin.

– Hallitusohjelman viritelmä vie meitä huolestuttavasti kohti laskevaa työllisyyttä ja kasvavaa velkaantumista, Orpo sanoi.

Orpo nosti esille Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n varoituksen Suomen taloudenpidosta. IMF totesi, ettei Suomen talous ole tasapainossa hallituskauden loppuun mennessä.

– Sen minkä pitäisi viimeistään teidät herättää on se, etteivät suomalaiset usko teidän linjaanne. Mutta te ette välitä, vaan jatkatte lamaantuneen oloisina eteenpäin, kohti suurempia ongelmia.

Suurimpana eroina hallituksen ja kokoomuksen budjetin välillä Orpo piti nimenomaan työllisyysvaikutuksia.

– Eduskunnan tietopalvelun arvion mukaan Rinteen hallituksen talousarvio heikentää ensi vuonna työllisyyttä 5 000 työllisellä. Se on surullinen tulos.

– Kokoomuksen vaihtoehto taas tuo Suomeen 60 000 uutta työpaikkaa eduskunnan tietopalvelun ja muiden asiantuntija-arvioiden mukaan.

Kokoomus listasi tiistaina julkaistussa vaihtoehtobudjetissaan 18-kohtaisen listan työllisyystoimista. Lista piti sisällä muun muassa ansiosidonnaisen porrastamisen, työttömyysputken katkaisemisen ja sosiaaliturvan uudistamisen.

Kristillisdemokraatit: Hallitus unohtanut opiskelijat

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) mukaan hallitus on unohtanut opiskelijat, eläkeläiset ja vanhukset.

– Ennen vaaleja hallituspuolueet keskustaa lukuun ottamatta lupasivat lähes 100 euron korotusta opintotukeen. Nämä lupaukset ovat kuihtuneet vajaaksi kahdeksi euroksi. Ehdotamme opintorahan korotukseen 40 miljoonan euron vuosittaista panostusta, Räsänen sanoi.

Räsänen antoi hallitukselle tunnustusta kansan- ja takuueläkkeen korotuksista, mutta piti niitä riittämättöminä.

– Tämä on oikea suunta, vaikka luvattu satanen onkin kutistunut muutamaan kymppiin. Hallitus kuitenkin unohtaa työeläkettä saavat eläkeläiset. KD keventäisi eläkeläisten verotusta yli 200 miljoonalla eurolla eläketulovähennystä korottamalla.

Kristillisdemokraatit antaisivat 150 miljoonaa euroa vanhustenhuollon tason parantamiseksi, jotta epäkohtiin voitaisiin puuttua.

Liike Nytin ainoa kansanedustaja Hjallis Harkimo puolestaan totesi, että hallituksella on huono kierre päällä.

– Hallituksella on menossa ikävä kierre. Syksyn budjettiehdotus on paljon huonompi kuin kesällä syntynyt hallitusohjelma. Hallitusohjelma on puolestaan huonompi kuin puolueiden lupaukset keväällä ennen vaaleja.

Harkimo viittasi sanomisellaan muun muassa yhä jatkuvaan turvetuotantoon ja "haitallisiin yritystukiin", joihin ei ole puututtu.

Lintilä: Oppositio rahoittaa menoja "ei niin tarkalla laskennalla"

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) antoi oppositiolle tunnustusta vaihtoehtojen tekemisestä. Hän ei kuitenkaan pitänyt vaihtoehtoja realistisina.

– Puolueet ovat tehneet kovan työn tarjotakseen vaihtoehdon hallitukselle. Perinteiseen tyyliin menolisäyksiä on rahoitettu ei niin tarkalla laskennalla.

Lintilä kävi puolue puolueelta ehdotuksia läpi ja etsi niistä laskuvirheitä. Yksi näistä oli tuulivoimatuki.

– Tuulivoiman tuotantotukea on kuitenkin mahdotonta poistaa ensi vuoden budjetista. Valtio on sitoutunut maksamaan tuen tukipäätöksen saanneille laitoksille 12 vuoden ajan.

Lintilä piti myös kokoomuksen esittämää miljardin euron veronalennusta kestämättömänä julkisen talouden kannalta.

Lue lisää:

Kokoomuksen varjobudjetti: Miljardin tuloveronalennus, työttömyysputkesta luopuminen ja tuhat uutta opettajaa – budjetin keskiössä työllisyys

PS:n varjobudjetti: 1 000 uutta poliisia, lisää hoitajia, lapsivähennys takaisin – leikkauslistalla tutut kohteet

KD nostaisi lapsilisiä, antaisi vauvatonnin ja peruisi bensaveron korotukset – tuloja kerättäisiin sokeriverolla ja asumistuen ehtojen kiristyksellä

Lue seuraavaksi