Hongkongin brittikonsulaatin työntekijä kertoo joutuneensa Kiinan salaisen poliisin kiduttamaksi

Simon Chengin mukaan Kiinan salainen poliisi laittoi hänet kahleisiin, hakkasi häntä ja esti nukkumasta.

Britannian konsulaatin entinen työntekijä Simon Cheng Man-kit. Kuva: REX / AOP

Britannian ulkoministeri Dominic Raab on kovistellut Kiinaa Britannian Hongkongin-konsulaatissa työskennelleen miehen ”brutaalista ja häpeällisestä” kohtelusta.

Britannian konsulaatin vakituinen työntekijä, hongkongilainen Simon Cheng Man-kit on kertonut Wall Street Journalille (siirryt toiseen palveluun), että Kiinan salainen poliisi kidutti häntä kuulusteluissa. Chengin mukaan poliisi yritti saada tietoa Britannian osallisuudesta Hongkongissa puhjenneisiin demokratiaprotesteihin.

Kiinan poliisi pidätti Chengin, kun tämä oli lähtenyt työpaikaltaan Hongkongista vuorokauden työmatkalle manner-Kiinan puolelle Shenzheniin elokuussa.

Chengin mukaan Kiinan salainen poliisi laittoi hänet kahleisiin, hakkasi häntä ja esti nukkumasta. Cheng oli pidätettynä 15 päivää.

– Simon Cheng oli ryhmämme arvostettu jäsen. Olimme järkyttyneitä ja tyrmistyneitä hänen kohtelustaan kiinalaisten huostassa, johon kuului myös kidutusta, Raab totesi.

Raab kertoo tehneensä selväksi Kiinan Britannian-lähettiläälle, että hän odottaa Kiinan viranomaisten tutkivan tapauksen ja saattavan syylliset vastuuseen teoistaan.

Kiinan ulkoministeriö kommentoi tapausta keskiviikkona BBC:lle (siirryt toiseen palveluun).

– Toivomme, että Britannia on harkitsevainen ja lopettaa puuttumisensa Hongkongin ja Kiinan sisäisiin asioihin, koska se lopulta vahingoittaa Britannian omia etuja, ilmoitti ulkoministeriö.

Britannia on Hongkongin entinen emämaa. Alue siirtyi erityisoikeuksin Kiinalle 1997.

Lue myös: