Hyppää sisältöön

Porin Keskuskartano pysyy harmaana ja valkoisena – "Tämä on varmaan ympäristöön sopiva väritys"

Palossa vaurioituneen Keskuskartanon remontti on valmis ensi kesänä. Asukkaat pääsevät koteihinsa vaiheittain kevään aikana.

Tällaiselta Keskuskartano näyttää paloremontin jälkeen. Kuva: Arkkitehtitoimisto Küttner

Viime toukokuussa tulipalossa vaurioituneen Porin Keskuskartanon saneerauksen ja jälleenrakennuksen urakoitsijaksi on valittu Astora-Rakennus Oy.

Palaneen katon ja vaurioituneiden julkisivujen korjaus alkaa joulukuun alussa. Tähän mennessä Keskuskartanossa on tehty talon sisäpuolisia töitä.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Matti Majasaari myöntää, että olo on huojentunut, kun isoimmat työt ovat viimein alkamassa.

– Tässä kohtaa, kun saadaan kaikki palikat kohdalleen, on hyvä olo, vaikka paljon työtä on vielä edessä.

Pääsuunnittelusta vastaa arkkitehtitoimisto Küttner.

Julkisivu valmistuu viimeisenä

Talon julkisivu valmistuu remontissa viimeisenä heinäkuun loppuun mennessä.

Keskuskartanosta tulee remontin jälkeen ulkoasultaan miltei samanlainen kuin ennen kaupunkikuvatoimikunnan toiveen mukaisesti.

Talon päädyistä tulee tummanharmaat. Massiivisen rakennuksen ilmettä keventävät puhtaan valkoiset kerrosvälit.

– Tämä on varmaan ympäristöön sopiva väritys. Talon ulkokuori pesee kasvonsa ja tulee tuoretta pintaa, kuvailee taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Majasaari.

Keskuskartanon päävärit ovat tulipaloremontin jälkeen graniitinharmaa ja puhtaanvalkoinen. Kuva: Arkkitehtitoimisto Küttner

Työmaan kokonaisvahvuus on tällä hetkellä 35 henkeä. Ensi vuoden alkupuolella Keskuskartanon jälleenrakennus työllistää enimmillään noin 60 ammattilaista pääosin Porin työssäkäyntialueelta.

Vakuutus korvaa saneerauksen

Tulipalosaneerauksen kustannusarvio on noin 6,5 miljoonaa euroa, joka korvataan taloyhtiölle täysimääräisesti talon täysarvovakuutuksesta.

Taloyhtiö sijoittaa lisäksi noin 1,3 miljoonaa euroa viemärisaneeraukseen, ikkunaremonttiin, hissien uusimiseen ja muihin pienempiin perusparannuksiin.

Asukkaat pääsevät koteihinsa ennen kesää. Talo avataan asukkaille porras kerrallaan sen jälkeen, kun avattavan portaan hissi ja talotekniikkaa on saatu uudistettua. Ensimmäiset portaat avataan maalis-huhtikuussa.

Taloyhtiö on avannut asukkaile netissä uudet tiedotussivut osoitteessa https://keskuskartano.com/ (siirryt toiseen palveluun)