Hyppää sisältöön

Kotkan kirkko saamassa miljoonaremontin – samalla seurakunta luopuisi lukuisista kiinteistöistä

Suunnitelmana on luopua Kotkan seurakuntakeskuksesta.

Kotkan kirkon peruskorjaus maksaisi vähintään 1,4 miljoonaa. Kuva: Antti Ojala / Yle

Kotka-Kymin seurakuntayhtymä aikoo luopua useista kiinteistöistään.

Seurakuntayhtymä on tehnyt kiinteistöselvityksen, jossa käsitellään seurakunnan kiinteistöjä ja tilojen käyttöä.

Suunnitelmana on luopua Kotkan seurakuntakeskuksesta. Sen tilalle vuokrattaisiin Kotkansaarelta kokoontumistila ja tila palvelupisteelle.

Seurakunta suunnittelee myös Sunilan ja Aittakorven seurakuntataloista luopumista ensi vuoden aikana. Aittakorven seurakuntatalon tilalle vuokrattaisiin tilat Karhuvuoresta.

Lisäksi tarkoituksena on luopua joko Ristiniemen tai Höyterin kurssikeskuksesta. Tarkoituksena olisi päättää ensi vuoden aikana, kummasta kurssikeskuksesta luovuttaisiin. Valittu kurssikeskus myytäisiin vuonna 2021.

Kotkan seurakuntakeskuksen tilalle vuokrattaisiin tilat Kotkansaarelta. Kuva: Petri Lassheikki / Yle

Edellä mainituista kiinteistöistä luopumalla seurakunnan käyttökulut pienenisivät 450 000–500 000 eurolla vuodessa. Summaa voitaisiin käyttää vuokratilojen hankkimiseen. Lisäksi korjausvelka pienenisi merkittävästi.

Lisäksi tarkoituksena on selvittää mahdollisuutta seurakunnan omistaman Mariankadun kerrostalon yhtiöittämiseen.

Samalla kun kiinteistöistä luovuttaisiin, jäljelle jäävien kiinteistöjen käyttöä lisättäisiin.

Tarkoituksena olisi lisätä Helilän seurakuntatalon ja Mussalon seurakuntakodin käyttöä. Helilän pappilan ja Karhulan seurakuntakeskuksen käyttötarkoituksista päätettäisiin vuonna 2020.

Seurakunta on viime vuosina myynyt Ruonalan seurakuntatalon, Sunilan pappilan ja Lehtisensaaren kesäkodin. Lisäksi Hovinsaaren seurakuntatalon myynti on vireillä.

Kotkan kirkko peruskorjattaisiin

Kotkan kirkko aiotaan peruskorjata.

Kirkon peruskorjauksen arvioidaan maksavan vähintään 1,4 miljoonaa euroa.

Kustannusarvio on noussut huomattavasti vuonna 2012 tehdyn kiinteistöselvityksen jälkeen. Tuolloin kirkon investointitarpeeksi oli arvioitu 130 000 euroa.

Tarkoituksena on kunnostaa kirkon ulko- ja sisäseinät ja ikkunat sekä uusia rakennuksen talotekniikka. Eniten rahaa uppoaa kirkon ruusuikkunoiden kunnostukseen. Ikkunaremontin arvioidaan maksavan 650 000 euroa.

Kotkan kirkon peruskorjausta varten teetettäisiin hankesuunnitelma ensi vuoden aikana. Tarkoituksena olisi myös selvittää, miten kirkon käyttöä voitaisiin monipuolistaa.

Korjaustyöt alkaisivat vuosien 2021–2022 aikana.

Kirkkoneuvosto käsittelee esitettyjä toimenpiteitä kokouksessaan 26.11. Kirkkoneuvoston käsittelyn jälkeen kiinteistöselvitys siirtyy kirkkovaltuustoon, joka päättää toimenpiteistä.