Trumpin virkarikostutkinta: Näistä syistä häntä epäillään ja näin republikaanit vastaavat syytöksiin

Republikaanipuolueen puolustautumistaktiikka on vuotanut julkisuuteen.

Ukraina
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vilkaisee hieman epäluuloisesti selkä suorana seisovaa Donald Trumpia.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tapasivat toisensa New Yorkissa 25. syyskuuta.Saul Loeb / AFP

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpiin kohdistuva virkarikostutkinta jatkuu ja täyttää Yhdysvaltain tiedotusvälineiden etusivut.

Keskeisimmät syytökset ovat tiivistyneet neljäksi kokonaisuudeksi, joita presidentin puolustajat pyrkivät tekemään tyhjksi.

Yhdysvaltain edustajainhuone äänestää Donald Trumpin virkarikostutkinnasta, mistä onkaan kyse? Tässä 100:n ja 500:n sanan vastaukset

Republikaanipuolue laati 12. marraskuuta muistion, jossa muotoiltiin vastaukset tutkinnan pääkohtiin. Uutissivusto Axios (siirryt toiseen palveluun) on saanut muistion haltuunsa ja julkaissut sen (siirryt toiseen palveluun).

Tässä artikkelissa esittelemme tutkinnan pääkysymykset sekä republikaanien ja demokraattien kannat niihin.

Kysymys 1. Oliko Trumpin puhelu Ukrainan presidentti Zelenskyille laiton? Pyysikö Trump ulkovallalta palvelusta omaksi hyväkseen?

Trumpin epäillään pyytäneen, että Ukraina aloittaisi Trumpin poliittiseen vastustajaan Joe Bideniin jä hänen poikaansa Hunter Bideniin kohdistuvan rikostutkinnan. Joe Biden saattaa nousta demokraattien seuraavaksi presidenttiehdokkaaksi.

Samalla Trump pyysi, että Ukrainassa tehtäisiin tutkimus Yhdysvaltain demokraattipuolueelle kuuluvasta tietokonepalvelimesta, jonka väitetään olevan ukrainalaisen Crowdstrike-turvallisuusyhtiön hallussa. Sen väitetään sisältävän todisteita siitä, että Ukraina – eikä Venäjä – sotkeutui Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.

Joe Biden ja Hunter Biden kuvattuna koripallo-ottelussa vuonna 2010.
Joe Biden ja Hunter Biden kuvattuna koripallo-ottelussa vuonna 2010.Alexis C. Glenn / EPA

Republikaanien kanta:

Kun lukee tarkasti puhelusta tehtyä puhtaaksikirjoitusta, näkee heti, että kohdassa, jossa Trump pyytää Zelenskyiltä palvelusta, hän ei puhu Bideneista mitään. Hän puhuu Crowdstrikesta ja palvelimesta.

Demokraattien näkemys:

On epäolennaista, puhuiko Trump tuossa kohdassa Bideneista vai demokraateille kuuluvasta palvelimesta. Hän pyysi rikostutkintaa, joka kohdistuisi hänen poliittiseen vastustajaansa.

Trump myös mainitsi Bidenit toisessa yhteydessä, joten Zelenskyille ei jäänyt epäselväksi, ketkä olivat Trumpin tähtäimessä.

Demokraatit myös muistuttavat, että demokraattien palvelin ja Crowdstrike ovat salaliittoteoria, joka on jo ajat sitten osoitettu paikaansapitämättömäksi.

Kysymys 2: Painostiko Trump Ukrainaa laittomasti?

Trumpin epäillään käyttäneen hyväkseen Ukrainalle jo keväällä luvattua 391 miljoonan dollarin sotilasapupakettia. Ukrainan annettiin ymmärtää, että kipeästi kaivattu raha tulee vasta, kun tutkinnasta Bideneitä vastaan ilmoitetaan.

Trumpin sanotaan lisäksi esittäneen, että vastineeksi tutkinnan aloittamisesta Zelenskyi kutsutaan vierailulle Valkoiseen taloon.

Republikaanien kanta:

Trump ja Zelenskyi tapasivat syyskuussa YK:n kokouksen yhteydessä ja vastasivat toimittajien kysymyksiin. Tuolloin Zelenskyi vakuutti, ettei Trump ollut painostanut häntä millään tavalla.

– Kyllä, meillä oli ... minun mielestäni hyvä puhelinkeskustelu. Se oli normaali. Puhuimme monista asioista, joten mielestäni, ja te voitte nähdä, ettei kukaan painostanut minua, Zelenskyi sanoi.

– Toisin sanoen, ei painostusta, jatkoi hymyilevä presidentti Trump.

Zelenskyi on toistanut asian myöhemmissäkin haastatteluissa.

Demokraattien näkemys:

Demokraattien mukaan Trumpin vieressä istuneella Zelenskyillä ei ollut mahdollisuutta sanoa haastattelutilanteessa mitään muuta, koska hän ei missään tapauksessa olisi halunnut suututtaa Trumpia.

Yhdysvaltain vt. Ukrainan-suurlähettiläs William Taylor on kertonut, että Ukrainan johdolta tuli jatkuvasti kyselyjä, joissa ihmeteltiin, miksi luvattuja rahoja ei kuulunut.

Demokraattien mukaan Yhdysvallat käytti paljon diplomaattisia voimavarojaan Ukrainan painostamiseen. Esimerkiksi Trumpin lakimiehen Rudy Giulianin sanotaan yrittäneen saada aikaan rinnakkaisen Ukraina-politiikan, jonka pyrkimys oli Bidenien kampittaminen.

Trumpin rikostutkinta paljastaa: Bolton raivostui Valkoisen talon Ukraina-hankkeesta

Kysymys 3. Tiesikö Ukraina, miksi sotilasapu oli jäädytetty?

Yhdysvaltain hallinto oli hyväksynyt Ukrainalle annettavan sotilasavun valtion kuluvan vuoden budjetissa. Alun perin se oli määrä luovuttaa Ukrainalle 28. helmikuuta. Luovutusta ei tapahtunut.

Seuraavaksi hallinto ilmoitti 23. toukokuuta, että rahat ovat valmiina, mutta edelleenkään niitä ei luovutettu. Hallinto ei myöskään kertonut, miksi rahoja ei anneta.

Jopa senaatin republikaaniryhmän puheenjohtaja Mitch MacConnell kertoi, ettei saanut asiaan vastausta, kun kysyi sitä ulkoministeri Mike Pompeolta ja puolustusministeri Mark Esperiltä.

William Taylor kertoo valaehtoisessa lausunnossaan, etteivät Ukrainan viranomaiset voineet olla varmoja, miksi rahoja ei oltu luovutettu vielä elokuussakaan.

Rahat tulivat lopulta 11. syyskuuta.

Republikaanien kanta:

Yhdysvaltain johto ei paljastanut Ukrainalle, miksi sotilasapua ei luovutettu ennen syyskuuta, eikä varsinkaan sitä, että presidentti olisi yrittänyt tällä tavalla saada poliittista hyötyä. Näin ollen mitään rikollista tai painostusta ei ole tapahtunut.

Demokraattien näkemys:

Ukrainalla oli kyllä tieto Trumpin toiveista jo hyvissä ajoin. Julkisuudessa Trump kertoi varojen jäädyttämisen syyksi Ukrainan korruptio-ongelman sekä sen, että USA:n eurooppalaiset kumppanit eivät tukeneet Ukrainaa tarpeeksi. Oikea tieto oli kuitenkin mennyt Ukrainan johdolle muuta kautta.

William Taylorin kertoman mukaan Yhdysvaltain EU-suurlähettiläs Gordon Sondland oli välittänyt tiedon Zelenskyin avustajalle Andrei Jermakille.

Trump vihjaili maaliskuussa lähettämässään tviitissä, että Ukraina olisi auttanut Clintoneita vaalikampanjassa ja että asia olisi tulossa ilmi.

Uutistoimisto AP:n (siirryt toiseen palveluun) tietojen mukaan Ukrainan johto piti 7. toukokuuta kolmetuntisen kokouksen, jossa pohdittiin, miten toimia Trumpin ja hänen lakimiehensä Giulianin tahoilta tulleisiin vaatimuksiin aloittaa Biden-tutkinta. Samalla kokous mietti, miten välttää maan sekoittuminen Yhdysvaltain sisäpolitiikkaan.

The New York Times (siirryt toiseen palveluun) kirjoitti 9. toukokuuta, että Giuliani aikoi matkustaa Ukrainaan edistämään Bideneihin kohdistuvaa tutkintaa.

Bidenien Ukraina-yhteys oli Yhdysvaltain konservatiivisen median tarkassa seurannassa.

Kysymys 4. Tapahtuiko rikosta, koska Ukraina sai rahansa?

_Republikaanien kanta:_

Mitään vahingollista ei tapahtunut, koska Ukraina sai rahansa, eikä Bideneihin kohdistettua tutkintaa aloitettu.

Demokraattien näkemys:

Ukrainan pääsyyttäjä Juri Lutsenko aloitti Burismaan ja Bideneihin kohdistuneet tutkimukset uudelleen maaliskuussa (siirryt toiseen palveluun).

Toukokuussa Lutsenko lopetti Bideneihin kohdistuneen tutkinnan, koska mitään raskauttavaa ei löytynyt. Lutsenko huomautti samalla, ettei ollut havainnut mitään painostusta tutkimuksen tekemiseen.

Lue lisää:

Just security: Timeline: Trump, Giuliani, Biden, and Ukrainegate (updated) (siirryt toiseen palveluun)