Hyppää sisältöön

Manta halutaan korvata kopiolla, mutta sopisiko juhlijoiden kiipeiltäväksi jokin toinen patsas? Ehdota vaihtoehtoasi rakastetun maamerkin tilalle

111-vuotiaan Havis Amandan pelastamiseksi on ehdotettu monenlaisia ratkaisuja. Voit keskustella niistä jutun lopussa.

Havis Amandan eli Mantan patsaalla on juhlittu etenkin urheilumenestystä. Tässä kuvassa käynnissä ovat juhlan jääkiekon maailmanmestaruuden kunniaksi. Kuva: Tuomo Björksten / Yle

Miten olla kieltämättä ihmisten juhlintaa, mutta samalla suojella arvokasta patsasta?

Näitä kysymyksiä on nyt viime päivät pohdittu.

Kun Suomi voittaa jotain, lähdetään torille. Helsingissä juhlijoille tärkeä pyhiinvaelluskohde on etenkin Kauppatorin kupeessa sijaitseva Havis Amandan eli Mantan patsas.

Tänä vuonna Mantalla on juhlittu esimerkiksi jääkiekon maailmanmestaruutta ja viimeisimpänä miesten jalkapallomaajoukkueen historiallista arvokisapaikkaa.

Jalkapallofaneja kiipeämässä Mantan päälle perjantaina, jolloin Suomi varmisti paikkansa jalkapallon EM-kisoissa. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Osa on kuitenkin sitä mieltä, että arvokas patsas ei yksinkertaisesti kestä tällaista menoa: juhlaseremoniaanhan on tyypillisesti kuulunut, että Mantan päälle kiivetään ja sen altaassa mahdollisuuksien mukaan uidaan.

Jo keväällä jääkiekon kultajuhlien jälkeen pohdittiin, voisiko 111-vuotiaan Mantan tilalle etsiä jonkin toisen juhlapaikan tai pystyisikö sen korvaamaan kopiolla.

Tuolloin keskustelu Mantan kohtalosta kuitenkin hiipui eikä muutosta tapahtunut.

Jääkiekon maailmanmestaruuksia Mantalla on juhlittu useampaan kertaan. Kuva: Tuomo Björksten / Yle

Helsingin kaupunki ei edes viime viikolla aidannut patsasta (siirryt toiseen palveluun), vaikka etukäteen oli tiedossa, että Huuhkajien EM-kisapaikan varmistuessa Manta palvelisi jälleen juhlakansaa – kuten tapahtuikin.

Kiitos perjantaisten juhlien, ehdotukset Mantan patsaan korvaamisesta ja siirtämisestä turvallisempaan paikkaan ovat saaneet uutta puhtia.

Mantan siirtämisestä puuhataan parhaillaan valtuustoaloitettakin.

Manta turvaan, mitä tilalle?

Mutta mitäs jos Mantan tilalle ei tulisikaan sen kopiota, vaan toinen – kenties kiipeilyyn paremmin soveltuva – patsas?

Ainakin Twitterissä Mantan korvaajaksi on löytynyt monia vaihtoehtoja ympäri Suomea.

Millä tavoin sinä korvaisit Havis Amandan patsaan? Kerro ehdotuksesi jutun lopussa.

Esimerkiksi Helsingin kaupunginvaltuutettu Otto Meri (kok.) ehdottaa, että Mantan tilalle siirrettäisiin Neuvostoliiton aikana Moskovan kaupungilta saatu Maailman rauha -patsas.

Kyseinen patsas sijaitsee tällä hetkellä Helsingin Hakaniemessä.

Moskovan kaupunki lahjoitti pronssisen Maailman rauha -patsaan Helsingille vuonna 1990. Myöhemmin patsas on kokenut kovia: yhdeksän vuotta sitten se yritettiin räjäyttää. Kuva: Pekka Sipilä / Yle

Eräs ehdottaja toisi Kauppatorille Rakentajat-patsaan Hämeenlinnasta. Betoniveistos ei ole ollut kaikkien mieleen, mutta ainakin siinä riittäisi juhlijoille kiivettävää.

Vai olisivatko Valkeakoskelta puretut pyramidit turvallisempi vaihtoehto, kuten yksi ehdotuksista kuuluu? Askel-nimisen veistoksen kivet lojuivat (siirryt toiseen palveluun) ainakin vielä lokakuussa turhan panttina.

Lisäksi on esitetty, että juhlijoille pystytettäisiin täysin uusi patsas esimerkiksi Kansalaistorille. Ehdottajan mukaan patsaan mallina voisi toimia kohderyhmää ajatellen menestynyt urheilija, kuten Jari Litmanen tai Teemu Selänne.

Tosin Litmasen näköispatsas on jo Lahdessa. Olisiko seuraavaksi sitten Selänteen vuoro?

Menestyksekkään uran jalkapalloilijana tehneen Jari Litmasen patsas valmistui Lahteen vuonna 2010. Kuva: Juha Paaso / Yle

Tietyn patsaan tai suihkulähteen luona juhliminen ei ole pelkästään suomalainen ilmiö. Esimerkiksi myös Ruotsissa urheilumenestystä juhlistetaan suihkulähteessä pulikoiden.

Tavan kitkeminen kokonaan voikin olla hankalaa.

Lue lisää:

Voiko Havis Amandan patsasta eli Mantaa korvata millään? Voit keskustella aiheesta klo 22.00 asti.

.
.