1. yle.fi
  2. Uutiset

Yksi rauhoittuu kaamoksen aikaan, toinen ulkoilee – lue, kuinka ulkomailta pohjoisimpaan Suomeen muuttaneet kokevat pimeän ajan

Ivalossa kaamos alkoi joulukuun alussa ja kestää noin 36 päivää.

kaamos
kelkkailu
Unkarista lähtöisin oleva, nykyään ivalolaistunut David Kelemeny nauttii ulkoilusta kaamoksen aikaan.David Kelemeny

InariKaamos eli polaariyö on vallannut pohjoisimman Suomen. Kaamoksen aikana aurinko ei nouse pohjoisessa ollenkaan horisontin yläpuolelle.

Suomen pohjoisimmalla rajalla Utsjoen Nuorgamissa kaamos alkoi marraskuun lopulla. Nyt päivä on jo pitenemään päin.

Kerromme kahden ulkomailta Lappiin muuttaneen ihmisen ajatuksia kaamoksesta.

Kaamoksen aikaan paiskitaan töitä

– Kaamos on paras aika vuodesta, silloin saa parhaat unet.

Näin kaamosta kuvailee Unkarista kotoisin oleva David Kelemeny. Hän on asunut vakituisesti Ivalon kylässä Inarin kunnassa noin vuoden.

Suomeen hän saapui ensimmäisen kerran vuonna 2015, jolloin hän tuli talvisesongiksi töihin. Vaikka kaamoksesta puhutaan paljon, ei hänellä ollut odotuksia sen suhteen.

Revontulet
Vapaa aikanaan David Kelemeny kuvaa revontulia.David Kelemeny

Kelemeny viihtyy Suomen luonnossa etenkin talvisin, jonka vuoksi hän kuvaileekin Lappia itselleen täydellisenä paikkana elää.

Hän tuli pohjoiseen aluksi työn vuoksi, mutta löysi myöhemmin Ivalosta myös kumppanin. Työ ja rakkaus yhdessä saivat hänet asettumaan vakituisesti pohjoiseen.

Ivalossa kaamos alkoi joulukuun alussa (siirryt toiseen palveluun) ja kestää noin 36 päivää. Kaamoksen kynnyksellä mediassa jaetaan tiheään neuvoja pimeästä ajasta selviytymiseen. Kelemeny ei kuitenkaan ole huomannut kaamoksen vaikuttavan itseensä.

– Aluksi se oli vähän erikoista, mutta totuin nopeasti.

Vaikka kaamoksella ei tunnu olevan Kelemenyyn vaikutusta, on myös hän oppinut syömään vitamiininsa päivittäin. Sen lisäksi on tärkeää pysyä lämpimänä ja terveenä, mies luettelee.

David Kelemeny
Unkarista kotoisin oleva David Kelemeny viihtyy Lapin luonnossa.David Kelemeny

Kaamoksen aikaan David Kelemeny paiskii töitä matkailualalla. Jos vapaa-aikaa ja virtaa löytyy, suuntaa hän ulos.

– Menen kelkkailemaan, lumilautailemaan tai kuvaamaan revontulia. Kaamoksen aikaan olen kiireinen, koska työskentelen turistibisneksessä.

Myös rauhoittuminen on vapaa-aikana keskiössä. Kelemeny kertoo haluavansa olla pimeän aikaan paljon myös kotona, rentoutua ja saunoa.

Kaamoksen aikaan tehdään enemmän luovia asioita

– Äänet ovat niin pehmeitä.

Näin kuvailee englantilaislähtöinen Matthew King kaamosta pohjoisessa Lapissa.

King nauttii kaamoksesta. Se antaa luvan hiljentää tahtia ja unelmoida. Pohjoisen yöttömän kesän jälkeen elämä siirtyy sisälle. Ulkona tehdään vain pakolliset asiat – kolataan piha ja haetaan polttopuita.

Matthew King muutti Inariin kolmisen vuotta sitten rakkauden perässä. Muutto sattui juuri kaamoksen kynnykselle.

Hän sai tutuiltaan runsaasti neuvoja kaamokseen varautumiseen. Ihmisten muistutukset esimerkiksi vitamiinien syömisestä eivät kuitenkaan kauhistuttaneet juuri pohjoiseen muuttanutta Kingiä – hän oli uudesta kokemuksesta vain ja ainoastaan innoissaan. Nyt, muutaman vuoden kokemuksella hän toteaa, että kaamokseen ei voi varautua, se pitää vain kokea.

Kaamoksen aikaan King kuvailee elämän olevan tavallista unisempaa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että hän nukkuisi enemmän. Unisuus on hänelle sitä, että kaamoksen aikaan ei tee mieli reissata, vaan kotiin rauhoittuminen tai ystävien luona kyläily riittää.

Matthew King vetää ahkiossa puita.
Kaamoksen aikaan Matthew King tekee ulkona vain pakolliset työt, kuten hakee polttopuut.Inger-Elle Suoninen

Pilvisinä päivinä pohjoisen pimeys on kuitenkin todella pimeää. Ilman valoa ei pärjää missään.

King onkin oppinut kantamaan mukanaan aina jonkinlaista valonlähdettä, otsa- tai taskulamppua. Puhelimeen tai muuhun elektroniikkaan hän ei luota, koska on oppinut, että laitteiden akut hyytyvät Lapin kovissa pakkasissa. Myös heijastin on tullut tutuksi, sillä King asuu kauempana Inarin kyläkeskuksesta alueella, missä katulamppuja ei juuri ole.

Kaamoksen saapuessa auringosta ei ole tietoakaan, mutta kuu yhdessä lumen kanssa valaisee yllättävän paljon. Matthew Kingille kuun ja lumen tuoma valo on taianomaista ja inspiroivaa. Kaamoksen laskeutuessa hän onkin huomannut siirtyvänsä luovempiin asioihin. Hän lukee paljon ja tutkii itseään kiinnostavia asioita.

Matthew King viulunsa kanssa.
Tänä kaamoksena Matthew King aikoo opetella soittamaan viulua.Inger-Elle Suoninen / Yle

Tänä talvena hän aikoo toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa ja opetella viulunsoiton.

– Minun täytyy varmaan mennä pihamökkiin harjoittelemaan, etten häiritse muita, King sanoo nauraen.

Lue myös:

Kaamos alkoi pohjoisimmassa Suomessa – ”Se joka puhuu pimeydestä, ei tiedä mistä puhuu”

Silmiesi väri saattaa vaikuttaa kaamosmasennukseen

Lue seuraavaksi