Postikärhämän lyhyt historia – mistä kaikki sai alkunsa ja miksi kiistassa ajauduttiin täydelliseen umpikujaan?

Katso tästä kuinka postilakkoon on päädytty ja kuinka työtaistelu on edennyt.

Postin työntekijät osoittivat torstaina mieltä Eduskuntatalon edustalla ja vaativat Postin hallituksen erottamista. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Postilaista kaikki alkoi

 • Postin työriidan siemenet kylvettiin kesäkuussa 2017, kun eduskunta hyväksyi uuden postilain. Digitalisaatio vähentää postin määrää ja uusi laki kevensi Postin velvotteita. Postin jakelu avattiin kilpailulle.
Postilain vastuuministerinä oli kesällä 2017 liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.). Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Posti perustaa tytäryhtiön

 • Keväällä 2017 Posti perusti tytäryhtiön Posti Palvelut Oy:n hoitamaan varhaisjakelua. Tytäryhtiö on Postin vastaus kilpailuun. Yhtiön käyttämät työntekijöille huonommat työehtosopimukset ovat postilakon ytimessä.
 • Kesällä 2017 Posti osti Kaakon Viestinnän varhaisjakelutoiminnot ja liitti ne Posti Palvelut Oy:hyn.
 • Heinäkuun alussa 2017 Posti siirsi sanomalehtien varhaisjakelun Posti Palvelut Oy:hyn. Noin 2 300 sanomalehdenjakajaa siirtyi tytäryhtiöön vanhoina työntekijöinä. Työehtosopimuksena säilyi Viestinvälitys- ja logistiikka-alan sopimus Posti- ja logistiikka-alan unionin (PAU) ja Palvelualojen työnantajien (Palta) välillä sen päättymiseen 30. lokakuuta 2017 asti.
Posti siirsi heinäkuussa 2017 kaikki sanomalehtien varhaisjakelijat tytäryhtiö Posti Palvelut Oy:hyn. Kuva: Annika Laaksonen / Yle

Posti aloittaa työehtosopimusshoppailun

 • Vuoden 2017 marraskuun alusta Posti Palvelut Oy:n postilaiset siirrettiin Teollisuusalojen ammattiliiton (TEAM) työehtosopimukseen. PAUn mukaan varhaisjakajien palkat laskevat jopa 20–60 prosenttia.
 • Postin Paketti ja verkkokauppa -liiketoimintaryhmän lajittelutoimintojen henkilöstö siirrettiin tämän vuoden syyskuun alusta vanhoina työntekijöinä Posti Palvelut Oy:hyn. Siirretyt lajittelijat olivat vielä tuolloin PAUn työehtosopimuksen piirissä.
 • Posti ilmoitti kuitenkin, että noin 700 siirretyn lajittelijan osalta aletaan marraskuun alusta noudattaa Medialiiton ja Teollisuusliiton jakelua koskevaa työehtosopimusta, koska Posti Palvelut Oy on Medialiiton jäsenyritys. PAU ei pysty enää neuvottelemaan jakelijoille työehtosopimusta.
Posti Palvelut Oy siirsi marraskuun alusta kiistan keskiössä olevat 700 pakettilajittelijaansa edullisemman työehtosopimuksen piiriin. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

PAU ilmoittaa lakoista

 • PAU vastaa Postin toimiin työtaisteluilla. Postin käsittely- ja lajittelutoiminnot pysäytetään 2. päivästä 4:nteen syyskuuta.
 • Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) kertoo 3. syyskuuta Postin ottavan aikalisän työehtosopimusten muuttamisessa ja arvioivan johdon palkkauksen uudestaan. Taloussanomien julkaisemien laskelmien mukaan (siirryt toiseen palveluun)Postin toimitusjohtajan Heikki Malisen saamat palkat ja palkkiot ovat kivunneet neljässä vuodessa 65 prosenttia 990 000 euroon vuodessa.
 • PAU on tyytyväinen Paateron aikalisäilmoitukseen ja keskeyttää lakon päivää aiottua aiemmin.
PAU vastasi Postin työehtosopimusshoppailuun lyhyeksi jääneellä postilakolla syyskuun alussa. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Tes-neuvottelut alkavat

 • PAUn ja Paltan tes-neuvottelut alkavat 9. syyskuuta. Palta ilmoittaa, että se ei voi neuvotella 700 pakettilajittelijan sopimuksesta, koska Posti Palvelut Oy ei ole Paltan jäsen.
 • Neuvottelut eivät etene ja osapuolet tapaavat valtakunnansovittelijan luona 22. lokakuuta.
 • PAU ilmoittaa samalla käynnistävänsä Postissa laajat lakot. Postinjakelu, käsittely ja kuljetus ovat marraskuussa lakossa kaksi viikkoa, jollei työehtosopimusneuvotteluissa ja pakettilajittelijoiden tilanteesta päästä työnantajan kanssa sopuun. Lakko alkoi maanantaina 11. marraskuuta ja sen oli määrä päättyä sunnuntaina 24. marraskuuta. Lakko koskee noin 9 000 työntekijää.
Postin työriita vietiin lopulta marraskuun loppupuolella valtakunnansovittelijan soviteltavaksi. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Lakkoilmoituksia tulee lisää

 • Sovittelu ei tuota tuloksia ja PAU ilmoittaa 10. marraskuuta vielä uusista lakoista. Lakko koskee postinjakelua, postinkäsittelyä, postinkuljetusta sekä toimihenkilö- ja myymälätehtäviä koko maassa 25. marraskuusta 8:nteen joulukuuta.
 • PAU saa ilmoituksia laajoista tukilakoista. Mukana ovat Ilmailualan Unioni (IAU), Rautatiealan unioni (RAU), Suomen merimiesunioni (SMU), Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto (AKT), PAM, Suomen elintarviketyöläiset (SEL) ja Sähköliitto.
 • Marraskuun 19. päivänä PAU hylkää valtakunnansovittelijan edellisenä yönä tekemän sovitteluehdotuksen. Suurin ongelma on edelleen noin 700 pakettilajittelijan asema tes-neuvotteluissa.
Postilaisia tukevat työtaistelutoimet ovat pysäyttäneet Postin lähetykset satamiin. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Työmarkkinakonkarien selvitystyöryhmä aloittaa

 • Torstaina 22. marraskuuta omistajaohjausministeri Paatero kertoo, että postineuvotteluihin on nimetty neljän työmarkkinakonkarin selvitysryhmä avaamaan neuvottelujen umpisolmua. Selvityshenkilöt ovat työmarkkina-asiantuntija Jukka Ahtela, Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön (SAK) entinen puheenjohtaja Lauri Ihalainen, Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) entinen työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen ja PAMin entinen puheenjohtaja Ann Selin.
 • Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala kertoo samalla, että valtakunnansovittelijan pöytään ei kannata istua ennen kuin pakettijakelijoiden kohtalo on ratkaistu.
 • Pääministeri Antti Rinne (sd.) kertoi torstain kyselytunnin alussa, että hallitus esti kesällä Postin suunnitelmat siirtää 9 000 Postin työntekijää Medialiiton ja Teollisuusliiton väliseen työehtosopimukseen. PAUn mukaan se olisi heikentänyt heidän työehtoja. Rinne kertoi myös, että hallitus puuttuu "työehtoshoppailuun" kovalla otteella.
 • Ellei sopua synny viikonvaihteen aikana, tukilakot alkavat vaikuttaa maanantaina 25. marraskuuta täydellä teholla jumittaen muun muassa liikennettä maalla, merellä ja ilmassa.
Postilakon selvityshenkilöt Jukka Ahtela, Lauri Ihalainen, Lasse Laatunen ja Ann Selin. Kuva: Lehtikuva

Lue myös: