1. yle.fi
  2. Uutiset

Valtakunnan rajan lähelle sijoittuvasta Tornion suurhankkeesta tehdään kansainvälinen ympäristövaikutusten arviointi – Outokumpu päättää investoinnista aikaisintaan ensi vuonna

Investoinnin suuruutta Outokumpu ei vieläkään arvioi julkisuudessa.

kiertotalous
Ilmakuvaa Outokummun tehtaasta
Uusi kuonasulatto tulisi kuvassa etualalla näkyvien hallien paikalle.Antti Ullakko / Yle

Outokummun Tornion terästehtaalle suunnittelemasta uudesta kuonasulatosta tehdään Suomen ja Ruotsin rajan läheisyyden vuoksi kansainvälinen ympäristövaikutusten arviointi. Kansainvälisyys myös pidentää huomautusaikaa; kun kansallisessa YVA:ssa näkemykset pitää ilmaista kuukauden aikana, nyt aikaa on 60 vuorokautta.

– YVA-ohjelma on toimitettu myös Ruotsin viranomaisille, jotka saavat osallistua prosessiin, sanoo YVA-konsultti Mikko Tolkkinen Pöyry-yhtiöstä.

Sulaton YVA-ohjelmaa eli suunnitelmaa ympäristövaikutusten arvioinnin sisällöstä ja järjestämisestä esiteltiin tiistai-iltana Torniossa. Ensimmäiseen yleisötilaisuuteen oli saapunut muutamia kymmeniä kiinnostuneita ja mukana oli myös ruotsalaisia osallistujia. Väki ei tuntunut kyseenalaistavan hanketta, mutta tietoa sen vaikutuksista halutaan lisää.

– Näyttää siltä, että työpaikkoja tulisi, mutta muut vaikutukset jäävät sitten nähtäväksi, sanoo Torniossa asuva Seppo Frantti.

Tornion terästehtaalle suunniteltu kuonasulatto työllistäisi Outokummun mukaan noin 50–60 henkilöä. Laitoksen rakentamisaikaista työllisyysvaikutusta yhtiö ei ole kertonut. Rakennusajaksi Outokumpu arvioi pari vuotta.

"Mitä suurimmissa määrin kiertotaloushanke"

Sulatolla saataisiin talteen kaikki arvometallit, pölyt, kuonat ja muut materiaalisivuvirrat. Sulatolta tulisi ulos metallia ja kuonaa. Syntyvää kuonatuotetta pyritään hyödyntämään mahdollisimman täydellisesti ja korvaamaan näin neitseellisten materiaalien käyttöä esimerkiksi maanrakennuksessa. Myös prosessissa syntyvälle pölylle haetaan jatkokäsittelymahdollisuutta.

– Tämä on mitä suurimmissa määrin kiertotaloushanke, jossa pyritään saamaan erilaiset metallit mahdollisimman hyvin talteen, Sassi luonnehtii.

Tornion sulatolle tuotaisiin materiaalia myös muilta Outokummun tehtailta lähinnä Euroopasta. Sulatolta ulos tulevan kuonan määrä olisikin arviolta sama kuin tehtaalla syntyy tällä hetkellä.

Kustannusarvio on edelleen salaisuus

Outokumpu ei kerro arvioitaan kuonasulaton kustannuksista, mutta se olisi merkittävä investointi myös teräsjättiläiselle. Helsingin Sanomien aiemmin hankkimien asiantuntija-arvioiden mukaan kyse voi olla satojen miljoonien eurojen investoinnista (siirryt toiseen palveluun).

Varsinaista hankesuunnittelua viedään eteenpäin YVA:n rinnalla. Rakentamispäätökseen vaikuttavat ympäristökysymysten lisäksi eniten teräksen ja ferrokromin markkinatilanne ja rahoitus.

– Ensin pitää viedä erinäiset asiat maaliin ja rakentamispäätös tehdään aikaisintaan vuonna 2020, kertoo Outokummun ferrokromiliiketoiminta-alueen johtaja Martti Sassi.

Kuonasulaton YVA-ohjelmaan voi tutustua ympäristöhallinnon verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun) ja paperiversiot löytyvät Tornion kaupungintalon asiakaspalvelupisteestä ja Lapin ELY-keskuksesta Rovaniemeltä. Mielipiteet ja lausunnot on toimitettava Lapin ELY-keskukseen viimeistään 8. tammikuuta.

Lisää aiheesta:

Tornion terästehtaan uuden kuonasulaton suunnitelmia ja ympäristövaikutusten arviointia pääsee nyt syynäämään

Outokumpu suunnittelee jätti-investointia Tornioon – uuden laitoksen hintaa ei kerrota, rakennusaika kaksi vuotta

Lue seuraavaksi