Sotkamon Losonvaaran suojelualue laajenee 190 hehtaarilla, ja viime tipassa – "Motot olivat jo töissä alarinteillä"

Suojelualue syntyi poikkeuksellisesti yksityisen maanomistajan, valtion ja yksityisen luonnonsuojelusäätiön yhteistyönä.

luonnonsuojelu
Lumen katkomia puita metsässä.
Lumi- ja myrskytuhojen seurauksena Losonvaaralle syntyy lajistolle arvokas eri-ikäisen lahopuun jatkumo.Ari-Pekka Auvinen

Sotkamon Losonvaaran arvokkaiden metsien suojelualue laajenee noin 190 hehtaarilla. Uusi alue rajautuu Losonvaaran Natura-alueeseen ja yhdistää sen erilliset osat yhtenäiseksi lähes 640 hehtaarin kokoiseksi suojelualueeksi.

Merimieseläkekassan metsäsijoituksia hallinnoiva Forest Holding Finland ky on myynyt 65 hehtaarin alueen yksityiselle Luonnonperintösäätiölle ja sopinut 124 hehtaarin rauhoittamisesta METSO-ohjelman kautta ympäristöministeriön ja Kainuun Ely-keskuksen kanssa.

Uusi luonnonsuojelualue syntyi siis kolmen tahon, yksityisen maanomistajan, valtion ja yksityisen luonnonsuojelusäätiön yhteistyönä. Luonnonperintösäätiön suojeluasiantuntija Ari-Pekka Auvisen mukaan vastaavaa ei ole aikaisemmin tapahtunut.

– Usein suojelukysymykset menevät konfliktien kautta, ja tässäkin oli hyvin akuutti tilanne. Käytännössä motot olivat jo töissä Losonvaaran alarinteillä korjaamassa lumituhoja, kun rupesimme keskustelemaan alueesta. Kaikki sujui kuitenkin hyvässä hengessä eikä tilanne kärjistynyt missään vaiheessa.

Auvisen mukaan Losonvaara on luontoarvoiltaan yksi arvokkaimmista alueista, joiden suojeluun säätiö on tähän mennessä osallistunut. Luonnonperintösäätiöllä on nykyisin sata suojelualuetta. Auvinen arvioi, että uuden suojelualueen rahallinen arvo on useita satoja tuhansia euroja.

– Losonvaaran suojelualue on yli 90 prosenttisesti täyttä metsää. Sellaiset ovat harvinaisia löytää ja saada hankittua suojelualueeksi, joten ne ovat myös paljon kalliimpia kuin esimerkiksi suovaltaiset alueet.

Uuden suojelualueen monimuotoisuutta lisäävät muun muassa kaksi puronnotkoa, lähde, useat pohjaveden tihkupinnat, rehevät valkolehdokkia kasvavat rinteet sekä rämeletto. Eri-ikäistä lahopuuta on lumi- ja myrskytuhojen vuoksi runsaasti. Vanhojen raitojen rungoilla kasvaa vaarantunutta raidankeuhkojäkälää ja raidantuoksukääpää.

– Losonvaaran vanhat metsät ovat tunnettuja lintulajien kuten sinipyrstön, pikkusiepon, idänuunilinnun, pohjantikan ja kuukkelin runsaudesta. Siellä on sellaisia paikkoja, joista nämä kaikki lajit voivat hyvällä tuurilla löytyä jopa samalta hehtaarilta, Auvinen kuvailee.

Losonvaara sijaitsee noin 20 kilometriä Kajaanin keskustasta Sotkamoon suuntaan ja se on etenkin lintuharrastajien suosimaa retkeilymaastoa.

– Sillä voisi olla tulevaisuudessa nykyistä enemmän luontomatkailu- ja virkistyskäyttöä. Toistaiseksi sen ovat löytäneet lintuharrastajat, mutta se ei ole paikallisesti kovin tunnettu alue, sanoo Auvinen.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!

Edit 26.11.2019 klo 8:19: Lintulajeista yksi on idänuunilintu, ei idäntuulilintu kuten jutussa oli alun perin kirjoitettu.