Skandaaliprinssi Andrew vajoaa yhä syvemmälle suohon – brittimedia kysyy, kuinka satojen tuhansien tuloilla on rahoitettu miljoonamenot

Kuningatar Elisabetille vuodesta 2019 on tullut annus horribilis 2. Edellinen kauhujen vuosi oli 1992.

Kuningatar Elisabet ja prinssi Andrew Buckinghamin palatsin pihalla toukokuussa 2019. Kuva: Rex Features / AOP

Vuosi 1992 on jäänyt kuninkaalliseen historiaan nimellä annus horribilis (siirryt toiseen palveluun).

Kuningatar Elisabet nimitti kyseistä vuotta hirvittäväksi, sillä silloin kolme hänen lapsistaan päätyi eroon, skandaalilehdet julkaisivat kuvia herttuatar Sarahista peuhaamassa rakastajansa kanssa, prinsessa Diana paljasti julkisuuteen onnettoman avioliittonsa salat ja Windsorin linna vaurioitui tulipalossa.

Nyt brittilehdet nimittävät kuluvaa vuotta kuningattaren uudeksi hirvittäväksi vuodeksi.

Annus horribilis 2:n aikana prinssi Philip on ajanut kolarin, prinssit William ja Harry ovat riitautuneet, Harry vaimoineen on haastanut lehtiä oikeuteen ja avautunut dokumenttielokuvassa, listaa The Sun (siirryt toiseen palveluun). Daily Express -iltapäivälehti (siirryt toiseen palveluun) lisää listaan vielä brexitin aiheuttaman perustuslaillisen kriisin.

Ehdottomasti suurin skandaali on tänä vuonna kietoutunut kuningattaren toiseksi vanhimman pojan, prinssi Andrew'n ympärille. Keskiviikkona prinssi ilmoitti vetäytyvänsä kaikista julkisista tehtävistään rauhoittaakseen tilanteen. Brittilehtien jatkuvat paljastukset eivät kuitenkaan lupaa hyvää kuninkaalliselle perheelle.

Daily Mail -lehti julistaa prinssi Andrew'n torstaina kansiotsikossaan hylkiöksi. Kuva: Rex Features / AOP

Prinssi Andrew'n tv-haastattelu oli pr-katastrofi

Prinssi Andrew'n BBC:n Newsnight-ohjelmalle viime viikolla antama haastattelu (siirryt toiseen palveluun) ystävyyssuhteestaan miljonääri Jeffrey Epsteinin kanssa on tuomittu yleisesti pr-katastrofiksi. Haastattelussa Andrew esiintyi ylimielisesti, eikä pahoitellut seksuaalirikoksista tuomitun Epsteinin uhrien kokemuksia.

Hän kiisti itseensä kohdistuneet syytökset alaikäisen tytön hyväksikäytöstä toinen toistaan erikoisemmilla selityksillä, jotka ovat herättäneet brittilehdistössä kummastusta. Prinssi muun muassa väitti, ettei pystynyt väitetyn hyväksikäytön tapahtuma-aikaan hikoilemaan.

Prinssi kertoi ohjelmasssa, miten ystävyys Epsteinin kanssa oli ollut hänelle hyödyllinen solmittaessa suhteita talousvaikuttajiin.

Haastattelun jälkeen prinssin tukemat hyväntekeväisyysjärjestöt alkoivat ottaa häneen etäisyyttä. Lopulta Andrew joutui ilmoittamaan vetäytyvänsä edustustehtävistään toistaiseksi.

Julkisuuteen päätöksen kerrottiin olleen Andrew'n oma. Brittimedian mukaan julkisista tehtävistä vetäytymisen takana on kuningatar Elisabet, Daily Mirror -iltapäivälehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan kuningatar ja Walesin prinssi Charles yhdessä. Myös The Times -sanomalehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan Charlesia konsultoitiin Andrew-päätöstä tehtäessä.

Prinssin tulot ja menot epäsuhdassa

Andrew'n rahankäytöstä on herännyt lukuisia kiusallisia kysymyksiä sen jälkeen, kun iltapäivälehdet Daily Mail (siirryt toiseen palveluun) ja The Sun (siirryt toiseen palveluun)julkaisivat tämän taloutta perkaavat artikkelit. Lehdet ovat laskeneet, ettei prinssi mitenkään ole voinut kattaa tuloillaan paljon varoja vaativaa elämäänsä.

Nyt onkin herännyt kysymys siitä, mitkä tahot prinssiä ovat rahoittaneet ja miksi.

Prinssin vuositulot ovat koostuneet hovin jäsenelle maksettavasta edustusrahasta ja pienestä laivaston eläkkeestä. Yhteensä prinssin vuositulot ovat olleet 270 000 puntaa eli noin 315 000 euroa.

Daily Mailin ja Sunin mukaan prinssi on Epsteinin ja muiden varakkaiden tuttaviensa avulla onnistunut keräämään muhkean omaisuuden, joka koostuu muun muassa kalliista autoista ja ylellisistä kelloista. Liikemiehet ovat olleet lehden mukaan valmiita maksamaan päästäkseen hyödyntämään Andrew'n kuninkaallisia yhteyksiä.

Daily Mailin mukaan tästä on hyötynyt myös Andrew'n ex-vaimo, herttuatar Sarah, jonka miljoonavelkoja rahoilla on kuitattu. Esimerkiksi Epstein antoi talousahdingossa olleelle Sarahille 15 000 puntaa, joiden vastaanottamista herttuatar nyt katuu.

Kotitilaansa Andrew on lehtien mukaan kunnostanut 7,5 miljoonalla punnalla. Sveitsistä hän hankki vuonna 2014 hiihtomajan, jonka hinta oli 13 miljoonaa puntaa.

Kuningatar Elisabet, Bahrainin kuningas Hamad ibn Isa Al Khalifa ja prinssi Andrew seurasivat hevosia Windsorissa toukokuussa 2019. Kuva: Rex Features / AOP

Suhteet oligarkkeihin ja Lähi-itään herättävät kysymyksiä

Daily Mailin mukaan prinssi on ollut läheisissä väleissä Kazakstanin itsevaltaisen presidentin Nursultan Nazarbajevin kaltaisten valtiojohtajien kanssa. Myös entisen Neuvostoliiton alueen oligarkkien seura on kelvannut hyvin prinssille.

Kuninkaallisten suhteiden hankkiminen rahaa vastaan herätti huomiota jo vuonna 2010, kun herttuatar Sarah astui iltapäivälehti News of the Worldin virittämään ansaan. Lehden toimittajat nauhoittivat sen, kuinka herttuatar lupasi pääsyn prinssi Andrew'n luo rahaa vastaan.

Prinssi toimi vielä tuolloin Britannian kauppavaltuutettuna. The Sun huomauttaa, ettei prinssiä kauppavaltuutettuna juurikaan nähty länsimaissa, mutta sitäkin enemmän Lähi-idässä. Lehden mukaan prinssi ehti marraskuun 2001 ja toukokuun 2008 välisenä aikana vierailla Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa yhdeksän kertaa, Qatarissa viisi kertaa ja Kuwaitissa, Bahrainissa ja Egyptissä kussakin neljä kertaa.

Kauppavaltuutetun työn tuloksia ei juuri nähty, kertoo The Sun, jonka mukaan Britannian kauppaministeri Ian Pearson ei vuonna 2005 kysyttäessä kyennyt sanomaan yhtään prinssin ansiosta syntynyttä kauppasopimusta.

Prinssi joutui luopumaan tehtävästään kauppavaltuutettuna vuonna 2011 epämääräisistä ystävyyssuhteistaan syntyneen skandaalin jälkeen.

Myös prinssin aiemman kodin Sunninghillin myynti vuonna 2007 herättää kysymyksiä. Kazakstanilainen oligarkki, presidentti Nazarbajevin vävy Timur Kulibajev maksoi talosta aikoinaan kolme miljoonaa puntaa yli pyyntihinnan ilman selitystä. 15 miljoonaa puntaa kartanosta maksanut ostaja jätti rakennuksen tämän jälkeen tyhjilleen, kirjoittaa Daily Mail.

Prinssin suhteet epämääräisiin henkilöihin nostattivat huomiota myös kesällä, kun aseiden salakuljetuksesta aiemmin tuomittu libyalainen Tarek Kaituni ilmestyi Andrew'n tyttären prinsessa Eugenien häiden vieraslistalle.

Prinssin keskiviikkoinen ilmoitus julkisista tehtävistä vetäytymisestä johtaa Daily Mirror -iltapäivälehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan siihen, että Andrew menettää nyt vuotuisen 250 000 punnan määrärahansa.

93-vuotias kuningatar Elisabet joutuu jälleen kärsimään perheensä aiheuttamista huolista. Kuva: Andy Rain / EPA

Iäkäs kuningatar joutuu taas pelastamaan tilanteen

Brittilehdissä on nostettu esille huoli siitä, miten 93-vuotias kuningatar Elisabet joutuu jälleen kerran murehtimaan perheenjäsentensä aiheuttamia huolia.

Aiemmin kuningattaren tukena ollut puoliso, prinssi Philip, jäi vuonna 2017 eläkkeelle virallisista tehtävistään ja on nyt vetäytynyt julkisuudesta. Brittilehtien mukaan 98-vuotias Philip viettää aikaansa enimmäkseen Itä-Englannissa sijaitsevassa Sandringhamissa.

Kuningattaren puoliso, prinssi Philip joutui alkuvuodesta kolariin ajaessaan autolla. Kuva on otettu toukokuussa 2018. Kuva: Neil Hall / EPA

Prinssi Philip ajoi tammikuussa kolarin, jossa loukkaantui kaksi ihmistä. Molemmat loukkaantuneet olivat autossa, johon Philip törmäsi. Kolarin jälkeen Philip luopui ajokortistaan.

Vastuuta edustustehtävistä on jaettu nuoremmille kuninkaallisen perheen jäsenille. Kun kuningatar lokakuussa puhui parlamentissa, hänen vanhin poikansa, Walesin prinssi Charles, oli hänen rinnallaan.

Lisää murheita kuningattarelle tuottaa perheen nuorempi sukupolvi. Prinssi Harry ja herttuatar Meghan ovat viime aikoina olleet kohuotsikoissa niin lehtien oikeuteen haastamisen kuin antamansa tv-haastattelunkin vuoksi.

Haastattelussa Harry vaikutti myöntävän, että väitteet hänen ja isoveljensä prinssi Williamin huonoista väleistä eivät ole aivan tuulesta temmattuja. Harry sanoi veljesten olevan elämässään eri poluilla.

– Olemme veljeksiä ja tulemme aina olemaan veljeksiä. Meillä on hyviä päiviä ja huonoja päiviä, prinssi kommentoi.

Prinssi Harry myönsi antamassaan televisiohaastattelussa, että hän on "eri polulla" veljensä prinssi Williamin kanssa. Veljekset kuvattiin marraskuussa kaatuneiden muistotilaisuudessa Lontoossa. Kuva: Rex Features / AOP

Viime viikolla brittimediassa, muun muassa Sky News -uutiskanavalla (siirryt toiseen palveluun), kerrottiin, että Harry ja Meghan eivät tänä vuonna poikkeuksellisesti osallistu yhteiseen joulunviettoon muun kuninkaallisen perheen kanssa. The Sun huomauttaa (siirryt toiseen palveluun), että kuningattaren ja prinssi Philipin korkeat iät huomioiden yhteisiä perhejouluja ei välttämättä enää ole kovin montaa jäljellä.

Tunnetusti ärhäkkäässä brittilehdistössä on skandaalivuoden aikana ja varsinkin prinssi Andrew'n yhä syvenevän skandaalin pyörteissä nostettu esille vaatimus virallisen aseman kuninkaallisessa perheessä omaavien jäsenten (siirryt toiseen palveluun) määrän karsimisesta. Prinssi Charlesin on kerrottu, muun muassa I-sanomalehden pääkirjoituksessa (siirryt toiseen palveluun), aikovan tehdä tällaisen muutoksen noustessaan tulevaisuudessa valtaistuimelle.

Ruotsissa vastaava karsinta tehtiin jo aiemmin tänä vuonna, kun kuningas Kaarle XVI Kustaa ilmoitti, ettei prinssi Carl Philipin ja prinsessa Madeleinen lapsilla enää jatkossa ole virallista asemaa hovissa.

Lue myös: