EU-suurlähettiläs Sondland: Koko Yhdysvaltain ulkopoliittinen johto tiesi yrityksistä painostaa Ukrainaa

Pentagonin edustajan mukaan Ukraina oli kysellyt sotilasavun perään jo ennen presidenttien välistä puhelua.

Donald Trump

Yhdysvaltain EU-suurlähettiläs Gordon Sondlandin keskiviikkoinen todistus murentaa Trumpin puolustusta virkarikostutkinnassa.
Yhdysvaltain EU-suurlähettiläs Gordon Sondlandin keskiviikkoinen todistus murentaa Trumpin puolustusta virkarikostutkinnassa.Jim Watson / AFP

Yhdysvaltain EU-suurlähettiläs Gordon Sondland kertoo toimineensa Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin suorien käskyjen mukaisesti Ukraina-asiassa. Sondland puhui kuulemisessa, joka osa Trumpin virkarikostutkintaa.

Sondlandin mukaan oli yleisesti tiedossa, että Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin vierailu Valkoisessa talossa ja puhelinkeskustelu Trumpin kanssa tapahtuisi vain, jos Ukraina suostuisi aloittamaan tutkinnan vuoden 2016 vaaleista ja demokraattien entisen varapresidentin Joe Bidenin pojan toimista.

Suurlähettiläs kertoo ymmärtäneensä vasta myöhemmin, että tutkimukset Bidenin Hunter-pojan toimista Burisma-kaasuyhtiössä olivat itse asiassa yritys etsiä vahingoittavaa tietoa varapresidentti Bidenistä.

Kertomalla "vaihtokaupasta" Sondland avasi tapahtumia tarkemmin kuin aiemmassa kuulemisessaan. Hänen todistuksensa on merkittävä, sillä Trumpin puolustus on toistuvasti sanonut, ettei maiden välillä ole tehty vaihtokauppaa palveluksissa.

Suurlähettiläs kertoo myös ymmärtäneensä hiljalleen sen, että Yhdysvallat painosti Ukrainaa asiassa jäädyttämällä satojen miljoonien dollarien arvoisen sotilasavun, kunnes Ukraina kommentoisi julkisesti tutkintaa Bideneistä.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump kommentoi virkarikostutkintaa Valkoisen talon edustalla.
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump kommentoi virkarikostutkintaa Valkoisen talon edustalla.Jim Lo Scalzo / EPA

Sondlandin mukaan Trump ei koskaan puhunut Ukrainan sotilasavusta suoraan hänen kanssaan. Sondland sanoi silti uskovansa, että sotilasapu oli sidottu Ukrainan käynnistämään tutkintaan Bideneistä.

Hän totesi päätelleensä asian siitä, että sotilasapu oli ollut jäissä niin pitkään. Sondlandin mukaan hän tiedusteli useita kertoja, miksi Ukrainan sotilasapua lykättiin. Hän sanoo, että ei saanut eikä ole saanut asiaan vieläkään vastausta.

– Koska mitään perusteltua syytä avun lykkäämisessä ei ollut, aloin myöhemmin uskoa, että sotilasapua ei myönnettäisi, ellei Ukraina tiedottaisi julkisesti Burismaan kohdistuvasta tutkinnasta, kuten (Trumpin henkilökohtainen asianajaja) Rudy Giuliani vaati, Sondland kertoi julkisessa kuulemisessa.

Trump on kommentoinut kuulemista sanomalla, että hän ei tunne Sondlandia hyvin, mutta "hän vaikuttaa mukavalta tyypiltä". Valkoisen talon edustalla puhunut Trump kertoi sanoneensa suurlähettiläälle, että hän ei halua mitään Ukrainalta.

Trump myös tviittaili keskiviikkona runsaasti tviittejä, jossa korostettiin sitä, että Trump ei ollut koskaan itse puhunut Sondlandille Ukrainan sotilasavusta.

Ukraina kyseli sotilasavusta ennen puhelua

Puolustusministeriö Pentagonin Ukrainan ja Venäjän asioista vastaavan Laura Cooperin lausunnon mukaan Ukraina oli kysellyt sotilasavustaan jo heinäkuun 25. päivä, mikä on aiemmin kuin tähän asti on luultu. Cooperin mukaan Ukrainan Yhdysvaltain-suurlähetystö oli ollut asiasta erityisen huolissaan. Cooperin mukaan asiaa oli kyselty sähköpostitse.

Sotilasavun perään kyseltiin siis samana päivänä, kun Trump oli puhelinyhteydessä Zelenskyiin. Trumpin leiristä on sanottu, että mitään vääryyksiä ei ole voitu tehdä, jos Ukraina ei ole tiennyt, että sotilasapua pidätellään. Cooperin lausunto kuitenkin kumoaa väitteen, ettei avun jäädyttämisestä oltaisi tiedetty jo ennen presidenttien välistä puhelua.

Lähikuva Donald Trumpin muistiinpanoista, joissa lukee versaalein: "En halua mitään" useaan otteeseen.
Lähikuva Donald Trumpin muistiinpanoista, joissa lukee versaalein: "En halua mitään" useaan otteeseen.Jim Lo Scalzo / EPA

Pence kiistää keskustelut sotilasavusta ja tutkinnasta

Sonland kertoo sanoneensa varapresidentti Mike Pencelle olevansa huolissaan siitä, että Yhdysvaltojen sotilasapu Ukrainalle on "tullut sidotuksi tutkintaan".

Pencen avustajan avustajan mukaan kyseistä keskustelua ei ole koskaan käyty, kertoo uutistoimisto AP.

Suurlähettiläs kertoi myös pitäneensä ulkoministeri Mike Pompeon ja muita korkean tason virkamiehiä ajan tasalla tilanteesta ja omista tekemisistään. Sondlandin mukaan Pompeo on sähköpostitse kehunut Sondlandin toimintaa tapauksessa.

Vastentahtoista yhteistyötä Giulianin kanssa

Sondland kertoi kuulemisessa myös, että Trump pakotti diplomaatit työskentelmään asianajajansa Rudy Giulianin kanssa vasten tahtoaan. Sondlandin mukaan Giulianin ohjeet heijastivat Trumpin tahtoa ja vaatimuksia.

Lue lisää: Miljonääri lahjoitti muhkean summan Trumpille, pääsi suurlähettilääksi ja voi nyt koitua presidentin tuhoksi

Sondlandin tämänpäiväisellä kuulemisella on suuri merkitys virkarikostutkinnassa, sillä aiemmin kongressille on kerrottu toisen käden tietoa Sondlandin ja Trumpin kesällä käymästä puhelinkeskustelusta. Myös se on merkittävää, että Sondland kertoi toimineensa Trumpin suorien käskyjen mukaisesti.

Sondland pääsi suurlähettilääksi palkinnoksi Trumpille antamastaan miljoonalahjoituksesta. Hänellä ei ollut aiempaa kokemusta ulkopolitiikasta ja diplomatiasta.

Puhelinkeskustelussa puitiin kohuräppärin kohtaloa

Ukrainassa työskennellyt yhdysvaltalaisdiplomaatti David Holmes kertoi aiemmin kongressin tiedusteluvaliokunnalle kuulleensa Trumpin ja Sondlandin heinäkuussa käymän puhelinkeskustelun. Puhelinkeskustelu käytiin Sondlandin tavattua Zelenskyin.

Holmesin mukaan Sondland totesi tuolloin Trumpille Ukrainan presidentin olevan valmis aloittamaan Bideniin kohdistuvan tutkinnan. Diplomaatin mukaan Sondland totesi presidentin olevan Ukrainan suhteen kiinnostunut vain isoista asioista, kuten Biden-tutkinnasta.

Keskiviikon kuulemisessa Sondland kertoi, että puhelinkeskustelusssa keskityttiin myös yhdysvaltalaisräppäri Asap Rockyn tilanteeseen. Puhelun aikoihin Asap Rocky eli Rakim Mayers odotti oikeudenkäyntiä tutkintavankeudessa Ruotsissa pahoinpitelystä epäiltynä.

Eurovisionin suora lähetys kuulemisesta päättyi kello 20:13.

Lue myös:

Trumpin virkarikostutkinta: Näistä syistä häntä epäillään ja näin republikaanit vastaavat syytöksiin

Ex-lähettiläs ei ymmärtänyt lokakampanjaa häntä vastaan – "Trump olisi voinut vain nimittää toisen lähettilään tilalleni"

Lähteet: STT, AFP, AP, Reuters, CNN