1. yle.fi
  2. Uutiset

Meri-Lapin jousikvartetin valtionosuusrahat harkitaan ministeriössä uudelleen

Jousikvartetin soittajat soittavat päätoimisesti myös mahdollisesti lakkautettavassa Kemin kaupunginorkesterissa.

jousikvartetti
Meri-Lapin jousikvartetin harjoitukset Kemin Pirtillä
Meri-Lapin jousikvartetti esiintyy säännöllisesti sen toimintaa rahoittavissa kunnissa Kemissä, Torniossa, Tervolassa ja Simossa. Kuva harjoituksista vuodelta 2018.Kati Siponmaa / Yle

Kemin kaupunki selvittää Meri-Lapin jousikvartetin rahoitusta.

Kvartetin toimintaa suunnitellaan jatkettavan, kaupunginorkesteri puolestaan on lakkautusuhan alla.

Kaupunginorkesterin ylläpitäjänä Kemi on pyytänyt opetus- ja kulttuuriministeriöltä tiedon siitä, saako kvartetti edelleen valtionosuutta, jos kaupunginorkesterin toiminta säästösyistä lakkautetaan. Ministeriö puolestaan haluaa kaupungilta selvityksen kvartetin toiminnasta ja kokoonpanosta.

Ministeriö on tähän asti myöntänyt rahaa sekä kaupunginorkesterille että jousikvartetille, jonka jäsenet ovat myös päätoimisia soittajia kaupunginorkesterissa.

Valtion rahaa on myönnetty yhteensä kymmenen henkilötyövuoden verran eli noin 188 000 euroa. Kaupunginorkesterin kokonaiskustannukset ovat olleet 340 000 euroa.

Jos Kemin kaupunginorkesterin toiminta lakkautetaan ja jousikvartetti jatkaa, se tarkoittaa, että valtionosuusrahat vähenevät neljän henkilötyövuoden verran.

Kemin kulttuuriosaston johtaja Kari Silvennoinen sanoo, että jousikvartetin rahoitustarve perustuu kuuteen henkilötyövuoteen eli neljän muusikon, yhden intendentin ja yhden hallintotyöntekijän työpanokseen. Silvennoisen mukaan tämä kokoonpano täyttää valtionosuuden saamisen edellytykset.

Meri-Lapin jousikvartetin vuotuiset menot ovat Silvennoisen mukaan 229 000 euroa. Tuloja on noin 99 000 euroa, jossa ovat mukana kuntien rahoitusosuudet, lipputulot ja tilausesiintymisistä saadut tulot. Nettokulusta eli 130 000 eurosta valtion rahoitus kattaisi reilut 100 000.

Alueen kunnista Kemi, Tornio, Simo ja Tervola rahoittavat jousikvartetin toimintaa.

Ministeriön kantaa valtionosuuksista odotetaan lähiaikoina.

Lisää aiheesta:

5-vuotiaasta viulua soittanut Elsa Hasu haluaa ammattimuusikoksi: Kemin kaupunginorkesterin lakkautus näkyisi myös musiikkiopistossa

Kulttuuriväki puolustaa Kemin kaupunginorkesteria – lakkauttaminen tekisi loven myös Meri-Lapin musiikkiopetukseen

Yhteislautakunta: Kemin kaupunginorkesteria ei pidä lakkauttaa – toimintaa voi sovittaa talousahdingon vuoksi

Kemin kaupunki etsii kuumeisesti säästöjä - nyt mietitään kaupunginorkesterin lakkauttamista

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi