Hyppää sisältöön

Sri Lankan hallitus hajoaa, uudeksi pääministeriksi vasta valitun presidentin veli

Ihmisoikeusjärjestöt syyttäneet veljeksiä sotarikoksista

Gotabhaya Rajapaksa (keskellä) ja hänen veljensä Mahinda Rajapaksa (oik.) allekirjoittivat YK:n sotarikostutkintaa vastustavan adressin vuonna 2016. Kuva: AOP

Sri Lankan pääministeri ilmoitti keskiviikkona jättävänsä tehtävänsä. Tuore presidentti Gotabhaya Rajapaksa aikoo nimittää uudeksi pääministeriksi veljensä Mahinda Rajapaksan, kertoi hallinnon edustaja uutistoimisto AFP:lle. Hänen mukaansa uusi pääministeri astuu tehtäväänsä pian sen jälkeen, kun väistyvä pääministeri jättää tehtävänsä.

Puheessaan väistyvä pääministeri Ranil Wickremesinghe kertoi ilmoittaneensa presidentille jättävänsä tehtävänsä torstaina.

Gotabhaya Rajapaksa rökitti äänestyksessä Wickremesinghen puolueen ehdokkaan Sajith Premadasan. Pian vaalitappion jälkeen ainakin kymmenen ministeriä jätti tehtävänsä.

Gotabhaya Rajapaksa on maan entinen puolustusministeri sekä aiemman presidentin ja tulevan pääministerin pikkuveli. 70-vuotias Rajapaksa sai lauantaina äänistä hieman yli 52 prosenttia.

Nykyinen parlamentti valittiin viisivuotiselle kaudelleen vuoden 2015 elokuussa. Uuden johdon ei ole mahdollista hajottaa parlamenttia ennen ensi maaliskuuta, jolloin parlamenttikauden päättymiseen on aikaa enää kuusi kuukautta. Päättäjät voisivat kuitenkin vaatia ennenaikaisia vaaleja enemmistöpäätöksellä.

Ihmisoikeusjärjestöt syyttäneet veljeksiä sotarikoksista

Tuleva pääministeri Mahinda Rajapaksa toimi Sri Lankan presidenttinä vuosina 2005–2015.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat syyttäneet veljeksiä sotarikoksista Sri Lankan liki 40-vuotisen sisällissodan loppuvaiheessa. Monille srilankalaisille he ovat kuitenkin sankareita, koska heidän johdollaan armeija murskasi tamilisissien kapinan.

Saarivaltion muslimivähemmistö on pelännyt, että Rajapaksan vaalivoitto ajaa heidät entistä ahtaammalle.

Pääministeri Wickremesinghe lupasi valtaan noustessaan viedä oikeuteen ne aiemman hallinnon jäsenet, joita on syytetty korruptiosta ja jopa murhista. Hän ei kuitenkaan onnistunut tässä. Sen sijaan häntä itseään syytettiin ystäviensä suosimisesta ja epäpätevyydestä. Hänet yhdistettiin myös useisiin rahoitusskandaaleihin.

Lue lisää: