1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Postilakko

Postilakon neuvottelut aivan takalukossa – valtakunnansovittelija ei antanut sovintoehdotusta, uusia tukitoimia voimaan torstaina

Suomen merimiesunioni laajensi tukitoimiaan varhain torstaiaamuna.

Postilakko
Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala ei jättänyt keskiviikkona uutta sovintoehdotusta postilakon ratkaisemiseksi..
Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala ei jättänyt keskiviikkona uutta sovintoehdotusta postilakon ratkaisemiseksi..Lehtikuva

Postilakon sovittelu on yhä enemmän umpisolmussa, ja lakot ja tukitoimet jatkuvat.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala ei keskiviikkona jättänyt uutta sovintoehdotusta työriitaan eikä myöskään uusia tapaamisia osapuolten välille ole sovittu.

Aikaisin torstaiaamuna Suomen merimiesunioni otti käyttöön uusia tukitoimia. Aamukuudesta alkaen ulkomaanliikenteessä olevien alusten autokansille ei enää oteta rekkoja, säiliöautoja tai irtoperiä. Henkilö- ja linja-autoja kuljetetaan autokansilla edelleen.

Jo aiemmin viikolla merimiesunioni lopetti Postin kuljetusten ottamisen aluksilleen. Uutena toimena merimiesunionin jäänmurtajilla ja jäänmurtotehtävissä työskentelevät jäsenet eivät seuraa alusten mukana merelle.

Torstaina myös Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton (AKT) ja Ilmailualan unionin (IAU) tukitoimet jatkuvat. AKT:lla on voimassa ylityö- ja työvuorojen vaihtokielto, ja IAU:n jäsenet ovat keskeyttäneet postinkäsittelyn lentoasemilla.

Lue lisää, miten tukilakot kehittyvät tällä ja ensi viikolla:

Paine kasvaa päivä päivältä Postin työriidan tukilakoissa – katso tästä kaikki lakkoon liittyvät alat

Riidan osapuolet Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ja Palvelualojen työnantajat Palta yrittivät keskiviikkona sovitella työriitaansa valtakunnansovittelijan toimistolla iltamyöhään, mutta ratkaisua ei pitkistä neuvotteluista huolimatta saatu aikaiseksi.

PAU kertoi asiasta myös Twitterissä myöhään keskiviikkoiltana.

Piekkalan mukaan työriidan sovittelua vaikeuttaa edelleen eniten Postin noin 700 pakettilajittelijan työehtosopimuksen vaihtamista koskeva kiista. Lajittelijat siirtyivät toisen työehtosopimuksen piiriin tämän kuun alusta.

Uudessa sopimuksessa työnantajapuolta edustaa Medialiitto ja työntekijöitä Teollisuusliitto. PAU:n tavoitteena on saada pakettilajittelijat takaisin nyt neuvoteltavaan työsopimukseen.

Piekkala kuvaa neuvottelutilannetta dramaattiseksi.

– Näyttää, että tulppana on tämä kysymys näistä 700:sta pakettilajittelijasta, joiden osalta ei ole löytynyt minkäänlaista ratkaisua. Muilta osin kyllä on käyty tekstejä läpi ja edetty hyvässä hengessä, Piekkala sanoi Ylelle sovittelukokouksen jälkeen.

– Nyt jäädään odottamaan, miten tilanne kehittyy.

Tunnelma kymmentuntisten neuvottelujen jälkeen oli silminnähden turhautunut. Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto kommentoi, että olisi kaikkien etu, että kiista saataisiin jo selvitettyä.

Aarton mukaan Palta on valmis palaamaan neuvottelupöytään heti kun valtakunnansovittelija kutsuu.

– Mutta itse näen niin, että koska meidän sopimus on periaatteessa kasassa, niin tämän esteen osalta minkä PAU on sopimuksen tekemiselle asettanut, pitäisi tapahtua jotain. Ihan turha täällä on vain istuskella, jos todetaan että sopimusta ei haluta tehdä vaikka se on käytännössä valmis, Aarto sanoi.

PAUn puheenjohtajan Heidi Niemisen mukaan neuvotteluissa on onnistuttu löytämään sopua "joissakin asioissa". Hänen mukaansa muutama iso asia on vielä auki. Isoin niistä on pakettilajittelijoiden tilanne.

– Avaimet ratkaisuun on Postin hallituksella. Heillä ei ole ollut kiinnostusta ratkaista tätä asiaa, Nieminen kommentoi Ylelle.

– Tukilakkojen osalta tilanne on se, että heillä ei ole mitään omaa siinä kiinni eli he pystyvät pysymään kannassaan.

Niemisen mukaan pattitilanteessa ei ole mitään kummempaa draamaa.

– Ainoa asia mikä tekee tästä erikoisen on se, että Postin hallitus on päättänyt halpuuttaa yhden ammattiryhmän palkat.

– Nämä ihmiset ovat matalapalkka-alalla, joten koemme että on ammattiyhdistysliikkeen velvollisuus puolustaa näitä ihmisiä, Nieminen sanoi.

Piekkala jätti edellisen sovintoehdotuksen osapuolille tiistaina. PAU kuitenkin hylkäsi ehdotuksen myöhemmin päivällä, koska siihen oli listattu PAUn mukaan työehtojen heikennyksiä, joita se ei voinut hyväksyä.

Lue myös:

Postilakon sovittelu jatkuu – PAUn Nieminen pitää Postin johdon väitteitä väärinä, ministeri Paatero ei kommentoi tilannetta

Postin lakko pitkittyy ja kärjistyy: Työtaistelu uhkaa jo lentokenttiä ja pääkaupunkiseudun busseja – 5 ydinkohtaa lakon syistä ja seurauksista

Lue seuraavaksi