Rovaniemen krematoriolle ympäristölupa

Krematorion lähellä ei ole asuinrakennuksia.

polttohautaus
Arkku siirtymässä uuniin Oulun krematoriossa.
Krematorioon rakennetaan yksi tuhkausuuni, jolla arvioidaan tehtävän 200-300 tuhkausta vuodessa. Kuvituskuva.Timo Nykyri / Yle

Rovaniemen Tavivaaraan suunniteltu krematorio on saanut ympäristöluvan. Rovaniemen ympäristölautakunta päätti asiasta keskiviikkona.

Krematorio aiotaan rakentaa seurakunnan omistamalle tontille, jolla sijaitsevat myös hautausmaa sekä siunauskappeli. Alue on varattu maakuntakaavassa maa- ja metsätalouden käyttöön. Aluetta ei ole asema- tai yleiskaavoitettu.

Tavivaara on luokiteltu paikallisesti arvokkaaksi harjualueeksi ja vedenhankintaan soveltuvaksi pohjavesialueeksi. Alueen lähiympäristössä ei ole muita tiedossa olevia arvokkaita luonto- tai kulttuurikohteita.

Lähimmät asuinrakennukset ovat noin kolmen kilometrin etäisyydellä suunnitellusta krematoriosta ja lähin loma-asunto alle kilometrin päässä. Lähimpiin luonnonsuojelualueisiin on matkaa reilut neljä kilometriä.

Krematorioon rakennetaan yksi tuhkausuuni, jolla arvioidaan tehtävän 200-300 tuhkausta vuodessa. Poltossa syntyvät savukaasut kuumennetaan korkeaan lämpötilaan ja johdetaan ulkoilmaan yhdeksän metrisen savupiipun kautta.

Lue lisää:

Markkinaoikeus kumosi Rovaniemen seurakunnan päätöksen krematorion tuhkauslaitteiston hankinnasta

Rovaniemen krematorio tulee todella tarpeeseen – Oulussa tuhkaamista voi joutua odottelemaan jopa kuukauden

Hautausala miettii nyt ympäristökysymyksiä – krematorioille haluttaisiin yhtenäiset päästörajat

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).