Suurin osa omaishoitajista ei nosta tukia Kainuussa – "Tässä on kahden kerroksen väkeä"

Yhdistystoiminta on Kainuussa vireää, mutta sitä eniten tarvitsevat jäävät usein sen ulkopuolelle.

omaishoito
Ikääntyvä nainen koskettaa puolisonsa kättä.
Kainuussa on tuhansia ihmisiä, jotka toimivat läheisen omaishoitajana. ilman tukia. Kuvituskuva. Riitta Weijola/Vastavalo

Kainuussa läheskään kaikki omaishoitajat eivät nosta heille kuuluvia tukia.

Kainuun omaishoitajat ja läheiset ry:n toiminnanvastaava Aila Tartia-Jalonen kertoo, että Kainuussa on noin 1 400 sopimusomaishoitajaa, mutta todellinen omaishoitajien lukumäärä on lähempänä viittä tuhatta.

Suurin osa jättää siis nostamatta omaishoitajille kuuluvia tukia. Syitä vähäisiin sopimusmääriin voi vain arvailla.

– Moni ei ehkä halua sitoutua omaishoitajuuteen. Voi olla, että tässä on mukana myös kainuulaista ajattelua, että tullaan toimeen omillaan: "eikä me mitään tukia tarvita".

Tartia-Jalosen mukaan omaishoitajien yhdistystoiminta on Kainuussa suhteellisen vireää, mutta siinä piilee ongelma. Jotkut omaishoitajat ovat tilanteessa, jossa hoidettavaa ei voi jättää yksin. Eli niillä joilla omaishoitajuus on raskainta, ja ehkä suurempi tarve virkistystoiminnalle, eivät ehdi siihen osallistua.

– Toisaalta niillä ihmisillä, jotka voivat jättää hoidettavan pariksi tunniksi yksin, menee Kainuussa hyvin. Tässä on kahden kerroksen väkeä. On tuhannen taalan kysymys, että miten saisimme sellaista toimintaa, johon saisi mukaan myös kotiin jääviä.

Omaishoitajille ei ole Tartia-Jalosen mukaan Kainuussa toimivaa sijaisjärjestelmää.

– Yhdistystoiminnassa on mukana joitakin ihmisiä, jotka ovat ilmoittautuneet vapaaehtoisiksi sijaistamaan omaishoitajia esimerkiksi ikka siksi aikaa, että pystyvät osallistumaan yhdistyksen toimintaan. Näitä vapaaehtoisia tarvittaisiin enemmän.

Kajaanissa vietetään torstaina 21. marraskuuta omaishoitajien maakuntapäivää.

– Maakuntapäivä tuo omaishoitajuutta esiin. Se on myös sisällöllisesti mielenkiintoinen. Tämä on omaishoitajien profiilin nostamista, Tartia-Jalonen sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)