Hyppää sisältöön

Muistatko tämän Walesin tragedian 53 vuoden takaa? Moni tutustuu Aberfanin onnettomuuteen vasta menestyssarja The Crownin avulla

Kuningatar Elisabet II on saanut paljon kritiikkiä siitä, ettei hän saapunut heti onnettomuuspaikalle vuonna 1966.

Hiilikaivoksen jätevyöry peitti alleen Aberfanin kylän alakoulun. Uhreja etsittiin ainakin viikon ajan. Kuva: Mary Evans Picture Library / Lehtikuva

Perjantaiaamu, kello piirun yli yhdeksän.

Eteläisessä Walesissa sijaitsevan Aberfanin kaivoskylän alakoululaiset ovat aloittamassa viimeistä koulupäiväänsä ennen lomaa. Ilmoille kajahtaa tuttuun tapaan virsi All Things Bright and Beautiful, vapaasti suomentaen Kaikki valoisa ja kaunis.

Sitten kuuluu lähestyvä ääni, jota on kuvailtu paukkuvaksi jylinäksi. Alakoululaiset eivät heti ymmärrä, mitä heille seuraavaksi tapahtuu.

Aberfanin hiilikaivoksen jättimäiset jätekasat ovat romahtaneet ja vyöryvät vuorenrinnettä pitkin kylään. Jätevyöry imaisee alleen rinteessä olevia asumuksia ja peittää hetkessä myös osan Pantglasin alakoulua.

Oppilaat hautautuvat elävältä maanvyöryn alle. Myöhemmin tiedetään, että yhteensä 144 ihmistä sai surmansa. Heistä 116 oli lapsia.

– Kuulin itkua ja huutoa. Kun aikaa kului, ne hiljenivät hiljenemistään, kun lapset kuolivat, turmasta pelastautunut Jeff Edwards kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC: (siirryt toiseen palveluun)n haastattelussa.

Edwards itse haukkoi henkeään vyöryn alla noin puolitoista tuntia. Hänestä tuli BBC:n mukaan viimeinen turmasta pelastettu lapsi, vaikka kylän kaivamista jatkettiin vielä viikko onnettomuuden jälkeen.

Kuningatar Elisabet II teki vierailunsa Aberfaniin kahdeksan päivää onnettomuuden jälkeen. Kuva: Mary Evans Picture Library / Lehtikuva

Surun ja epäuskon rinnalle nousi pian raivo, jonka kohteena olivat Britannian hallinto ja kaivostoimintaa kylässä pyörittänyt kansallinen hiilineuvosto National Coal Board.

Aberfanin asukkaat olivat jo pitkään olleet huolestuneita rinteelle kasaantuneesta jätevuoresta. Kyläläiset olivat aiemmin lähettäneet neuvostolle jopa kirjeitä, joissa he kertoivat olevansa huolissaan Pantglasin koulua uhkaavista jätekasoista ja kasojen alla olevasta lähteestä.

Hiilineuvoston kerrotaan syyttäneen onnettomuudesta rankkasateita ja vähättelevän omaa osuuttaan onnettomuuteen, vaikka jätekasat olivat huomattavasti korkeampia kuin oli sallittu.

Britannian parlamentin ylähuone totesi tutkimusten jälkeen raportissaan, (siirryt toiseen palveluun) että kansallinen hiilineuvosto on suurilta osin syyllinen Aberfanin turmaan.

The Oprah Magazinen (siirryt toiseen palveluun)mukaan hiilineuvosto kuitenkin kielsi edelleen osuutensa ja muun muassa kieltäytyi siivoamasta rinteeseen jäljelle jääneitä kaivosjätekasoja omaan piikkiinsä. Lopulta jätekasojen hävittäminen jouduttiin maksamaan Aberfanin katastrofirahastosta.

Kuulin itkua ja huutoa. Kun aikaa kului, ne hiljenivät hiljenemistään, kun lapset kuolivat.

turmasta pelastautunut Jeff Edwards BBC:lle

Perjantaista 21. lokakuuta tuli musta päivä, jonka kerrotaan jääneen elävästi myös Britannian hovin mieleen. Prinssi Philip vieraili onnettomuuspaikalla jo seuraavana päivänä, mutta kansa närkästyi, kun itse hovin pää loisti poissaolollaan.

Kuningatar Elisabet II:n kerrotaan neuvonantajien ohjeista huolimatta viivytelleen onnettomuuspaikalla näyttäymistä, koska hän ei halunnut vaikeuttaa pelastustöitä. Kansa ja media tulkitsivat kuningattaren viivyttelyn ylimielisyytenä ja välinpitämättömyytenä.

Lopulta kuningatar saapui Aberfaniin kahdeksan päivää onnettomuuden jälkeen ja on vieraillut paikalla useamman kerran myös sen jälkeen. Hovin lähipiirin kerrotaan todenneen, että onnettomuuden jälkeinen viivyttely vaivaa edelleen kuningatarta.

Moni tutustui Aberfanin tapahtumiin The Crown-sarjan myötä. Sarjan kuvauksissa kulkue suuntaa hautajaisiin, jossa haudattiin kymmeniä lapsia. Kuva: WENN.com / AOP

Aberfanin tapahtumat saivat aikanaan paljon julkisuutta.

Ne ovat nousseet uudelleen pinnalle, kun Netflixin alkuperäissarja The Crownin kolmas tuotantokausi ilmestyi suoratoistopalveluun. Kauden kolmannessa jaksossa käsitellään tragediaa.

Moni nuori katsoja on kertonut, ettei tiennyt tapahtumista ennen sarjan katsomista.

– Minua nolottaa sanoa, että ennen kuin katsoin The Crownia, en ollut kuullut tästä tragediasta. Nyt se on ainoa asia, jota pystyn miettimään, Twitter-käyttäjä Rachel Ballard sanailee tviitissään.

Lue lisää Aberfanin onnettomuudesta englanniksi: