1. yle.fi
  2. Uutiset

Talvivaara-pomot pettyneitä, kun korkein oikeus piti heidän tuomionsa voimassa – syyttäjä: "Näin tässä pitikin käydä"

Pekka Perän ja Lassi Lammassaaren edustajat kuitenkin nostavat esiin, että tuomioon sisältyi eriäviä mielipiteitä.

Talvivaara
Pekka Perä oikeussalissa
Pekka Perä Rovaniemen hovioikeudessa vuonna 2018. Niko Mannonen / Yle

Talvivaaran entisen johtajat ovat pettyneitä korkeimman oikeuden päätökseen olla muuttamatta Talvivaara-tapauksen ympäristörikostuomioita.

– Kyseessä on ollut pitkä, useita vuosia kestänyt oikeudenkäynti, ja nyt tähän saatiin ratkaisu. Olemme kuitenkin tähän lopputulokseen pettyneitä, sanoo entistä toimitusjohtajaa Pekka Perää edustava asianajaja Markus Kokko.

Oikeutta kaivosyhtiön ympäristörikoksista on käyty vuodesta 2015 alkaen.

Myös entistä tuotantojohtajaa Lassi Lammassaarta edustava Tero Kovanen on samoilla linjoilla.

– Luonnollisesti päämies on pettynyt lopputulokseen. Olemme tyytyväisiä siihen, että asia tuli nyt huolellisesti arvioitua.

Vastaajat kuitenkin nostavat esiin, että tuomioon sisältyi eriäviä mielipiteitä.

KKO oli päätynyt ratkaisuun äänin 3–2. Ratkaisu oli erilainen kuin esitys. Sen mukaan rikoksen tunnusmerkistö ei olisi täyttynyt, kun ympäristöluvassa ei ollut asetettu tarkkoja päästöarvoja ympäristölle haitallisille aineille.

Pekka Perä.
Pekka Perä hovioikeudessa.Sauli Antikainen / Yle
Harri Natunen ja asianajaja Mikko Erkkilä hovioikeudessa 18.10.2017.
Harri Natunen ja taustalla asianajaja Mikko Erkkilä hovioikeudessa 18.10.2017.Tiina-Leena Kurki / Yle

Tapauksen toinen syyttäjä Heikki Ylisirniö sanoo, että päätös oli odotettu.

– Tässä ei ollut mitään yllättävää. Näin tässä pitikin käydä. Olen tyytyväinen. Olisi kummallisempaa, jos jotain olisi muuttunut.

Myös Oulun syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä Kimmo Vakkala on tyytyväinen tuomioon. Hänen mukaansa tilanne olisi ollut kestämätön, jos asiaa olisi tulkittu siten, miten puolustus väitti.

Vakkala korostaa sitä, että jos teot olisivat tahallisesti tehtyjä olisivat syyttäjät vaatineet kovempia rangaistuksia.

Myöskään Pekka Perä tai Lassi Lammassaari eivät itse kommentoi ratkaisua.

Korkein oikeus päätti myös, että toinen entinen Talvivaaran toimitusjohtaja Harri Natunen ei saanut valituslupaa KKO:lta. Natunen tai hänen asianajajansa eivät halua kommentoida päätöstä.

Tuomiot sakoista 6 kuukauden ehdolliseen

Korkein oikeus (KKO) ei siis äänestyspäätöksellä muuttanut Rovaniemen hovioikeuden ratkaisun lopputulosta Talvivaaran ympäristörikosjutussa.

Asiassa oli kysymys Talvivaaran kaivostoiminnan käynnistymisen jälkeen kaivoksen jätevedessä ilmenneistä ympäristölle haitallisen korkeista määristä natriumia, sulfaattia ja mangaania. Kyseisten ympäristölle haitallisten aineiden päästöt olivat olleet jopa satakertaiset yhtiön ympäristölupahakemuksessa ilmoittamiin tietoihin nähden.

Entinen toimitusjohtaja Pekka Perä tuomittiin törkeästä ympäristön turmelemisesta ja entinen kaivoksen johtaja Lassi Lammassaari ympäristön turmelemisesta.

KKO oli myöntänyt Talvivaara Sotkamo Oy:n toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana toimineelle Pekka Perälle ja yhtiön tuotantojohtajana toimineelle Lassi Lammassaarelle rajoitetun valitusluvan ympäristön turmelemista koskevan rangaistussäännöksen tulkinnasta.

Se tulkitsi, täyttyykö rikostunnusmerkistö tilanteessa, jossa kaivoksen jätevesipäästöissä on ollut ympäristölle haitallisia aineita huomattavasti enemmän kuin kaivoksen ympäristölupahakemuksessa oli arvioitu mutta ympäristöluvassa ei kuitenkaan ollut asetettu kyseisille aineille tarkkoja päästörajoja.

Rovaniemen hovioikeuden jo aiemmin antaman tuomion mukaan Talvivaara-yhtiön toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana toiminut Pekka Perä syyllistyi törkeään ympäristön turmelemiseen 5.5.2006–7.4.2013. Hovi langetti Perälle kuuden kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen.

Syksystä 2012 noin seitsemän kuukautta yhtiön toimitusjohtajana toiminut Harri Natunen sai hovissa ympäristön turmelemisesta 100 päiväsakkoa. Hovioikeuden mukaan Natusen rikoksentekoaika oli 28.9.2012–7.4.2013.

Kaivoksen johtajana toiminut Lassi Lammassaarelle tuomittiin hovioikeudessa 60 päiväsakkoa ympäristön turmelemisesta 5.5.2006–31.3.2011 välisestä ajasta.

Grafiikka kertoo pähkinänkuoressa oikeusjuttuun johtaneet vaiheet.

Talvivaaran aikajana / Yle
Henry Lämsä / Yle

Juttuun lisätty Oulun syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä Kimmo Vakkalan kommentit 21.11.2019 kello 12.12.

Lue seuraavaksi