KKV: Autokoulut pyörittivät hintakartellia – seuraamusmaksu satoja tuhansia

Yhteensä seuraamusmaksut ovat noin 300 000 euroa. Suurin yksittäinen maksu on 61 200 euroa.

kartellit
Valkoinen kolmio ajo-opetusautossa.
Rolf Granqvist / Yle

Kilpailu- ja kuluttajavirasto esittää Uudenmaan Autokouluyhdistykselle ja kahdeksalle autokoululle isoja seuraamusmaksuja hintakartellista ja hintasuosituksista.

Seuraamusmaksuista päättää Markkinaoikeus.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) mukaan hintakartelliin osallistuneet (siirryt toiseen palveluun) olivat yhdessä esittäneet B-korttiopetuksen hintojen korottamista.

Korotusta esittivät Uudenmaan Autokouluhdistyksen (siirryt toiseen palveluun) hallituksessa edustettuina olleet kuusi autokoulua. Lisäksi Porvoossa aloittaneiden autokoulujen olisi pitänyt ehdotuksen mukaan korottaa hintoja, jotta vanhojen toimijoiden ei olisi pitänyt laskea hintojaan.

KKV:n mukaan kolme porvoolaista autokoulua nosti B-korttiopetuksen hintaa 600 eurolla tammikuussa 2013. Kun Porvoossa aloitti kaksi uutta autokoulua syksyllä 2014, yrittivät kolme vanhaa toimijaa saada uudet toimijat nostamaan B-kortin perusopetuksen hintaa 300–400 eurolla.

– Meillä ei ihan tarkkaa tietoa ole siitä, kuinka monta asiakasta, kuinka monta tutkintoa kartellin kestäessä näissä kolmessa porvoolaisessa autokoulussa on suoritettu, mutta puhutaan ainakin sadoista ellei yli tuhannesta, sanoo johtaja Maarit Taurula KKV:stä.

Maarit Taurula ja Kirsi Leivo
Kilpailu- ja kuluttajaviraston pääjohtaja Kirsi Leivo (oik.) ja johtaja Maarit Taurula kertovat autokoulujen hintakartellista.Stina Brännare / Yle

KKV:n mukaan hintakartelli alkoi Porvoossa tammikuussa 2013 ja päättyi aikaisintaan syksyllä 2014. Autokouluyhdistyksen hintasuositusten KKV katsoo alkaneen jo keväällä 2012 ja päättyneen syksyllä 2015.

Uudenmaan autokouluyhdistyksen hintasuositukset saattoivat nostaa hintoja muuallakin kuin Porvoossa.

– Hintasuosituksella on todennäköisesti ollut vaikutuksia muuallakin kuin näiden toimijoiden kesken. Hintasuositus tyypillisesti toimii niin, että se nostaa hintoja laajemmalla aluella. Ainakin Uudellamaalla ja mahdollisesti laajemminkin Suomen valtakunnassa, sanoo Taurula.

Näiden toimien takia KKV esittää seuraamusmaksuja hintasuosituksista tai hintakartellista kahdeksalle autokoululle ja Uudenmaan Autokouluyhdistykselle. Pienin summa on 6 881,84 euroa ja suurin 61 200 euroa. Uudenmaan Autokouluyhdistys ry:lle esitetään 12 251,60 euron maksua.

Liitteineen liki 100-sivuisen (siirryt toiseen palveluun) päätöksen juuri eteensä saanut Uudenmaan Autokouluyhdistyksen puheenjohtaja Helen Högström ei vielä tässä vaiheessa pysty asiaa tarkemmin kommentoimaan.

– Mutta kyllä näkemyksemme poikkeaa KKV:n näkemyksestä, Högström sanoo.

– Perehdymme tähän ja sen mukaisesti sitten mahdollisesti pohdimme jatkotoimenpiteitä. Tietysti myös pitäisi antaa Markkinaoikeudelle työrauha, Högström kertoo Ylelle.

KKV: Sanktioita olisi syytä korottaa

Kilpailu- ja kuluttajaviraston pääjohtaja Kirsi Leivo on huolissaan kilpailullisuudesta Suomessa. Siitä kertovat lisääntyneet kartelliepäilyt.

– Meidän vaikutelma on se, että Suomessa on paljon epäilyjä kartelleista, jotka ovat tulleet meidän tietoon vuosien varrella. Lisäksi on muunlaista yhteistoimintaa, toimialayhdistysten suosituksia, jotka saattavat heikentää kilpailua kuluttajien haitaksi.

Yleisesti sanktioiden tasoa olisi syytä korottaa, sanoo pääjohtaja.

– Meillä pitäisi olla samantyyppinen sanktiosysteemi kuin EU-komissiolla on. Siellä on sakkosuuntaviivat, jotka asettavat sanktiotason niin korkealle, että se aidosti ennaltaehkäisee kartelleja.

Pienten yritysten seuraamusmaksujen osalta Suomi on EU:n linjoilla.

Kuluttajat voivat saada korvausta menetyksistään, mutta se edellyttää kannetta käräjäikeuteen tai kuluttaja-asiamiehen ryhmäkannetta.

Tarkennus neljänteen kappaleeseen. Porvoon uudet autokoulut aloittivat syksyllä 2014.