Yhdysvaltain joulupadat ovat kattiloita, ja nyt niiden kyljessä on älysiru

Iso pata Liverpoolin satamassa 1800-luvun lopussa antoi idean maailman kuuluisimpaan hyväntekeväisyyskeräykseen.

tiede
Tiedeuutisten joulukalenteri-kuvituskuva
Hilppa Hyrkäs / Yle

Kun Pelastusarmeijan joulupadat tänään perjantaina ilmestyvät kadunkulmiin, harva tullee ajatelleeksi, että nekin ovat amerikkalainen tulokas joulutapojemme joukossa.

Yhdysvalloissa pata on kattila, ja perinteen olennainen lisä on tarmokas kellon kilistely, jolla havahdutetaan ohikulkijoita avaamaan kukkaroitaan. Kattilat myös otetaan varastoista aiemmin kuin Suomen padat (siirryt toiseen palveluun), jo kiitospäiväksi eli marraskuun lopussa.

Keräysperinne alkoi Yhdysvalloissa vuonna 1891, ja Suomessakin sillä on ikää vain vajaat kaksi vuosikymmentä vähemmän. Tänä vuonna Suomessa on 120 pataa 25 paikkakunnalla.

Yhdysvaltain Pelastusarmeija kutsuu verkkosivullaan (siirryt toiseen palveluun) punaisia kattiloitaan "joulun sotajoukoiksi", joita menestyksekkäämpiä hyväntekeväisyyskeräyksiä maailmassa ei juuri ole – eikä ainakaan näkyvämpiä.

Yhdysvaltalaisten jouluelokuvien joukosta olisi oikein etsimällä etsittävä sellaista, jossa ei vilahda kirkkaanpunainen keräyskattila.

Digitaalinen joulukattila täyttyy heikosti

Viime vuonna joulukattilakeräykseen annettiin noin 434 miljoonaa dollaria eli noin 392 miljoonaa euroa. Suomessa Pelastusarmeijalla oli viime vuonna tavoitteena miljoona euroa, ja siinä onnistuttiin.

Rahojen sujauttaminen juuri kattilaan näyttää olevan olennainen osa monen yhdysvaltalaisen jouluperinteitä, sillä digitaalisten lahjoitusten osuus keräyksen tuotosta oli viime vuonna euroissa alle 32 miljoonaa.

Britanniassa käteislahjoitusten painoarvoa on tutkittukin. Hyväntekeväisyysjärjestöjen yhteiselimen CAF:n (siirryt toiseen palveluun) viimevuotisen selvityksen mukaan tilanne ei ole muuttumassa, vaikka sukupolvet vaihtuvat.

Nuoret, tutkimuksessa 16–24-vuotiaat, kertoivat lahjoittavansa juuri käteistä jopa selvästi useammin kuin ihmiset keskimäärin. Kun 55 prosenttia väestöstä antoi keräyksiin käteistä, nuorista niin teki 63 prosenttia.

"Käteisen" lahjoittamiseen uusia konsteja

Britannian valtiovarainministeriö ennusti kolme vuotta sitten, että käteislahjoitukset puolittuvat vuoteen 2026 mennessä.

CAF kuitenkin kertoo, ettei trendi ole ainakaan vielä alkanut: vuonna 2008 käteisen lahjoittajia oli 48 prosenttia, viime vuonna siis seitsemän prosenttiyksikköä enemmän.

Yhdysvalloissa hyväntekeväisyyteen lahjoitettujen dollareiden ja senttien kokonaismäärä on kuitenkin ollut viime vuodet 1–2 prosentin laskussa. Tuo ongelma koskee myös Pelastusarmeijaa.

Tänä vuonna on ensi kertaa valtakunnallisesti käytössä uusi konsti siihen pulmaan, että lahjoitus jää tekemättä käteisen puutteessa.

Kattiloiden kyljessä on älysiru tai QR-koodi, joka lukaisee lahjoituksen, kun sille vilauttaa puhelinta.

Tunti kattilakeräystä tuottaa perheelle viikon ruoat

Vaikka keräyksen aloittaja oli Yhdysvaltain Pelastusarmeijan kapteeni Joseph McFee, niin keräyksen idean antanut iso pata oli eglantilainen. McFee oli merimiesvuosinaan sattunut näkemään, miten sellaiseen pyydettiin ohikulkijoiden pennosia Liverpoolin satamassa.

McFee muisti padan miettiessään, millä rahoilla Pelastusarmeija voisi tarjota jouluruokaa San Franciscon köyhille. Jo seuraavana päivänä hänellä oli viranomaisten lupa "panna pata porisemaan", kuten hän kirjoitti mainoslauseeksi kylttiinsä.

Oaklandin lauttaterminaalin viereen pystytetty pata täytti McFeen tavoitteen: hän pystyi maksamaan jouluaterian tuhannelle varattomalle ihmiselle.

Padat yleistyivät länsirannikolla nopeasti, ja kun McFeetä auttaneet Pelastusarmeijan upseerit muuttivat itärannikolle, he alkoivat levittää pata-aatetta myös siellä. New Yorkissa kertyi vuonna 1901 niin paljon rahaa, että Madison Square Gardenin valtava halli täyttyi joulupöydistä.

Tunnin mittainen rupeama joulukellon kilistelyä punaisen kattilan vieressä tuottaa nykyisin keskimäärin 30 dollaria, kertoo Yhdysvaltain Pelastusarmeija. Se laskee tuon 27 euron kokoisen summan riittävän nelihenkisen perheen viikon peruselintarvikkeisiin.

Kaikkiaan joulukattiloista ammenetaan Yhdysvalloissa vuoden mittaan apua yli 23 miljoonalle ihmiselle.

Juttu on osa Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan tiedeuutisten joulukalenteria. Julkaisemme päivittäin tiedeuutisen, joka liittyy tähän vuodenaikaan – suoraan tai ainakin mutkan kautta. Viimeinen luukku aukeaa jouluaattona.

Aiemmat luukut:

12.Silmiesi väri saattaa vaikuttaa kaamosmasennukseen

11. Puistokävely saa somen käyttäjät yhtä hyvälle tuulelle kuin joulu

10. Kolme ihmistä on viettänyt joulun Kuun kupeessa

9. Piparkakkuhan on suorastaan terveystuote

8. Musiikin professorin tekemästä täydellisestä joululaulusta ei kumma kyllä tullut hittiä

7.Vaikka Maa oli suuri lumipallo, merissä sinnitteli alkeellista elämää

6. Yli kolmasosa aikuisista toivoo, että voisi yhä uskoa joulupukkiin

5. Onko Betlehemin tähdelle tieteellinen selitys?

4. Yhdysvaltain joulu täyttää 480 vuotta

3. Kaikki lumihiutaleet eivät olekaan erilaisia

2. Mitä yhteistä on joulukuusella ja dinosauruksella?

1. Ystävän joululahjan paketoinnissa ei kannata olla turhan tarkka, neuvoo tutkimus