1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pieksämäki

Yksityisten lelukauppojen määrä vähentynyt – Pieksämäeltä kauppaharvinaisuus vielä löytyy

Lelukauppa käy ympäri vuoden. Yrittäjän pitää kuitenkin aavistaa jo alkuvuodesta, mitä joulukuussa voisi löytyä lasten lelukääreistä.

Pieksämäki
Kirsi Pulkkinen lelukaupassaan Pieksämäellä
Sari Ursin / Yle

Yksityisten lelukauppojen määrä on vähentynyt tasaisesti. Suomessa on tällä hetkellä arviolta alle kymmenen yksityistä lelukauppaa.

Toisaalta myös lelukauppaketjut ovat kohdanneet vaikeuksia kilpailluilla markkinoilla. Esimerkiksi BR Lelut ja Toys 'R' Us -liikkeet omistanut kansainvälinen lelukauppaketju ajautui viime vuonna konkurssiin.

Nettikaupat ja marketit ovat myös lelualalla kivijalkamyymälöiden kilpailijoita.

Kauppa käy ympäri vuoden, mutta yrittäjän pitää aavistaa jo alkuvuodesta, mitä joulukuussa voisi löytyä lasten lelukääreistä.

– Teen joulutilauksen jo maaliskuussa. Silloin pitää arvata, mitä asiakkaat haluavat. Kyllä se välillä arpapeliä on, osuuko kohdilleen vai tuleeko huti. Tuotteisiin käydään tutustumassa maahantuojien näyttelyissä, kertoo Lelupuoti Nallukan yrittäjä Kirsi Pulkkinen Pieksämäeltä.

Myös hittilelu voi nähdä uuden joulun

Myös yrittäjälle on tärkeä nähdä tuote etukäteen ja hypistellä ja pyöritellä sitä käsissään. Vaikka joka jouluksi tuodaan uusia hittileluja, osa niistäkin voi tulla markkinoille vielä uudistuneena.

– Tänä vuonna esimerkiksi Turtlesit ja Pokémonit ovat nousseet uudestaan suosioon, sanoo Pulkkinen.

Myös perinteiset lelut pitävät pintansa uutuuksien rinnalla. Pulkkisen omia lempituotteita ovat palapelit.

– Osa perheistä ostaa joka vuosi lautapelin jouluksi. Itse olen se, joka ostaa aina palapelin jouluksi. Onneksi on muitakin palapeleihin hurahtaneita, Pulkkinen sanoo.

Kirsi Pulkkinen on valittu Pieksämäen vuoden yksinyrittäjäksi ja naisyrittäjäksi. Hän kokee olevansa omimmillaan, kun pääsee puhumaan asiakkaiden kanssa.

– Tällä alalla ei passaa kovin hiljainen olla. Pitää pystyä juttelemaan asiakkaiden kanssa, tämähän on palveluammatti.

Lue seuraavaksi