Demokraatit: "Todistus tuhosi Trumpin puolustuksen", republikaanit: "Vapautti Trumpin epäilyistä" – Puolueiden reaktiot Sondlandin todistukseen kuin yö ja päivä

Puolueet väittelevät, vaatiko presidentti Trump Ukrainalta vastapalvelusta, jos hän itse kiistää asian. Vaatimuksen kerrotaan silti olleen kaikkien tiedossa.

Donald Trump
USA:n EU-suurlähettiläs Gordon Sondland
USA:n EU-suurlähettiläs Gordon Sondland edustajainhuoneen tiedustelukomitean kuultavana.Michael Reynolds / EPA

Yhdysvalloissa EU-suurlähettiläs Gordon Sondlandin todistus presidentin virkarikostutkinnassa eilen keskiviikkona on repäissyt kahden pääpuolueen välisen mielipide-eron entistä syvemmaksi kuiluksi.

Demokraattipoliitikot ovat riemuinneet siitä, että republikaanipuolueen korkea-arvoinen jäsen myönsi edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan edessä, että hänen mielestään presidentti Donald Trump vaati Ukrainalta poliittisia vastapalveluksia vastineeksi USA:n sotilasavusta.

Republikaanit puolestaan kiinnittävät huomion kuulemisen kohtaan, jossa Sondlandilta kysyttiin, saiko hän joltakulta Yhdysvaltain johtoon kuuluvalta henkilöltä käskyn vaatia, että Ukraina ilmoittaisi Trumpin vastustajiin kohdistuvasta rikostutkinnasta ehtona annettavalle tuelle. Sondland vastasi "ei".

Demokraattien "Watergate-hetki"

Monelle demokraatille Sondlandin todistus oli "John Dean -hetki", kirjoittavat demokraattipuolueeseen kallellaan olevat tiedotusvälineet.

John Dean oli Valkoisen talon työntekijä, joka todisti vuonna 1973 silloista presidentti Richard Nixonia vastaan Watergate-skandaalin yhteydessä. Kuten tunnettua, Nixon joutui pian tämän jälkeen eroamaan.

Sondland todisti selkeästi ja suoraan, että hän työskenteli Trumpin lakimiehen Rudy Giulianin kanssa yhdessä, presidentin ohjeiden mukaan, jotta Ukraina antaisi tiettyjä vastapalveluksia vastineeksi Yhdysvaltain sotilasavusta, kirjoittaa CNN-uutiskanava (siirryt toiseen palveluun).

– Kaikkein suurin päivä! Tämä muuttaa kaiken. [Trumpin] puolustuksesta ei ole enää mitään jäljellä, riemuitsi entinen kongressiedustaja ja presidenttien Bill Clinton ja Barack Obama avustajana toiminut Rahm Emanuel.

Demokraattien piirissä Sondlandin puheet ovat "savuava ase", tieto, joka kaataa Trumpin presidenttiyden.

The New York Times -lehti (siirryt toiseen palveluun) muistuttaa kuitenkin, että John Deanilla oli täsmälliset tiedot Nixonin aikeista ja puheista. Sondlandilla sen sijaan ei ollut muistiinpanoja, eikä hän muistanut tapahtumia kovinkaan täsmällisesti. Trump ei ole antanut hänelle selviä määräyksiä, mihin republikaanit heti tarttuivat.

Republikaanit: arvoton todistus

Republikaanit näkevät Sondlandin todistuksen aivan eri tavalla. Heidän mielestään Sondlandin puheilla ei ole mitään arvoa, ja itse asiassa koko tutkinta pitäisi niiden perusteella lopettaa.

Tiedotusvälineet käyvät samalla omaa keskinäistä sotaansa. Uutiskanava CNN kuvasi Sondlandin todistusta "pommiksi", kun taas republikaaneja lähellä olevan Fox News -kanavan mielestä (siirryt toiseen palveluun) republikaanisenaattori Mike Turnerin tekemät kysymykset olivat "se todellinen pommi".

Turner asetti kuulustelussa Sondlandille tiukkoja kysymyksiä. Kuulustelu huipentui, kun Turner vaati täsmennystä: pitikö paikkansa, ettei kukaan republikaanijohtaja ollut kertonut Sondlandille, että Ukrainalle annettava apu pitäisi sitoa Bideniin kohdistuvaan rikostutkintaan.

Sondland vastasi: "Pitää paikkansa".

Turner jatkoi huomiolla, ettei Sondlandilla ollut minkäänlaista todistetta siitä, että Trump olisi vaatinut vastapalvelusta.

– Kyllä, lukuunottamatta omaa olettamustani, vastasi Sondland.

Republikaaniosapuoli on levittänyt tätä videokatkelmaa sosiaalisessa mediassa todisteena siitä, että Sondlandin todistukset ovat pelkkiä olettamuksia ja kuulopuheita, ja siten arvottomia.

– Sondland oli sydämellinen, ystävällinen todistaja, halukas miellyttämään jokaista kysyjää. Tämä tekee hänestä ehkä hyvän diplomaatin, mutta se teki hänen todistuksestaan sekavan ja ristiriitaisen - ja pohjimmiltaan mitättömän, kirjoitti konservatiivinen The New York Post pääkirjoituksessaan (siirryt toiseen palveluun).

Presidentti Trump on jo ehtinyt todeta, että virkarikostutkinta voitaisiin Sondlandin todistuksen perusteella lopettaa aiheettomana.

Kuinka aito oli presidentin puhelu?

Republikaanit kiinnittivät paljon huomiota syyskuun 9. päivänä käytyyn puhelinkeskusteluun Sondlandin ja Trumpin välillä. Sondland oli puhelun aikana kysynyt Trumpilta, mitä tämä halusi Ukrainalta.

– En tahdo mitään. En tahdo mitään. En tahdo mitään vastapalvelusta. Käske [Ukrainan presidentti Volodymyr] Zelenskyin tehdä se, mikä on oikein, Sondland siteerasi Trumpin vastausta.

Demokraattipuoli huomauttaa tähän, että kun puhelu tapahtui, ilmiantaja oli jo paljastanut Trumpin ja Zelenskyin yhteydenpidon ja Trumpin Zelenskyille tekemän pyynnön teettää rikostutkintaa. Trumpilla oli siis hyvä syy kertoa julkisuuteen, ettei hän vaatinut Ukrainalta vastapalveluksia, piti asia paikkansa tai ei.

Kuulemisen jälkeen Trump kuvattiin (siirryt toiseen palveluun) Valkoisen talon nurmikolla mukanaan nippu papereita, joihin oli kirjoitettu suurilla kirjaimilla samat lauseet, jotka Sondland oli toistanut.

Trumpin virkarikostutkinnassa korostuneekin jatkossa se, kuinka oli mahdollista, että Trumpin toiveet Ukrainan suhteen olivat kaikkien tiedossa, vaikka Trump tai muutkaan republikaanijohtajat eivät kertoneet toiveistaan suoraan.

Sondlandin mukaan kaikki – ulkoministeri Mike Pompeo, energiaministeri Rick Perry, varapresidentti Mike Pence ja Valkoisen talon hallintopäällikkö Mick Mulvaney – olivat kuviossa mukana.

EU-suurlähettiläs Sondland: Koko Yhdysvaltain ulkopoliittinen johto tiesi yrityksistä painostaa Ukrainaa

– Tiedän, että tämän komitean jäsenet ovat usein mahduttaneet monimutkaiset asiat yksinkertaiseen kysymykseen: vaadittiinko vastapalvelusta? [...] Vastaus on "kyllä", Sondland tiivisti todistuksensa.

Trumpin virkarikostutkinta: Näistä syistä häntä epäillään ja näin republikaanit vastaavat syytöksiin