Rinne eduskunnassa: Posti halusi siirtää 9 000 työntekijäänsä uuteen työehtosopimukseen, hallitus torppasi aikeet

Hallitus ja oppositio ottivat rajusti yhteen Postin työehtosopimusriidasta.

Pääministeri Antti Rinne eduskunnan suullisella kyselytunnilla.
Pääministeri Antti Rinne kertoi torstaina eduskunnan kyselytunnilla hallituksensa estäneen Postin suunnitelmat siirtää noin 9 000 työntekijää Medialiiton ja Teollisuusliiton väliseen työehtosopimukseen.

Eduskunnan kyselytunnin suurimmaksi keskustelun aiheeksi nousi Postin työehtosopimuskiista.

Oppositiopuolueet syyttivät hallitusta saamattomaksi asiassa, mutta ministerit puolustautuivat syytöksiä vastaan.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) sanoi kyselytunnin alussa, että hallitus esti kesällä Postin suunnitelmat siirtää koko Postin henkilökunta Medialiiton ja Teollisuusliiton väliseen työehtosopimukseen.

– Kesällä, kun tämä hallitus aloitti, ensimmäinen tieto oli, että tullaan siirtämään koko PAUn sopimuksen piirissä oleva väki Medialiiton ja Teollisuusliiton väliseen sopimukseen. Se olisi tarkoittanut 9 000 henkilön työehtojen heikentymistä.

– Tämä estettiin hallituksen toimesta yksiselitteisesti, Rinne sanoi.

Rinne syytti Postia siitä, ettei se informoinut hallitusta päätöksestään siirtää 700 pakettilajittelijaa uuteen työehtosopimukseen. Rinne kertoi, että hallitus puuttuu "työehtoshoppailuun" kovalla otteella.

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) on sanonut aiemmin, että yhtiö informoi hallitusta aikeistaan siirtää työntekijöitä uuteen työehtosopimukseen.

Sen sijaan päätös asiasta tuli ministerille yllätyksenä.

Perussuomalaisten Mäenpää: Ministerit pakenevat vastuutaan

Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää syytti ministereitä vastuunpakoilusta.

– Arvoisa ministeri Paatero, ensin te vaikenitte, sitten te kiertelitte toimittajan kysymyksiä ja sanoitte, että siirto on jo tehty. Mitä peittelette, kun ette vastaa suoraan, Mäenpää kysyi.

Ministeri Paatero vastasi, että kyse on erittäin hankalasta tilanteesta, ja että ratkaisu on osapuolten käsissä.

– Posti informoi aiemmin, että heillä on erilaisia suunnitelmia. Päätöksenteosta, jonka tekee Postin hallitus, on informoitu vasta jälkikäteen.

Paateron mukaan päätöksenteon jälkeen ministerit eivät voineet enää tehdä Postin toiminnalle mitään. Omistajaohjausministeri myös toisti jo aiemmin kertomansa tilanteen työehtokiistassa.

Neljä selvityshenkilöä alkaa ratkaista Postin työehtokiistaa, koska osapuolet ovat pyytäneet asiassa apua.

Kokoomuksen Satonen: "Tukilakot vaikeuttavat vientiämme"

Kokoomuksen kansanedustaja Arto Satonen (kok.) oli kyselytunnilla huolissaan työehtokiistan tukilakoista.

– Meidän vientiämme uhkaa merkittävät tukilakot ja kansalaisten elämää hankaloittaa julkisen liikenteen toimet. Ministerien sanomiset ovat enemmän hankaloittaneet kuin helpottaneet ratkaisua.

Satosen mukaan tukilakoista pitäisi luopua ajaksi, jolloin riitaan haetaan sovintoa. Paatero sälytti vastuun asiasta ammattiliitoille.

– Tieto neljästä selvitysmiehestä julkaistiin 15 minuuttia sitten. Meillä ei ole vielä tiedossa, mikä on ammattiliittojen reaktio asiaan, Paatero vastasi.

Ainakaan vielä ammattiliitot eivät ole peruneet tukitoimiaan.

Korjaus otsikkoon ja kuvatekstiin 22.11. klo 11.05 Rinne sanoi Postin halunneen siirtää 9 000 työntekijää toiseen työehtosopimukseen ei koko henkilöstöä.

Lue ja katso myös: