1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pikkujoulut

Poliisi pitää tehostetusti puhallusratsiota pikkujoulusesonkina: "Monet ovat olleet aamulla ratista kärähtäessään yllättyneitä"

Suomalaisten asenteet rattijuopumusta kohtaan ovat tiukkoja, mutta silti yllättävän moni ajaa maistissa.

pikkujoulut
Poliisi
Poliisi valvoo tehostetusti rattijuopumuksia pikkujoulujen aikaan. Kuvituskuva.Ismo Pekkarinen / AOP

Poliisi tehostaa rattijuopumusvalvontaa pikkujoulujen aikaan viikonloppuisin. Ainakin joulukuun alkupuolelle saakka kestävä pikkujoulusesonki näkyy Itä-Suomen poliisin ylikomisarion Petri Pahkinin mukaan poliisin rattijuopumustilastoissa pienenä piikkinä.

– Rattijuopumusonnettomuudet painottuvat kesäkuukausiin myöhäisillan ja alkuyön tunteihin. Syys–lokakuussa rattijuopumuksissa on pientä laskua ja sitten pikkujouluaikaan marras–joulukuussa se taas kasvaa, Pahkin kertoo.

Poliisi ajoittaa puhallusratsiansa pääosin ilta- ja yöaikaan sekä lauantaisin ja sunnuntaisin myös aamupäiviin. Pikkujouluihin menijöiden kannattaa Pahkinin mukaan jättää auto kotiin, jos aikoo ottaa vähänkin alkoholia.

– Tällöin ei tarvitse laskeskella, että milloin voi lähteä ajamaan. Ja jos tulee juotua vähän enemmän, niin ei tule kiusausta lähteä tapahtumasta pois omalla autolla.

Aamulla puolestaan on hyvä suosia julkisia liikennevälineitä tai unohtaa auton käyttö koko päiväksi, jos on juhlinut pitemmän kaavan kautta.

– Monet ovat olleet aamulla ratista kärähtäessään yllättyneitä. Tämä koskee etenkin tottuneita alkoholinkäyttäjiä, joille ei tule niin voimakasta krapulan tunnetta, Pahkin sanoo.

Viime viikonlopun valtakunnallisessa puhallusratsiassa jäi kiinni yli sata rattijuopumuksesta epäiltyä kuljettajaa.

Joka kymmenes lähtee rattiin alkoholia nautittuaan

Laajan kansainvälisen kyselyn mukaan (siirryt toiseen palveluun) suomalaisten asenteet rattijuopumusta kohtaan ovat muihin eurooppalaisiin verrattuna todella tiukat. Siitä huolimatta lähes joka kymmenes suomalaiskuljettaja kertoo samassa tutkimuksessa lähteneensä ajamaan autolla, vaikka on nauttinut alkoholia.

Samasta ilmiöstä kertoo myös tuorein rattijuopumustutkimus, jonka mukaan peräti joka 117. kuljettaja ajaa maistissa. Tämä tarkoittaa kuljettajaa, joka puhaltaa yli nollan promillen, mutta alle rattijuopumusrajan 0,5 promillea.

Rattijuopumusten määrä on laskenut pitkällä aikavälillä, mutta pysytellyt viime vuosina Pahkinin mukaan ennallaan. Vuosittain koko maassa jää kiinni noin 20 000 rattijuoppoa, joista Itä-Suomessa noin 2 200.

– Alkoholin käyttö vähenee, mutta samalla huumekuskien määrä on noussut, Pahkin kertoo.

Itä-Suomessa tämän vuoden rattijuopumustapauksista 35 prosentissa on ollut mukana huumausaineet tai niihin luokiteltavat lääkkeet.

Pohjois-Savossa on kärähtänyt tänä vuonna ratista lokakuun loppuun mennessä 902 rattijuoppoa, Pohjois-Karjalassa 455 ja Etelä-Savossa 480 henkilöä.

Lue myös: Rattijuopumukseen syyllistyy yhä useammin nuori kuljettaja – "Kolme päivää ja yötä festivaaleilla tekee ajokunnon arvioimisesta vaikeaa"

Yhä useampi kuski kärähtää huumeista – holtiton ajotapa, kiihdyttely ja jarruttelu saavat muut autoilijat narauttamaan heidät poliisille

Lue seuraavaksi