Hyppää sisältöön

Israelissa vaalit tulevat ja menevät, kun Benjamin Netanjahu taistelee asemastaan maan johtajana

Israelin pääministerin kilpailijan Benny Gantzin epäonnistuminen hallituksen kokoamisessa näyttää vievän kohden kolmansia vaaleja.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu (toinen oikealta) tapasi siirtokuntaviranomaisia tiistaina Gush Etzionissa sen jälkeen, kun Yhdysvaltain ulkoministeri oli julistanut, että siirtokunnat ovat sittenkin kansainvälisen lain mukaisia. Kuva: Menahem Kahana / AOP

Israelilaiset äänestäjät joutunevat ensi keväänä jälleen vaaliuurnille – ja valitsemään vaihtoehdoista, jotka eivät ole sitten edellisten vaalien muuttuneet.

Ensimmäinen koitos nähtiin huhtikuussa, toinen syyskuussa. Nyt ollaan matkalla todennäköisesti maaliskuussa järjestettäviin vaaleihin, kun hallitustunnustelija, keskustaoikeistolaisen Sininen ja valkoinen -puolueen johtaja Benny Gantz joutui ilmoittamaan, ettei onnistunut hallituksen muodostamisessa.

Toimitusministeriötä vetävälle vt. pääministerille Benjamin Netanjahulle tämä saattaa sopia. Netanjahua uhkaa kenties vaalitappiotakin vakavampi paikka, korruptiosyytteet.

Israelin korkein syyttäjäviranomainen, oikeuskansleri Avichai Mandelblit aikoo ilmoittaa vielä tänään torstaina siitä, nostaako hän syytteet.

Netanjahua epäillään noin 240 000 euron arvoisten lahjojen vastaanottamisesta sekä palvelusten jakamisesta vastineeksi myönteisestä mediahuomiosta. Lahjonnan vastaanottamisesta hänet saatettaisiin tuomita enimmillään kymmeneksi vuodeksi vankeuteen, petoksesta ja luottamusaseman väärinkäytöstä kolmen vuoden vankeuteen.

Hallitustunnustelija Benny Gantzin epäonnistuminen on viemässä Israelin jälleen uusiin vaaleihin. Kuva: Abir Sultan / EPA

– Rikossyytteitä on useampia, mutta niissä kaikissa on kyse poliittisen vallan käytöstä henkilökohtaiseen hyötymiseen, kiteytti Ylen aamussa haastateltu neuvonantaja Mikko Patokallio Kansainvälisen konfliktien ratkaisun instituutista CMI:sta.

Hän arvioi että vt. pääministerin asemasta on etua oikeusprosessissa.

Kahtiajakautunut Israel

– Kannattajajoukoilleen Netanjahu on kuvaillut Trumpin hengessä, että syytteissä on kyse syvän valtion salajuonesta häntä vastaan, sanoi Patokallio ja muistutti Israelin yhteiskunnan kahtiajakoisuudesta.

– Israelin vasemmisto näkee syytteet vakavina, ja katsoo niiden osoittavan, että Netanjahu on epäkelpo pääministeriksi.

Ylen aamun keskustelussa Helsingin yliopiston tutkijatohtori Timo Stewart arvioi, että Benjamin Netanjahua vastaan ehkä nostettavat rikossyytteet ovat yksi vaalien pääkysymyksistä.

– Kyseessä on ylipäätään Netanjahun kausi – monet ovat kampanjoineet sillä, että halutaan muutosta, ja joku muu pääministeriksi hänen sijaansa. Muita keskeisiä keskeisiä teemoja ovat uskonnon rooli yhteiskunnassa ja se, voidaanko Israelin arabipuolueet ottaa missään tilanteessa mukaan hallitukseen.

Patokallion mukaan Benny Gantzin Sininen ja valkoinen -puolue ei halua nähdä Netanjahua pääministerinä, jos tätä vastaan nostetaan syytteitä.

– Toisaalta tämä itse ei halua luopua pääministerin asemasta niin kauan kuin voi turvautua siihen.

Trumpilta tukea Netanjahulle

Poliittisen paineen alla Netanjahu on pitänyt kiinni tiukasta linjasta.

Jo aiemmilla vaalikierroksilla Netanjahu lupaili Jordan-joen laakson liittämistä Israeliin.

Siirtokuntien asemassa hän sai juuri juuri tukea Yhdysvalloilta, kun ulkoministeri Mike Pompeo ilmoitti maan pitävän Israelin Länsirannalle perustamia siirtokuntia kansainvälisen lain mukaisina. Jo aiemmin Yhdysvallat julisti pitävänsä Jerusalemia Israelin pääkaupunkina

Näiden linjausten myötä Yhdysvallat erkanee entisestään Euroopan unionin näkemyksestä. Myös suomalaisten asiantuntijoiden mukaan siirtokunnat ovat yksiselitteisesti laittomia. Israelissa presidentti Trumpin hallinnon irrottautuminen Barack Obaman ajan Israel-politiikasta voi kuitenkin auttaa Netanjahua pitämään kiinni poliittisesta vallastaan.

Tasavahva asetelma jumittaa

Toistuvat vaalit ja niitä seuraavat tuloksettomat yritykset muodostaa Israelille hallitusta kertovat poliittisesta umpikujasta.

Oikeistolainen Likud ja keskustaoikeisatolainen Sininen ja valkoinen -puolue ovat olleet vaaleissa tasavahvoja. Näiden yhteishallitus on kuitenkin kaatunut kiistaan pääministeripaikan kierrätyksestä, eikä muista pienemmistä puolueista ole löytynyt tukea hallituspohjan muodostamiseen.

Benjamin Netanjahu lehdistökokouksessa Israelin iskettyä Gazaan 12.11. Kuva: Abir Sultan / EPA

Mikko Patokallio muistuttaa, että israelilaiset ovat käyneet äänestämässä kaksi kertaa, ja kummallakin kerralla on tulos ollut täysin hajaantunut.

– On kaksi lähes yhtä isoa blokkia, mutta kummallakaan ei ole selkeää enemmistöä.

Vaalipeli on jo käynnissä

Timo Stewart muistuttaa että vaa´ankieliasemassa oleva Avigdor Liebermanin nationalistinen Israel Beiteinu -puolue halusi ensin yhteistyötä isojen puolueiden kanssa. Kun se ei onnistunut, Liebemann haluaa näyttää, että muut puolueet eivät ole valmiita kompromisseihin.

– Tämä tuntuu jo vaalipeliltä, luonnehtii Stewart.

Israelin arabeja edustavia puolueita ei ole hyväksytty hallituskumppaneiksi, ja ne ovat muutenkin joutuneet taka-alalle.

Yle aamussa haastatellut asiantuntijat eivät usko siihen mahdollisuuteen, että Israelin parlamentin piiristä löytyisi enää tukea vielä yhdelle yritykselle muodostaa hallitus.

Maan presidentti Reuven Rivlin antoi kuitenkin Knessetille tehtäväksi löytää ehdokas, joka saisi kansanedustajien enemmistön tuen hallitustunnustelijaksi.

Tähän on aikaa 11.12. asti. Mikäli hallitustunnustelijaa ei kolmessa viikossa löydy, on Israelilla edessään parlamenttivaalit – kolmannen kerran vuoden sisällä.

Lisää:

.
.