Soitelle huomautus: Nuori ilmoitti perhekodin epäkohdista, sosiaalityöntekijä ei puuttunut asiaan

Nuori oli muun muassa riisutettu ohjeiden vastaisesti alasti henkilötarkastuksessa.

lastensuojelulaitokset
lastensuojelu, pienryhmäkoti, Kuusankoski
Koronavirustilanne aiheuttaa huolta lastensuojelun lapsissa. Arkistokuva ei liity tapaukseen. Terhi Liimu / Yle

Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen sijainen Mikko Sarja on antanut huomautuksen Soitelle lastensuojelun sijaishuollon valvonnan laiminlyönnistä.

Soiten Pohjois-Pohjanmaalle Pulkkilaan perhekotiin sijoittama nuori oli valittanut kohtelustaan. Hänet oli muun muassa riisutettu henkilötarkastuksessa kahteen otteeseen alasti. Lisäksi lasten oikeutta yhteydenpitoon ulkomaailmaan oli rajoitettu ja perhekodissa käytettiin joukkorangaistuksia.

Nuori oli kertonut epäkohdista Soiten sosiaalityöntekijälle, joka ei lupauksistaan huolimatta ryhtynyt selvittämään asiaa. Siksi apulaisoikeusasiamies antoi Soitelle huomautuksen sen laiminlyönneistä sijaishuollon ja erityisesti rajoitustoimenpiteiden valvonnassa.

Apulaisoikeusasiamiehen määräämässä yllätystarkastuksessa nuorisokotiin havaittiin samoja puutteita, joista nuori oli ilmoittanut sosiaalityöntekijälleen.

Soiten mukaan perhekodin tekemät henkilötarkastukset olivat kantelijan päihdeongelman ja lapsen turvaamisen kannalta välttämättömiä toimenpiteitä.